Kruška

Juče u Grockoj ima procvetalih kajsija. Sudeći po ono što sam video kod mene na placu juče, kod mene će danas procvetati, ali bez zezanja vam kažem. Tu mislim na m39, kečkemetska se crvene pupoljci, domaća 1 od 50 pupoljaka je slabo crvenkast, sad će i one...

Kruške su nabubrile i imaju one fine dlačice se pojavile na pupoljcima....

I kod mene su nabubrile višnje. Kajsija srećom danas još nije procvetala, al džabe kad oće sutra preksutra...a izgleda da će da budu kiše dok je u cvetu, najavljuju za naredne dane :) sve se nakupilo

Ja prošle nedelje završio rezanje i prskanje. Mislio sam još jedno prskanje bakrom da radim, al to što pominjete oko bubrenja i kod mene ista situacija pa neznam koliko da smanjim dozu barka da ne izgorim pupoljke...

Ako si prosle nedelje vec odradio bakrom i uljem,nemas potrebe opet ponavljati.Nakon pucanja pupoljaka,u nekoj fazi misjih usiju,obavezan je tretman nekim kontaktnim fungicidom protiv cadjave krastavosti,kao i protiv kruskine buve.

jasam samo orezao i ništa više nisam radeo ,treba prskam sa ulje najavljuju kišu,cvetovi nabubreli,a kruškina buva već ima onaj dan sam je video,lisni pupoljci još miruju,verujte mi neznam šta da radim.

Verujemo ti, imamo svi slične nedoumice sa raznim voćnim vrstama ove godine....ako vidiš da ima dosta buva, ti prskaj sad insekticid pa posle šta treba, ne treba neki tamo opšti program da ti bude sveta knjiga, nego da prilagodiš situaciji u voćnjaku.

Na primer, isto tako nemoj da prskaš fungicidima protiv neke bolesti u sled leta samo jer tako piše a očigledno je da nema uslova za razvoj te bolesti jer je suša.

Ako si prosle nedelje vec odradio bakrom i uljem,nemas potrebe opet ponavljati.Nakon pucanja pupoljaka,u nekoj fazi misjih usiju,obavezan je tretman nekim kontaktnim fungicidom protiv cadjave krastavosti,kao i protiv kruskine buve.

Ma jasno mi je druže šta ide kasnije (nije mi prvi put) nego nisam odradio jesenje prskanje (list nije opao do pola decembra..) a zaplašio sam se erwinije...pa reko još jednom da odradim sa bakrom do kretanja vegetacije. Za kasnije sam se spremio pored ostalog i sa 1kg streptomicina kad krene cvetanje..

Evo i ja da se pohvalim za vikend sam orezao kruske i oprskao kombinacijom funguran+cipkord+galmin! Plaseci se kise radio sam par redova rezidbe pa onda odmag prskanje i sve tako i prilicno je to brzo islo. A onda je pocela da pada tako da cu nekih sest redova ponoviti za svaki slucaj. Inace malo mi je neverovatno ali svih 1200 stabala je zdravo i u super kondiciji, doduse sadio sam ih u novembru i imale su 4 meseca da se adaptiraju ali opet 100% primanje me je bas obradovalo. Inace u skolici imam 20-ak komada upravo ako neka ne bude dobra i izvadim dve da dam drugaru a koren pun novih belih sitnih zilica, bas me odbradovalo kad sam video. Eto malo ugnjavih ali jesenja sadnja je jesenja sadnja. Inace matore kruske tek pomalo bubre cvetni pupoljci tako da moj kraj definitivno ima lepu klimu za voce, pozdrav!

Na 10l vode ide 10-15gr. Bar sam ja dobio takvu preporuku. Prska se u cvetu jer je ad najveća verovatnoća zaraze.

bane30, čestitam na prijemu, meni je prijem trešnje takođe 100%, ipak je novembarska sadnja najbolja

Sto se tice razmaka sadnje na sejancu najbolje je saditi 2.5x3.8. Problem je sto je sejanac bujna podloga a ramene grane koje budes povijao ce se i na razmaku spojiti sa drugim stablom u istom redu. U pravom zasadu koji je na 3.5x4 prinos po stablu je 50kg pa i vise. Kruskina buva je i najveci problem u krusci i zato ne znam kako mislis da vozis fergusona bez kabine kada ces stalo raditi sa insekticidima? Koji su inace najotrovniji. I da jos jednu stvar da npomenem posto pominjes taj zasad u Pozarevcu. Kvalitet zemljista tamo i ovde je daleko drugaciji njihov ph je ok 5-6 i tamo je taj lik glat mogao da sadi na kalemu ba29 ili ma. Dok je kod nas 7.5-8 i taj kvalitet dosta utice na prinos!!!

- - - - - - - - - -

Ekstrasol je mikrobioloski preparat u kom se nalazi kultura bakterija koja deluje kao mikrobiolosko djubrivo a ujedno ima i baktericidno pa cak i fungicidno svojstvo. Ja sam radio ogled kod coveka koji je na 7ha kruske u 11 godini imao u celom vocnjaku jak napad erwinie. Radili smo sa svim i svacim i strepromicin i bakar nema sta nismo... Sekli zarazene delove i nista ponovo je kretala. Onda nam je jedan kolega preporucio ekstrasol i tako da smo odradili nekoliko tretmana sa njim i dosli smo do toga da je erwinija stala u porastu. Na mestu gde je stala infekcija izbili su novi mladari. Stari osuseni od erwinije su ostali i tek kada su se javili povoljni uslovi TOPLI I SUVI DANI I TEMPERATURA OKO 20c smo uradili rezidbu i uklonili te osusene mladare i grane. Rezidbu nikako vrsiti po hladnom i vlaznom vremenu jer se po takvom vremenu siri infekcija!!!
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.150942378435759.1073741831.105982722931725&type=1
inace ekstrasola ima u svim apotekama i mislim da je 1litra oko 1000din.

- - - - - - - - - -

Problemi koji mogu nastati zbog rezidbe:

• Rezidba će ubrzati kretanje vegetacije: što može biti opasno jer sa kretanjem vegetacije biljke postaju osjetljive na kolebanje temperatura.
  • Debalans rodnog potencijala: voćari koji su prošle sezone imali iznadprosečno visoke prinose, a da pri tome nisu imali navodnjavanje, vrlo verovatno imaju manji rodni potencijal. Rezidbu u tom slučaju moraju prilagoditi rodnom potencijalu kao ne bi bilo značajnog pada prinosa.
  • Eventualna oštećenja od mraza: znamo da su se u protekle dve godine temperature spuštale ispod nule u 2012. (02. 08. i 09. aprila) i 2011. (04. i 05. maja), i tom prilikom prouzrokovale ozbiljne štete voćarima. Zbog svega toga preporuka je da rezidbu obavite u dva ili tri navrata. Odnosno ni u kom slučaju ne bi smeli već sada orezati stablo do kraja, kako eventualni mrazevi u martu i aprilu ne bi prouzrokovali značajan pad prinosa.

Bane sad je posadjeno i sta je tu je , najveci problem kod viseg pH je pojava hloroze, ne usvajanja svih hranljiv elemenata, prvenstveno gvozdja , ali mislim da se to moze resiti malo jacom folijarnom prihranom odredjenim elemntima. Nisam strucnjak to je neko moje misljenje na osnovu literatura i razgovora sa zastitarima,agronomima.. Ima dobra knjiga djubrenje vocnjaka ,ima i link na vise tema na forumu ,tu mozes malo da procitas i koliko se secam ima pisano ovisokom pH ,hlorozi.. Ako ne rade linkovi,poslacu ti ja ,ali tek za par dana ,kad budem pri kompjuteru

Nazad
Vrh