Kruška

Dugo sam tragao za kruskama sorte "Starkrimson", i pronadjem ih pre dve godine,kod jednog rasadnicara u okolini Krusevca.Poslao mi je kruske posle dva meseca,i nekoliko molbi da ih konacno posalje ,cak sam stekao utisak da se ljuti sto ga zovem.Kalemljene su preko posrednika.Iskopao sam rupe sirine metar,dubine oko sezdeset santimetara,posadio ih u jesen,zalivao kap po kap.Rezultat je da stoje onako kako sam ih posadio,prirast letorasta je ,verovali ili ne ,dva- tri santimetra.Zna li neko sta je uzrok,ili je pametnije da ih izvadim,pa da posadim nesto drugo?

Мени прве године многе саднице слабо расту јер не додајем вјештачка ђубрива. Али зато друге године кад се дочепају стајског ђубрета све надокнаде. Раде, може бити да је подлога слабо бујна (чини ми се дуња МА или МЦ). Ако су ове слабо бујне подлоге требаће и наслон. Ја имам два киферова сијанца која споро расту, вјероватно су на слабо бујним подлогама. Оне саднице калемљене на дуњи БА и дивљој крушки расту добро.

Prema onome sto pise u knjizi izgleda da je dunja MA ili MC,posrednik kaludjerka.Ali za dve godine ,prirast mladara je samo dva -tri cantimetra.Kada ce ,ako tako nastavi poceti da radja?

Danas i definitivno naručene sadnice krušaka. Tri sorte u pitanju: Karmem, Viljamovka i Abate Fetel. Sledeće nedelje idem da dam kaparu i da definitivno utvrdimo broj sadnice, ali broj se vrti za 3,5 ha oko 3600 komada, e sad red od reda će definitivno biti na 3,7m, ali se dvoumim dal da smanjim razmak u redu, planirano je na 2,5m, a negde sam pročitao da može i gušće. Podloga sejanac. Mnogo sam čitao po netu i definitivno sam se odlučio za ove tri sorte iako sam jedno vreme bio u dilemi, dal da jš nešto ubacimo, ali pošto nam je cilj količina i kvalitet i ovo je dosta za početak...

Hvala svima koji su svojim sugestijama pomogli u rasuđivanj šta i kako da se radi...

Cestitam u svakom slucaju! Meni da je 3,5 hektara uh! Korisne savete mozes naci na hrvatskom sajtu poljoprivredni -forum(ako vec nisi gledao). Inace ja nemam licnog iskustva sa sejancem tako da ne mogu nista da kazem ali sam video da se atamo vodila polemika dal je bolje saditi na razmaku 2 ili 1,5 metara u redu a izmedju redova je praksa neka 4 i malo vise. Ima i slika pa ako te me mrzi pogledaj!

Voleo bih da se u ovu temu ukljuci jos clanova , pogotovo oni koji imaju zasade na sejncu. Ja imam veliku dilemu oko razmaka i redova i sadnica, da li 4x2 ili 3,5x2,5m.. Da ,na Hrvatskom poljonforumu ima par kolega koji potenciraju gusci zasad na sejancu , ali mene to brine kako to izgleda kasnije i pored jace rezidbe i svega sto takav zasad trazi.. Jedan kolega je postavljao slike Vilje na sejancu 4x2 i to ozgleda odlicno i prinosi su vrhunski ,ali mene je i dalje strah od ovoh 2m izmedju sadnica ,posto planiram navodnjavanje , prihranu..Po meni to ima da bude dzungla, a opet 3,5m izmedju redova kako se to kasnine pokaze, za prolaz traktora i da li je to dovoljno? Jos da dodam da kod mene u obzir dolaze 4x2 ili 3,5x2,5 zbog broja sadnica na povrsini i jos uvek sam u velikoj dilemi za koji da se odlucim, pa ako neko moze da pomogne ,hvala

Mislim da je izbor(bolje receno mogucnost kupovine) traktora presudan u razmaku izmedju redova. Kod mene su ipak na dunji pa videcemo kako ce biti.

ja imam na sejanac sve,i malo sam zakasnio sa savetima od drugih,na sejancu je mogla gusta sadnja u međured da bude 3,5m a u red nisam zapamtio i treba da ima 5 sprata remenih grana,nijedna se nije osušila od suše,kad bi sadio sad išo bi gustu sadnju na sejanac po preporuci ovog agronoma,mogo sam još redipo da zasadim pa smo malo pričali o prinosu pa zaradi,pa mi sad krivo što sve to nepopriča snjega pre nego da počnem da sadim.

Da gledao sam hrvatski forum, i konsultovao sam se sa ovid drugarom što ima rasadnik a ujedno je voćar po struci, a i radi kao asistent na Novosadskom fakultetu pa se dosta razume u materiju, i on mi je rekao da može na sejancu da ide gušća sadnja i da to zavisi mnogo od tipa zemljišta i kakvog je sastava. Samim tim što sam čitao hrvatski forum bacio sam se u dilemu dal da smanjim međuredni razmak. Inače prošle godine pred kraj decembra sam bio u Požaravcu i video jedan zasad kruške na sejancu koji je sađen 3,8x1,75, i zato sam pomislio da posadim na razmak u redu na 2,25 tako bi dobio na celikupnu površinu još 400 stabala više.
I da nije ceo voćnjak moj , mojih je 1,15 ha, a od prijatelja će biti 2,3 ha, al pošto su parcele jedna pored druge, sadiće se bez ikakvog razmaka između nas, i uvek ćemo raditi sve zajedno, pa sam zato rako da je 3,5 ha, i on će imati duplo više stabala od mene.

Evo dve slike koje sam napravio kad sam kad sam bio u Požarevcu da gledam taj zasad:
p13z9.jpg

2agjdx4.jpg

Da planira se navodnjavanje, najverovatnije u drugoj godini će se raditi, a i planira se protivgradna mreža al tek u 3 ili 4 godini. Takođe planiramo da u 3 godini zatravimo voćnjak.

Voćnjak sa slike sada ulazi u 7 godinu. Gazda mi reče da je imao rod oko 6 vagona na ta dva ha, a matematikom koju sam ja dobio (po sistemu sadnje) je da ima oko 3000 satabala i da mu je prosečan rod bio oko 20 kg po stablu. Takođe mi je gazda rekao da je imao problem i sa kruškinom buvom, i da mu povijanje grana nije baš najbolje urađeno, ali da su u prethodne dve godine doveli u red koliko se to moglo dovesti.

Shale, meni ovo izgleda već sada pregusto. A rekao bih da je ovo mlad voćnjak od nekih 5 - 6 godina, možda i manje. Mada je i ugao slikanja nezgodan, bolje bi se videlo da je slikano bočno na red.

Da ugao slikanje je loš, i ja se slažem da je 1,75 pregusto, mada ime negde gde su na 2 metra jedna od druge, i tu deluje ok, e sad jeste da ima da se grane dodiruju, ali to po meni nije ništa nenormalno. Ovom voćnjaku nije od starta posvećena dovoljna paznja (savijanje grana, zelena rezidba), pa možda i deluje kao prebujan, a i nije bio orezan...

Jbg, nisam video da si napisao da je voćnjak u 7 godini. Dva metra minimum između stabala. A međuredno možeš i 3,5 ali onda moraš planirati neki uži traktor. I normalno da ti njiva nije na nekoj kosini, pošto koliko se sećam kod vas je dosta brdovito.

Ne, imamo ni breg, ali ova njiva je dole na putu između Krčedina i Novog slankamena, odma pored ceste. 3,7 nam redovi odgovaraju zbog širine njive. Za prvu ruku će obrađivati ferguson bez kabine, a za posle ćemo videti, možda i padne neki voćarski traktor...

Nazad
Vrh