Kruška

Пакамс тријумф. Купљена код Јове. Село Прусци, 360 метара високо, а страна је сјевероисточна. Ваздушно 55 км од Градишке.

Зна ли неко зашто је код ове крушке лист жут скоро ко лимун. И која је сорта, рађа обилно и много, крушка мекана и много слатка, што би рекли- сочна.

Hloroza, nedostatak nekog elementa ,najverovatnije slabo usvajanje gvozdja , ako je kalemljena na dunji , a veci pH zemlje , bar meni tako deluje , a sorta jedino kad bude ploda da slikas pa da vidimo,ja vec tipujem na santa mariju ;)

Ne znam da li je kalemljena ne razumem se u te stvari a i stara je. Sto se tice kiselosti zemljista u basti pored trave ima mnogo mahovine. Jel to pokazatelj velike ili male kiselosti zemljista? Citao sam negde da je dobro po povrsini baciti kreca u prahu pa sad koliko bi to pomoglo..

Колико ја знам хлороза долази од пуно кречњака у земљишту. На слици видим штавољ који обично воли киселу земљу (мада успијева и на осталој земљи).

- - - - - - - - - -

Имам ја виљамовку преко посредника, а волио бих да је на дивљој крушци. На дивљој би била бујнија, а овако кржља. Разлика између оних крушака без посредника (такође на дуњи) и ове виљамовке је огромна. Али, ја кад сам садио нисам имао појма о подлогама, а ни о воћарству уопште.

За старински начин гајења је боља дивља крушка, осим за неке касне врсте које не стигну сазрети или имају пуно тзв. камених ћелија. Ко сади "интензивно" нека сади на дуњи.

Ukusi su razliciti i kome sta odgovara, ja sam uvek za sijanac, al to je licna stvar, al fakat je da ako je stablo i biljka veca i jaca da bolje podnosi sve bolesti, odnosno izbori se protiv nekih i sama - bez pesticida...
Evo npr. rutava buba - gde ona moze pojesti cvet na starom sijancu kad ima cveta par stotina, pa jos ako imas vise stabala.... takav vocnjak ni ne oseti rutavu bubu.

Ne mora nužno značiti da je kloroza,jednostavno neke vrste kruške u ranijoj vegetaciji su blijedo zelene tako i kod jabuka npr zl.delišes je skroz žuči od ostatka sorti,ipak je ove god sve preuranilo,ako se i kasnije još požuti onda je kloroza i treba folijarno prskati sa nekim gnojivom na bazi željeza najbolje PROTIFERT FE i koristit mineralna gnojiva sa dodatko FE.

A i dosta je hladno, osim par dana kad je dobro grejalo. Kakav je tačno list, slikaj ga malo izbliže, znaću preciznije da kažem!

Pozdrav probao sam da nadem da kupim sadnice Kruške Jeribasme pa bih vas zamolio da mi pomognete gdje da Nabavim tu sortu Kruske hvala vam u Naprijed

I ja sam zainteresovan za jeribasmu, ali ne verujem da neko od kalemara ima u ponudi . Jedino da se nakalemi, na divlju krusku.

Pega , uradi tretman sa nekimnod fungicida posle ovih kisa , najbolje kombinacija kontktni i sistematik, a list prati . Preparate ćeš naći ubtemi bolesti i preparati

Nazad
Vrh