Kruška

Danas sam obisao kruske, nisu jos krenule ali se lako prepoznaju cvetni pupoljci, nadam se da kod ostalih nije tako al ja cu se ove godine najesti samo pomorandzi i banana, hehe. Jos ako nedaj boze mraz odradi mozda i toga zafali...

Lose.. Moje mlade su pocele da otvaraju pupoljke ,zato me jako i brine ova sadnja koju sam sada zavrsio... evo jedna fotografija ,malo losija ,telefonom ..

my2y4age.jpg

Bravo kanački, ovo jako lepo posađeno izgleda... Daće bog da se i lepo sve prime, i da što manje bude problema u daljem rastu i razvoju istih. Koliko sam ja shvatio ti imaš još krušaka posađenih?

Koliko su stare, i na koji razmak si ih sadio? Šta imaš od oprašivača u tom starijem zasadu?

Jesen 2011 i prolece 2012, razmaci su 3,5x2,5 i 3,5x3 , oprasivac pretezno santa marija, ali prilikom dosadjivanja ne primljenih sadnica, sam ubacio po koju butiru , b.bucicu , drustvenku.. Uglavnom po savetima profesora iz rasadnika, sa fakulteta, iz instituta.. I svako ima neko svoje misljenje. Pakams obavezbo , santa najbolja, karmen losa.. Pisao sam ranije imao sam dosta problema sa sadnicama sadjenim u jesen , ali tu sumnjam u kvalitet sadnog materijala, dok prolecna sandja 100% prijem (zato i sada nisam bezao od prolecnje sadnje) i odlican porast, prosle godine sam u tom delu ostavio plod za probu na vilji i s.m. dok u ovom delu iz jesenje sadnje ni jedan plod.. Ove kruske sam posadio pored starog vocnjaka , pa reko da imam malo i kruske za rakiju , jelo ,ali privuklo me to malo , zainteresovalo , pa sam resio da sadim jos .. Video sam odprilike sta me ceka, bilo je problema i sa kruskinom buvom , sa rutavom bubom , sa susom (zato hocu da postavim KPK od starta).. Za sada su ovi razmaci ok , ali to su jos uvek mlade sadnice, tako da sta me ceka u narednim godinama na 3,5x2,5 videcu , makaze i ostra rezidba to je sigurno

Znam, da imaš pratio sam šta si pisao, ali toliko toga mi se vrzma po glavi, pa nemogu više sve da popamtim. Pa kao što znaš, ja ću saditi ako bog da na jesen 3,7x2,3, i mislim da će to biti ok, video sam razne zasade, tako da više ni neznam šta je idealno i šta ne, jer kao što ti kažeš, svako ima svoju priču, i na kraju sam presekao sa tri sorte (karmen, viljamovka, i abate) i sa pomenutim razmakom.

U celoj toj priči po mom mišljenju je najbitnije biti što više fizički prisutan,sve pratiti, zapisivati i od starta ih dobro formirati, i posle nam zime, a što se tiče bujnosti mislim da je najbolja mera povijanje grana, koju svi stručnjaci u zadnje vreme ekspanzivno promovišu, i naravno rezidbom napraviti malo korekciju.

I još jedno pitanje, kji uzgojni oblik planiraš i jel to imaš na prethodnim zasadima?

Planiram vreteno. Opet se vracam na prolecnu sadnju, to su bile stap sadnice , kada su krenule sam sam birao sta cu da ostavim ,povijao grane ,prvi ,drugi sprat. Jesenja sadnja su bile sadnice sa prevremenim granama i tu mi je poznanik izuzetan strucnjak savetovao i orezao sve na vazu ,ali sam ja odustao od vaze i sad to polako pokusavam da formiram u vreteno,malo teze ide. Nadam se da je vreteno dobro za sejanac i ove razmake... Koji ti uzgojni oblik planiras ?

Samo vreteno. Gde god sam gledao na ovim užim razmacima svi idu na vreteno, jer se tako može kontrolisati bujnost, za vazu treba mnogo veći razmak... Ja više volim te štap sadnice, lepo ih prektariš i kad izbiju lastari onda vidiš šta i kako.

Ja za vikend krecem rezidbu kruske ,inače kruška je u četvrtoj godini imam 340 komada viljamovka je sve samo santa marija je oprašivač . Sadio sam na razmaku 3,8x2,5 sve sadnice su na sejancu , uzgojni oblik je vreteno.

Odma da kazem da nisam strucnjak ali ja sam uzivo vidjao ovakve lubenicarke i starkrimson a na slikama cascade!

Nazad
Vrh