Kukuruz 2012

Koliki rod kukuruza očekujete na vašem imanju po Ha ?

• Manje

Glasovi: 41 17,0%
  • 3 t

Glasovi: 61 25,3%
  • 5 t

Glasovi: 74 30,7%
  • 7 t

Glasovi: 43 17,8%
  • 9 t

Glasovi: 15 6,2%
  • Više

Glasovi: 7 2,9%

• Ukupno glasača
    241
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa računaj da recimo Force primjenjen po cijeloj površini dodje stotinjak evra po ha . Medjutim u trakama pored redova 3-4 puta manje .Javlja se ušteda ako se pravilno prospe što nemora ići zaštićeno sjeme . Meni se tako dobro pokazalo i uglavnom ću ići ponovo i gje je monokultura i gdje nije . Plodored jes manji pritisak crva al uvjek mogu da polude i gdje ide prvi put , dešava se često.

Dušane kolko podno skladište , rijetko se vidja. Moj komšija imo 150 vagona , ništa mu nije falilo , al zanimljivi je kako je ekstra ojačana vrata uradio i kolko su se iskrivila .

@MOMOSARIC
Probacu to kod mene, jer 3cu godinu ce biti kukuruz na 3.5kj. Ako uspe - monokultura 20 godina:osmeh:
Ja sam trecu za redom sejao dkc 5276 i pola je stradalo od diabrotike e sad sa tim insekticidom moguce da ce vredeti rizik je veliki ali ako ne probas neces ni saznati,ove godine je i susa i vrucina pogodovala razvoju zlatice

Pa računaj da recimo Force primjenjen po cijeloj površini dodje stotinjak evra po ha . Medjutim u trakama pored redova 3-4 puta manje .Javlja se ušteda ako se pravilno prospe što nemora ići zaštićeno sjeme . Meni se tako dobro pokazalo i uglavnom ću ići ponovo i gje je monokultura i gdje nije . Plodored jes manji pritisak crva al uvjek mogu da polude i gdje ide prvi put , dešava se često.

Ako se depozitorima prilikom setve unese insekticid u trake, pored redova kukuruza, da li se ta njiva sme spartati ili ne? Ravnici od spartaca ce da onda iznesu taj insekticid na povrsinu, tako? I onda ce mu biti smanjeno dejstvo?

Ja na jednoj parceli imam kukuruz vec 4-5 godina zaredom i nista, nema bube, a na drugim njivama sa postovanjem plodoroda ih je bilo, smatram da ponco pomaze, ne 100%, ali recimo 50% sigurno.

Šta si ovo linkovo ?

evo ovu sliku :)

2rpee1k.jpg

Najmanji prinos za sada oko 2300 kg/KJ ali imam jednu parcelu od 10 KJ koja obecava dosta manji prinos od sadasnjeg najmanjeg.

Danas na jednoj parceli 6530 kg/KJ ( 11350 kg / Ha ) 1/3 te parcele je DKC 6120 a 2/3 Pioneer A46.

Vlaga se krece od 12% na ranijim hibridima i 13 - 13.5 na FAO grupi 600-700

Poslednja izmena:
Danas sam vozio uslužno kukuruz u klipu. Tri i po jutra - dve i po prikolice "Kikinđanke".

Ako se depozitorima prilikom setve unese insekticid u trake, pored redova kukuruza, da li se ta njiva sme spartati ili ne? Ravnici od spartaca ce da onda iznesu taj insekticid na povrsinu, tako? I onda ce mu biti smanjeno dejstvo?

Cilj je da se unište crvi i ostali koji su već u zemlji i prije sjetve ( larve diabrotice, žičari ,sovice itd) Do špartanja bi već trebalo da su uginuli ako je dobro rasporedjeno . Inače bilo bi idealno da se postavlja sa obe strane reda (kao i djubrivo uostalom) al i ovako nije loše. U vrijeme špartanja prva epizoda što se tiče crva već je završena , kolko znam larve iz jajašaca recimo diabrotice se spuštaju tek kasnije tako da je to već priča sledeće godine .
Ako je napad iz zemlje dobro uradjen , rat bi trebalo da se premjesti gore .

Najmanji prinos za sada oko 2300 kg/KJ ali imam jednu parcelu od 10 KJ koja obecava dosta manji prinos od sadasnjeg najmanjeg.

Danas na jednoj parceli 6530 kg/KJ ( 11350 kg / Ha ) 1/3 te parcele je DKC 6120 a 2/3 Pioneer A46.

Vlaga se krece od 12% na ranijim hibridima i 13 - 13.5 na FAO grupi 600-700
Kako ti se cini Pionir i DKC u istim uslovima,koji je bolji?

Cilj je da se unište crvi i ostali koji su već u zemlji i prije sjetve ( larve diabrotice, žičari ,sovice itd) Do špartanja bi već trebalo da su uginuli ako je dobro rasporedjeno . Inače bilo bi idealno da se postavlja sa obe strane reda (kao i djubrivo uostalom) al i ovako nije loše. U vrijeme špartanja prva epizoda što se tiče crva već je završena , kolko znam larve iz jajašaca recimo diabrotice se spuštaju tek kasnije tako da je to već priča sledeće godine .
Ako je napad iz zemlje dobro uradjen , rat bi trebalo da se premjesti gore .

Dobra ideja:bravo: Ne rece koje seme planiras posejati u kombinaciji s zemljisnim insekticidima, tj sa cime ce biti tretirano furadanom, mesurolom, ponco 0,5 ili onaj jaci 1,25?

@rajko75
Na jednoj njivi 5 godina za redom kukuruz i dijabrotike nije bilo, dok na drugoj gde je drugu godinu bio kukuruz 10% se povilo biljaka. Tako da nema pravila definitivno.

Ko što reče Bojčetić nema pravila , a izgleda da će problema u kukuruzu sa insektima biti sve više . Neznam Farmer ii , možda se ipak treba odlučiti i za tretirano sjeme , kad ide pita nek ide i tepsija .
Problem je recimo kod DKC (njega sijem i najviše ) , što je tretirano jako skupo i treba ga posebno naručivati .
Kolko kod Pionira bješe skuplje tretirano ful zaboravio sam?

P.S
Navraćo sam neki dan u 2 pionirova ogleda koji još nisu skinuti . U obe parcele sam ulazio dublje u sve hibride i čini mi se u oba ogleda da jedino dobro izgledaju dva hibrida sa slovo N , N-43 i onaj drugi kako bi .. , zanimljivo.

Oko 8 evra treba da je skuplji bio sa 0,5 ponca.

Da nije onaj drugi N 61.

Poslednja izmena:
Takva godina .Losa stabljika zbog svih nedaca koje su ga zadesile.Ja danas brao kod coveka i strasno ispada klip iz adaptera.Jos radio i on sa trorednim ,pa mi sve rasparuje a lose posejano, PA KAD GA nagne onda jos gore ispada.Posle sam ja sebi prosekao parcelu i rekao mu da ne ide ovamo i dosta je bolje kada se potrefi sto posto pravac.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh