Kruška

Po svim rasadnicima nalazim samo conferance :( kao da ne postoje druge samooplodive.Čini mi se da sam viđao po jednu krušku samu i da rađa,možda su to one divlje sorte?

Ma na kraju posadi lepo dve tri na razmak od pola metra pa nek se ukrste krošnje malo ćeš regulisati rezidbom :) ili kalemljene na slabije bujnoj podlozi kao što uglavnom i jesu pa formiraš vreteno...

Evo sta pise u knjizi:Konferans-Ovo je engleska sorta proizvedena iz semena.Plodovi joj sazrevaju krajem septembra.Ima krupne plodove[230 gr],pravilno kruskolike,sa zelenozutom pokozicom bez crvenila.Mesnati deo ploda je bledozute boje , puterast ,sladak i aromatican.Drvo srednje bujno i mnogo rodno,redovno radja.Prilagodjava se dobro uslovima.Cveta srednje rano_Oprasivaci su:viljamovka,boskova bocica,,klapova.[Bulatovic] Ja iz ovoga nisam razumeo da se radi o samooprasnoj sorti.U istoj knjizi pise i ovo:Sorte kruske prakticno su samobesplodne

ajd kad smo kod stare vrste,kako se zove ona što je plod zelen,kad je zagrizeš bukvalno voda curi iz nju i izusta,ruke nemozeš da obrišeš od njenog soka,a slatka je,te kruške smo brali ko deca iz dvorišta kuća pa nas ljudi jure,samo jedno stablo u dvorište i obilno rodilo i krupni plodovi,drvo je veliko.kako se zove ta vrsta nikako nemogu da provalim a zasadio bi je zbog mene lično ,nema ni prskanje ni dajoj srtiš ništa,ove što smo mi zasadili abat.,vilja,jula nisu joj ni prinešene,a oblik je pravilan stvarno je kruška.

oktopod, tako su i meni delovale viljamovke dok nisam čuo da treba posle branja da odstoje 7 do 10 dana u nekom špaizu ili tako nekoj prostoriji, posle toga bude vrhunska kruška.

@rade j Jbla Mara bumbara da se stručno odrazim.Ja gde god nađo' po rasadnicima taj conference svima je samooplodan a druge samooplodne nemaju.

@oktopod Nije da baš nemam toliko mesta,imo bi gde da ih zguzim s oproštenjem :) pa da ih izpovijam da ih režem itd. Više bi' voleo sutra pred kućom da vidim krušku celo drvo kako izraste izraste.

@vladale.rs
Tu vodenu krušku što si pomenuo mislim da baš tako nekako i zovu,vodenjara,vodena tako neko ime ima.Kod jedne moje tetke komšija je imao krušku iznad garaže,samo tu jednu i rađala je.

Ako se na kraju niko ne javi probaću sa tim comference mada ne rado,radije tu neku domaću ako ima?

Pozdrav kruškari.Treba mi savet,namenio sam mesto na okućnici za krušku ali nemam puno prostora za par komada već ću saditi samo jednu sa razmakom od po 4 m do sledećeg drveta.Dakle planiram da pustim veliko drvo pa koliko izraste.

Problem je što od samooplodnih sorti pronalazim jedino conferance a sa njom nisam nešto prezadovoljan.Jel ima još neka sorta koja je samooplodna ili možda neka od onih starih krušaka?
Karamanka, kiferov sijanac, kaludjerka

Kako kaže kolega kaluđerka sto posto. Imao je i moj deda jedno takvo ogromno stablo u dvorištu, staro ko zna koliko.

vladale.rs tu krusku sto si opisao kod mene zovu ,jeribasma, ili sto rece kolega zile vodenjara ona se prakticno pije a ne jede toliko je socna

Neradni dani pa malo vrtim knjigu polja koju vodim od sadnje bice skoro dva meseca. Nisam zalivao po sadnji al kisa lepa je pala maltene kad smo zavrsili. Uglavnom da ne duzim, nabavio sam onu plastiku za merenje kolicine padavina i cini mi se da je stvarno dobra. Jedino sto me je upravo frapiralo je da je u novembru i decembru palo 30mm sto kise sto snega! Zar to nije jako malo?? Mislim svako jutro ima magle, vlage generalno al opet je to sve cini mi se malo. Interesuju me sta vi mislite o tome kolege?

Malo sam preterao u proceni sorte, nisam pažljivo čitao post. Kaluđerka postaje sočna tek pošto odstoji neko vreme posle branja. :spavam:

Gotovo svaka sorta se bere na oko 70 % od pune zrelosti ukoliko se bere za trziste (govorim o prodaji kruske za jelo ne za preradu) i u tom trenutku ona nema potpuno razvijene karakteristike sorte sto ukljucujuje i socnost i aromu. Takodje, ukoliko planirate cuvanje plodova za sopstvene potrebe takodje ih berite ranije na oko 70 % zrelosti. Kruska, kao i jabuka, dozreva nakon branja, sto znaci da stajanjem dostize punu zrelost i razvija karakteristican ukus, socnost i aromu u skladu sa tim koja je sorta u pitanju. Ukoliko zakasnite za berbom kruske i plodovi dodju u punu zrelost njen period cuvanja se drasticno smanjuje i jako brzo se mogu javiti negativne promene na plodovima. Naravno nisu sve sorte iste u pogledu ovih karakteristika ali to je vec stvar ukusa, zahteva trzista itd. Samim tim, birajte sorte prema vasim zeljama i potrebama jer ce svaka na kraju imati karakteristike koje bi trebalo da ima.

Жиле
Pozdrav kruškari.Treba mi savet,namenio sam mesto na okućnici za krušku ali nemam puno prostora za par komada već ću saditi samo jednu sa razmakom od po 4 m do sledećeg drveta.Dakle planiram da pustim veliko drvo pa koliko izraste.

Problem je što od samooplodnih sorti pronalazim jedino conferance a sa njom nisam nešto prezadovoljan.Jel ima još neka sorta koja je samooplodna ili možda neka od onih starih krušaka?​

Sto se tice ovog pitanja, Zile vidi da li u nekoj blizoj okolini (komsije i okolna dvorista) imas neko stablo kruske posto bi u tom slucaju u teoriji ono moglo da bude oprasivac za tvoje stablo. Jos ako ima i koja kosnica pcela u blizini tim bolje.:pcelac:: Obzirom da ne planiras plantazni zasad, mozda ti ovakav nacin oprasivanja bude sasvim dovoljan, naravno sto je drugo stablo blize tvojem tim bolje.

Neradni dani pa malo vrtim knjigu polja koju vodim od sadnje bice skoro dva meseca. Nisam zalivao po sadnji al kisa lepa je pala maltene kad smo zavrsili. Uglavnom da ne duzim, nabavio sam onu plastiku za merenje kolicine padavina i cini mi se da je stvarno dobra. Jedino sto me je upravo frapiralo je da je u novembru i decembru palo 30mm sto kise sto snega! Zar to nije jako malo?? Mislim svako jutro ima magle, vlage generalno al opet je to sve cini mi se malo. Interesuju me sta vi mislite o tome kolege?
Da je malo, malo je.Ali po onoj staroj "može da bude ali ne mora da znači" eventualnu suvu zimu možemo da komentarišemo tek negde u martu, jer do tada može biti lepih padavina ali nemora da znači.:sta::kisa:
Obilazio sam voće i zemlja je vlažna taman da koren bude u vlažnom i da se sačuva do proleća mada je problem što bez zimskih padavina nema dovoljno rezerve vode u zemlji da se lagodno uđe u proleće.

Poštovane kolege, zanima me da li je od onih koji su imali problem sa ervinijom neko imao iskustvo da izleči rane koje se javljaju na stablu? Ok seći grane 30 cm ispod .....itd. Konkretno me zanima da li je moguće mlado stablo (3 god.) koje na sebi ima ranu iz koje je izlazio eskudat sada tokom zime nekako izlečiti?
Ili je jedino rešenje krčiti. Već sam u tom manjem voćnjaku skoro 50 komada izvadio....

ja verujem ovo što kaze zorz.prošli januar su bile temp.u minusu -8 -10 nekih 15-20 dana.na jabuku nije bio opao list i nešto sam zagledavao vrhove buve stoje kao u hibernaciju pipnem je ona mrda.verujte nisam mogo da verujem da su bile zive.

Nazad
Vrh