Kukuruz 2010

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Odg: Za nove članove da se predstave

ljubičasta boja kod pionirovih hibrida je normalna stvar.
ima neke veze s količinom svetlosti.zaboravio sam detalje.
i to što je žgoljav ništa ne znači.
rani porast kod N01 i F02 ne može da se poredi.
i na kraju će stabljika biti žgoljava a klip solidan za tako gustu setvu.

E bas cu danas ovde u komsiluk da odem na jednu parcelu ogled, da vidim kakvo je sada stanje, tu ima F02,P12,F38 bas da vidim ima li te ljubicaste boje...

U pravilu je ljubicasta boja nedostatak fosfora ako nije hibrid sam od sebe takav-karakteristike hibrida, kod manjka fosfora u listovima se proizvodi veca kolicina secera i onda list dobije tu boju

Kod mene isto bilo ljubičasto naročito B23. Na jesen sam zaorao 250 - 300 kg MAP-a ( 12:52:0) i na proleće 300 - 350 kg AN-a (34%N) po hektaru. Kukuruz lepo napreduje već tera 7 list a bogami i korovi i nemogu da prskam jer uvek pada kiša :udri: :udri: . Juče sam na "silu" uradio 15 ha i sad isto razmišljam da teram Pa Šta bude bude :sta:

Padaće kiša u naredna 5 - 6 dana pa će da zatrpa kratere :haha: :haha: . Stvarno je ovo ludilo :udri: . Izgleda da ove godine nećemo da špartamo kukuruz :kisa:

Hibrid do hibrida, N01 i F38. Ista agrotehnika,isti dan posejali,isto ih sunce greje,a F38 dobio malo ljubicaste boje,ne nista strasno,ali se primeti. Izgleda da je u mom slucaju to samo odlika hibrida,ili kako oni to kazu,da nosi taj gen.
Mada evo danas sam isao da pogledam jedan F38 i vidim da dobija sve zeleniju boju.
Na kraju "balade" ce mo svoditi utiske.

Kod mene je uvek pionir imao ljubicasto stablo dok je mali i to nije nista drugo vec karakteristika hibrida,posto na jednoj njivi od 16h imam i pionira i lg i as, oni to nemaju samo pionir.

Imamo posejano 5 pioneerovih hibrida od kojih su 2 ljubicaste boje. U pitanju su B23 i drugi hibrid nisam zapamtio koji je. Vise i ne obracam paznju na tu ljubicastu boju jer se pojavljuje svake godine na istim hibridima i nestaje kada kukuruz dostigne velicinu od 6-7 listova

ovako nešto ?
x1awav.jpg

2ivduus.jpg

Mada ovo je pionir.

Meni ovako izgleda prvi red zp 684 od komsisije koji je potamanio slaboizniklu repu totalom... :haha: ::lose:: Ne znam da li se smejati ili plakati...

Ta ljubičasta boja se kod mene pojavljivala u pioneer-ima kad sam koristio Atrazin... Odkako ga ne kortistim ne primećujem više tu pojavu...

Stanislav je napisao(la):
Kod mene je uvek pionir imao ljubicasto stablo dok je mali i to nije nista drugo vec karakteristika hibrida,posto na jednoj njivi od 16h imam i pionira i lg i as, oni to nemaju samo pionir.
Zanimljivo.A ja opet imam LG ogled,sa 6 ili 7 hibrida i mislim da sam na dva primetio tu ljubicastu boju,kao i kod pionira.Meni je jos pre promoter rekao da je to njihova karakteristika zbog brzog porasta u ovim pocetnim fazama.

Mi sejemo Pioneer B23 vec nekih 7-8 godina i svake godine nebitno da li je susa ili vlazno, i nebitno kakvom je hemijom prskan on bude modro plav ali kasnije ta boja nestane.

Zasto ne treba prskati herbicidima u kojima je aktivna materija 2,4D?! Mislim da ce se ove godine opet pokazati moja tvrdnja da NIKAD ne znas kakvo ce vreme doci i da je ipak skuplje,skuplje ali i provereno...Jednom sam se opekao sa MATONOM i NIKADA VISE...Ovo je idealno vreme za njegovu ali ne samo njegovu nego i ostalih preparata na osnovi 2,4D,negativnu osobinu (umotava se lisce kukuruza,zaostaje u rastu,na kraju nema klipa...tj kako nasi stari kazu BUDE JALOV!) Daj Boze da gresim,nastavi li ovako vreme...bojim se da greske nema! :nono:

Kakve veze ima kisno vreme sa 2,4 aktivnom materijom?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh