Kruška

@jakovljevic79
Sta ce akaricid za grinje? Akaricid je za paukove.

Razviće ovih štetočina traje dve nedelje, tako da se u toku godine razvije veliki broj generacija koje se i preklapaju. Simptomi napada grinja su vrlo karakteristični lako se uočavaju. Grinje sišu sokove, oštećuju ćelije, što se manifestuje pojavom belih tačkica koje se pri jačem napadu spajaju, list žuti i suši se.
Suzbijanje se izvodi u okviru mera suzbijanja drugih štetočina ( leptiraste, biljne vaši , mineri),kao i sredstvima namenjenim za suzbijanje ovih štetočina
·akaricidima(Vertimec 018 EC),kao i
·insekto-akaricidima(Actellic 50,Talstar 10 EC,Perfektion...).
dipl.inž.Slavica Maksimović

Poslednja izmena:
Sta mislite da li da proredjujem ove mlade kruske,cini mi se da je malo previse zameta?
flc76e.jpg
fumdl0.jpg

Tako je, imaš i ove zakržljale što će otpasti a neke je pojela buba, ja ne bih ništa dirao, ima vremena i za opadanje još (da te ne plašim, samo ne diraj ništa)

Po savetu starijek koleke oktopoda procitao sam celu temu od pocetka.zaista ima sve,ali ja bih ponovo postavio pitanje o razmaku sadnje.Naime na povrsini od 65 ari planiram posaditi krusku viljamovku,santa mariju i karmen,stim da sam viljamovku mislio da sadim preko posrednika ili dupli kalem.Koji je razmak izmedju redova i u redu najpovoljniji?Unapred hvala svima na odgovorima.

Ako je podloga divlja kruska , ja sam sadio na 3.5x2.4m, Dosta ima zasada na 4x2m, ja nisam mogao da idem na 4m , zbog sirine parcele , a i plasi me ovih 2m izmedju vocaka, mada ako si citao , kazu kolege koje poseduju zasade na 2m izmedju stabala na sejancu , da nema problema sa malo jacom rezidbom. Savet koji sam dobio sa poljo.fakulteta i PSSS Zrenjanin je nikako ispod 2.5m izmedju sadnica, mada opet praksa nekih kolega pokazuje da moze na 2m. Kao sto vidis na tebi je da odlucis, informacije koje mozes da dobijes su razlicite , a ti si taj da prelomis.
Sto se tice razmaka izmedju redova , ja sam ovako razmisljao , traktor od 1.7 ili 1.8sirine , bice cupavo da prolazi na 3.5m , ali kako sam napisao nisam mogao da idem na 4m, plan je 2m travnati pojas kroz redove i 2x0.7-0.8m freza izmedju voca i isto toliko da pustim sadnice da se sire unutra reda, a sad da li ce to biti izvodljivo u nekom narednom periodu , videcu. Krosnja ce biti formirana na vreteno , povijanje grana obavezno , da se popuni prostor izmedju sadnica. Ako je sejanac nema potrebe za zicom , mada opet na jednom drugom forumu sam citao da je zica dobra i za sejanac zbog roda , pa ako imas mogucnosti , sabodi stubove 3-4 reda zice , bice lakse i za povijanje grana i zbog roda.

Podloga dunja, 3.5x1.5 zica bi bila pozeljna
Podloga MA,MC 3.5x moze i gusce od 1.5m , zica pod obavezno

Eto toliko koliko ja mogu da pomognem , pisao sam za razlicite podloge zato sto mi nisi odgovorio da koja ce biti kod tebe, sem da je duplo kalemljena i moja je duplo kalemljena na sejancu , mada se taj dupli kalem sa posrednikom najcesce koristi kada se kalemi na dunji , zbog `neslaganja` kruske i dunje
Ja sam se za podlogu odlucio tek posle analize zemlje, sto se nadam da si i ti uradio

Nadam se da nema potrebe pisati o razlici izmedju dunje i sejanca , kao podloge za krusku

Ja sam mislio dupli kalem dunja-kaludjerka-viljamovka.Na koliko ona ide?
Mada jos su tu samo predlozi i razmisljanja,ali svakako posle analize dolazi konacna odluka.

Poslednja izmena od urednika:
Druze sve se radi o tome da li ces posaditi oko 20-ak sadnica vise ili ne, stim sto je gusci zasad veeeeci je rizik od raznih bolesti.
Obavezno neka kaludjerka bude posrednik, bez obzira koja dunja bude podloga.

Onda slobodno razmisliaj o 3.5x1.5m , 4x1.5m ako ti tih 4m odgovaraju zbog raspodele redova na parceli , dunja je slabobujna podloga inece se toliko siriti krosnja

4 metra medju redovina se savrseno uklapa,imacu 13 redova po 130m duzine.Znaci viljamovka na 1,5m u redu,ja sam mislio na 2 m-da li je to pametno ili je ipak 1,5m bolje?,a karmen i santa marija jel isto ili tu ide nesto redja sadnja u redu?

- - - - - - - - - -

i da spomenem da nisam planirao zaslon.

Pa ne bih rekao da se radi o 20ak sadnica , na tu njegovu povrsinu ,pre bih rekao da je 200 i vise kom.. Kolega je u pravu kad kaze gusci zasad ,veci problem od bolesti ,ali se ipak vocarstvo krece u tom pravcu guscih i intenzivnijih zasada ,pa valjda postoje resenja i za probleme koji se javljaju u takvim zasadima ..

Po meni je 2m mnogo , ja bih to sadio na 1.5m ,bez obzira na sortu sve na 1.5m , a ti se ipak jos malo raspitaj

Ne treba zaslon za podlogu dunje, imam jednu junsku lepoticu na dunji (MA), ona stvarno ne zauzme vise od 0.5m sto se tice sirine krosnje.
Dunja BA (provansalska) je bujnija ne znam kako bi sa nojm prosao, verovatno i ona moze sa jacom rezidbom.

Nema sta to je to.Njiva je 50x132.
Bez zaslona 4x1,5,imacu 13 redova po 89 kalema u redu-ukupno 1157 komada na 0.66ha ili 1753kom-/ha.
Poceo sam da skupljam ponude od rasadnicara,jel ima neko da mi preporuci nekog kvalitetnog?

Sta mislite da li da proredjujem ove mlade kruske,cini mi se da je malo previse zameta?

Ne prorjeđuj kruške, same će otpasti..

I moje mlade su dobro cvetale i dosta ploda se formira, nisam siguran da li da ih proredim ? Ulaze u 3 godinu , bojim se da se ne izlome ako sve ostavim i da cu imati slab porast ove godine , da ne ide sve u plod ? Hoce sam odbaciti visak ?
Srdjane sta si ti odlucio , proredjujes ili ne ? Mozda jos da sacekam ?

Nazad
Vrh