Kukuruz 2010

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Mislim da sam na forumu pročitao da je nekom članu pred kraj setve ponestalo semena i da je onda okrunio iz čardaka pionir b08 i posejao, i da je bio zadovoljan rodom takvog kukuruza :cao:

Pa često ljudi seju dva hibrida, dva reda jednog pa dva reda drugog. Viđao sam da NS 6010 seju zajedno sa nekim hibridom koji ima jaču stabljiku pa da je tako manje podložan poleganju. A čuo sam i priču sa PD Pionir iz Srbobrana da se posebno dobro pokazala kombinacija NS 6020 i da l' Zenita il' Radna (nisam zapamtio). Kažu da je tako mnogo bolje oprašivanje.

za sad obrao 3 kj kukuruza rod-4 zmajevke 485, sorta zp 684. ne znam kilazu ali ja sam zadovoljan imam jos oko 20 kj da berem/krunim :D :ppozdrav: :ppozdrav:

pidikanac je napisao(la):
pitam jer jedan lik priča da je pomešao dve sorte i da je dobio ekstra kukuruz bolji nego kada ga je sejao svaki posebno ja lično sumnjam pa želim da čujem i vaše mišljenje o tom " frankeštajnu " od kukuruza a iz tog sledi da je do komšije uvek bolji kukuruz što i nije slučaj
Mozda je oprasivanje bolje ali prica o boljem kukuruzu moze da ima logiku tek u F1 generaciji ali je to selekcija ili hibridizacija "na pamet" ili na srecu pa da vidimo sta ce ispasti
Moguce da bude Frakenstajn ali tek ako to seme poseje naredne godine ali je i to pitanje jer je moguce da se "presloze geni " u kontra smeru pa dobijes extra ali falican kukuruz
pozdrav

Po meni jedina korist je u susnijim godinama kao prosla, tad recimo mesas fao 400 i fao 600 i dobijes na kilazi tako sto ce fao 400 pasti u vlazi a fao 600 odrzati vlagu. Ja sam imao fao 300 i fao 400 mesano prosle godine i izvukao jedva 14% vlage. Da je bio samo fao 300 sigorno bi vlaga bila 12% i izgubio na kilazi. Ali nijsam sejao po dva reda nego pola pola pa sam vrsio okolo. Jedino je fakat sto ne mozes znati kakva ce godina biti.

Meni je baš neko sa foruma predložio kombinaciju 6010 i TISA i ja sam tako uradio i ja sam prezadovoljan(nisam još počeo da berem).Na jednoj parceli je težina klipa 425 g i nema pabiraka sem na početku vratina.Kukuruz je sejan polovinom aprila na 30cm

dukej je napisao(la):
Pa često ljudi seju dva hibrida, dva reda jednog pa dva reda drugog. Viđao sam da NS 6010 seju zajedno sa nekim hibridom koji ima jaču stabljiku pa da je tako manje podložan poleganju. A čuo sam i priču sa PD Pionir iz Srbobrana da se posebno dobro pokazala kombinacija NS 6020 i da l' Zenita il' Radna (nisam zapamtio). Kažu da je tako mnogo bolje oprašivanje.
NS 6010 sa ZENITOM

Zoran0230 je napisao(la):
Meni je baš neko sa foruma predložio kombinaciju 6010 i TISA i ja sam tako uradio i ja sam prezadovoljan(nisam još počeo da berem).Na jednoj parceli je težina klipa 425 g i nema pabiraka sem na početku vratina.Kukuruz je sejan polovinom aprila na 30cm

Na taj razmak nije ni cudo sto klip ima 425g. To nije merodavno, suvise razmaka, a kisna godina!

Ja sam danas brao pionir d12 sejan okolo znaci polovina na 22,5cm a unutar polovina na 24,5cm (bojao sam se da nece biti dosta semena),i na moju nevericu vise ima onog na redji sklop nego onog na 22,5cm,sto je reci za pionir hibride "cudno"...jer je i godina ovakva kakva jeste.

macvanin je napisao(la):
dukej je napisao(la):
NS 6010 sa ZENITOM

Verovatno je i to dobra kombinacija ali ova iz mog posta je sigurno sa NS 6020 a za drugi hibrid nisam siguran. Tada je jedan moj drug imao NS 6020 i ja sam baš onda ušao da vidim kakav je pošto mi je bila zanimljiva ta priča od dva hibrida u kombinaciji. Ja sam tada imao posejan NS 6030 i on mi se činio bolji od tog NS 6020.

[interesuje me dali je neko gledao na kvadraturi kruga neki covek iz okoline sombora je stvorio hibrid sa tridesetak redova zrna i ogromnim klipom.dali mozda prodaje seme?
[/quote]
Ja sam ga slucajno upoznao i zaboravio sam mu ime ::sramota:: a on me pita da li sam ga gledao na kvadraturi kruga? Nisam ga shvatio ozbiljno pa mi nije ni bilo zanimljivo da ga slusam. Mislim da je rekao da je iz Stapara (posto imamo kolege staparce na forumu mogu da potvrde da li je taj covek iz njihovog mesta). Rekao mi je da je stvorio kukuruz sa 36 redova zrna i sve kompanije bih da uzmu bar neko zrno da ispitaju ali nece da plate dovoljno pa im nudi isti taj kukuruz u stanju prekrupe (samleven). Poslednje sto je proizveo je kukuruz od 42 reda zrna i on to sve ljubomorno cuva od ociju javnosti a meni sve to ispricao za 20-ak minuta poznanstva? Deluje mi kao sarlatan a ne naucnik.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh