Kukuruz 2012

Koliki rod kukuruza očekujete na vašem imanju po Ha ?

• Manje

Glasovi: 41 17,0%
  • 3 t

Glasovi: 61 25,3%
  • 5 t

Glasovi: 74 30,7%
  • 7 t

Glasovi: 43 17,8%
  • 9 t

Glasovi: 15 6,2%
  • Više

Glasovi: 7 2,9%

• Ukupno glasača
    241
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Inace sejem dosta hibrida i nijedan nije ispod fao 600 a tu je kukuruz vec dosta godina za redom i bacan je staljnjak pre mozda 6 godina.Ali steta sto nema puno takve zemlje u selu ja tu imam samo 1kj.

MOMO @ Ja sam danas presao 1000 duluma ,malo sam sinoc racunao po svesci.Potpuno sam suprotnog misljennja od tebe.Nemoze biti jedan hibrid svugde dobar a neki svugde jalovac.Da je godina dobra i normalana onda bi to tvoje bilo tacno da bi svaki bio dobar.Evo danas kod jednog vrlog domacina.Mislio sam da izgorev sav kombajn koliko je to zadimilo.Nesto se pitam ,ko bi koga pre presekao...:sta:
241sgn7.jpg

Poslednja izmena:
Imao sam oglednu njivu ove godine. Sve je radjeno kao na drugoj njivi samo sam djubrio DUPLO sa p i k. 180kg/kj map i 200kg 8-16-24 i 180kg/kj uree. Predusev isti.
Moja zapazanja. U pocetku je kukuruz bio slogiran na toj njivi, posle u junu je ubedljivo bio najbolji. 10 dana pre zetve najzeleniji i sa najvecom vlagom. Rod je bio 4t/kj. Sta bi bilo da je bilo kise, necemo saznati - jer ovakve eksperimente sam suspendovao na neodredjeno zbog neisplativosti. Medjutim ako neko hoce da finansira moje ideje 'nije greda' - nastavicemo istrazivanja. :osmeh: Sad ozbiljno - u suvom ratarenju ako se ispostuju preporuke ogranicenje je VODA, dodavanjem hrane se nista ne dobija.

Juce sam zavrsio zadnju parcelu od 5 kj Dkc 5783 gde sam dobio 4500 kg/kj najbolja ove god. Sve u svemu od ocekivanih 150-170 t sa 30 kj skidano 63 t ukupno kukuruza. Ovogodisnji prosek 2100 kg/kj a 2011 god. skoro pa 6000 kg/kj.

Pre neki dan sam cuo neverovatan prinos, licno od vlasnika, sa skoro 7 kj, manje od 100 kg kukuruza. Tako da ko zna koliko bi srecnika bilo da su imali i 2t/ha.

Da nije bio ovaj prinos na ovoj parceli bilo bi sasvim drugacije. Ovako kako god da je mogu reci da sam zadovoljan jer sam mislio da necu izvuci ni 40 t ukupno (ova je procena bila nakon 20 Juna) Molio sam Boga da bar izvucem ono sto sam ulagao! Tako da cim se to desilo imam razloga da budem zadovoljan!!! Najgori As 72 500 kg/kj najbolji Dkc 5783!

peet@ cuti hvala bogu da ti se bar negde posrecilo, inace bi bilo ravno katastrofi, 1,6t/kj
kod nas diklic sa svoje zemlje 200kj prosek 1,4t/kj ,u 2 godine zaorano 500kg/kj 3x16 i isto toliko uree, samo pionire seje!!! a suncokret prvi put nije sejao ni lanac, a radi 700-800kj
ja cu se drzati dekalba, bar tako za saad stvari stoje...

zavrsen kukuruz za ovu godinu,prosek 4000kg po lancu,tacnije sa 41 lanac 168000kg jus kvaliteta,sve pionir,najmanje sam imao 3000 b08 po lancu a najvise 5100kg f02.
zaorano 150kg 3x16 ruska,pred setvu 150kg an po lancu,prskano negde dva puta,sejano krajem aprila

Evo kod nas stoji nekih 15 ha kukuruza, izgleda da ga nece ni skidati. A nekih 100-150 ha nema potrebe ni razmisljati dal skidati ili ne.

peet@ cuti hvala bogu da ti se bar negde posrecilo, inace bi bilo ravno katastrofi, 1,6t/kj
kod nas diklic sa svoje zemlje 200kj prosek 1,4t/kj ,u 2 godine zaorano 500kg/kj 3x16 i isto toliko uree, samo pionire seje!!! a suncokret prvi put nije sejao ni lanac, a radi 700-800kj
ja cu se drzati dekalba, bar tako za saad stvari stoje...

Stvarno da covek ne zna sta da radi. Pre nego sto sam vrsio ovu zadnju parcelu imao sam jako lose misljenje o Dekalbu u ovoj susnoj godini. Ako mi verujes hteo sam smaniti setvu kukuruzom za 70% a da povecavam sa sojom. Medjutim dacu i ja sansu opet Dekalbu (5783, 5276 i probacu neki iz fao 600) jer racunam da ako je rodio ove god. 4500 kj u nesto vlaznijoj god. dace mnogo mnogo vise. Izbegavacu gustu setvu (19 cm) na onim parcelama gde ima bregova jer tamo definitivno u susnim godinama kao sto je bila ova nema uopste roda. Druga stvar, do 15 Aprila necu poceti sa setvom ni jedne kulture pa makar cela Vojvodina da je zavrsila setvu!!!

Za vas u Vojvodini ko ima "talasaste" njive dušu bi dale sijačice nove generacije koje imaju varijabilnu i el kontrolisanu gustinu sjetve pa kad iz niskog dijela popneš na gredu samo stisneš dugme i promijeniš gustinu sa 19 na 27 cm npr .

Nikad ovako niski prinosi u ogledima . Bolje da ne izvodimo neke posebne zaključke iz ove godine , jedino ako se klima promjenila pa sad ovako bude uvjek , nedaj bože.

Dali je neko sejao neku ranu sortu kukuruza posle zetve jecma ili psenice? I kako se pokazala? Vidim ove rane sorte zvane tromesecari imaju brz rast, moze li se izvesti 2 zetve godisnje ili je to za nas jos uvek iluzija? Ja cu sledece godine na nekoliko parcela koje su sada zasejane jecmom da posejem posle zetve razne sorte kukuruza videcemo kako ce se koja sorta pokazati :ppozdrav:

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh