Kruška

Pozdrav svima .)

došlo vrijeme za buđenje iz hibernacije.. kada je najbolje vrijeme za PRVO orezivanje i formiranje krošnje u zasadu viljamovke koji je star nešto manje od dvije godine. Treba mi što precizniji odgovor.. kraj februara, marta ili kako već?

Ja krećem sa orezivanjem sledeće nedelje. Bitno je da se završi do početka marta, dok ne dođu sokovi u grančice, jer bi se kasnijom rezidbom iz orezanih grana gubilo dosta soka - snage....

@ Shale Mi naše višnje posađene na 4 x 3 obrađujemo sa fergusonom sa kabinom i 542 sa kabinom, mada ovaj drugi malo i kači grane kad je najbujniji deo sezone. Dvanaesta godina voćnjaka je u pitanju. I još ako uzmeš palmetu za oblik krune, može i ferguson sa kabinom tu da prolazi u punom rodu na 3,7 m, pošto kažeš da je njiva ravna.

Pazi, što se tiče uzgojnog oblika, mislim da će ići vitko vreteno, bar ono što sam ja video mislim da će bez problema prolaziti...

Ma prolaziće bez problema. I vreteno i palmeta ne idu toliko u red koliko vaza kod višnje, pa opet lako prolazi Ferdža na 4m. :ppozdrav:

Mislim da im je širina ista, al 533/539 je manji (niži) od 542/549. Imamo ferdžane i sa i bez kabine pa ćemo lako...

Pogledajte ovaj teks u vezi ervinije :bravo:

Verdenora

http://dobarvocar.com/verdenora-pokazao-odlicne-rezultate-za-suzbijanje-ervinije-erwinia-amylovora/
verdenora-pokazao-odlicne-rezultate-za-suzbijanje-ervinije-erwinia-amylovora

jasam imao jednu sa erviniu i okratio sam izlagao sam ovde,pa sam tu godinu gde sam kao sumnjao da je zahvatila ervinija orezivao sasušene grančice,a 2013g sam u samom cvetu isprskao kruške sa ekstrasol jedanput,i nešto gledam forum i razmišljam i u mom nekom razmišljanju setim se da 2013g uopšte nisam imao sasušene osušene te grančice i setim se da je čovek i stavio slike kruške kako su krenule posle prskanje sa ekstrasol,a bile zarazene ervinijom,ali sam natočio vodu nedeljudana ranije da izađe hlor u uputstvu piše isključivo bunarska voda da neubije hlor bakterije i dobro sam oprao pumpu muški od insekticidi i dr.ovu godinu isto idem tako ali malo više puta svo voće i jagode sve,ekstra sol radi na princip borba za hranu krušku jede ervinija ekstasol erviniju kad je pojede i sam umre jer npr nema hranu,bar sam ja tako razumeo.

Pa izguglaj sta o Ekstrasol-u, sve su ovo, sve su ti ovo prilicno subjektivna iskustva da bi neko mogao da ti kaze da sigurno deluje protiv Ervinije.
I ja sam ga koristio prosle godine, ali sam i koristio jos stosta i nisam imao mnogo problema, po koja grancica zarazena.
Dok je dunje (po plotovima) pokosila.

Gledao sam svasta po netu sad o ekstrasol-u.Mislim da je ok,ali da ce bas nesto mnogo promeniti,ne. Mozda je streptomicin ipak resenje,samo kada ga koristiti....

Sad pogledah sliku od prosle godine krusaka u punom cvetu, datum 20.april! Da se mi nismo previse uplasili zbog vremena pa zurimo sa prskanjem i rezidbom? Inace kod mene nisu ni kajsije krenule a kamoli kruske, cute.

Nazad
Vrh