Kruška

Meni se po ukusu dopada santa marija dok mi je viljamovka mnogo tvrda i nesočna.

E pa ajd sad šta mi preporučujete da sadim? Definitivno sam rešio da to bude 50% Viljamovke i 10% Abate Fetela kao oprašivača. Razmišljao sam još da ubacim junsku i eventualno još jednu koja stiže pre Viljamovke. Kao podlogu ću najverovatnije da se odlučim za sejanac i razmak 4x2,5... Svaki predlog i savet je dobrosošao...

Prvo da naglasim da sam ja vocar amater tako da ne zasnivate svoje zasade na mom misljenju i iskustvu, nego da konsultujete ljude iz struke. Drugo, koliko je meni poznato kruska se sadi 80% vodeca sorta a 20% oprasivaci. Moj izbor pri sadnji 1200 stabala pre neki dan je 1000 vilijamova, 100 santa marija i 100 karmen i mislim da je to ok. Sad opet ko sta voli ali povedite racuna o detaljima. Jako je bitno da cvetaju u isto vreme i da ih ima tri vrste. E sad ja sam hteo boskovu bocicu i hardijevu maslovku za oprasivace ali boskova bocica daje grubu pokozicu na viljamovci a hardijeva je malo specificna za rezidbu jer je bujnija. Ima dosta toga, konferansu treba vise vode i veca nadmorska visina, abata je po meni bljak itd. Santa marija spada u ranije sorte i poznata ja pa moze otici kroz pijacu, karmen je kruska u usponu traze je rusi i postize cenu al mora biti extra a vilijamova carica ako ne ode preko konzuma krckace u rakiji pa nek ide zivot...

I ja al o ukusima se ne raspravlja... A i Oktopod je ok lik pa ne bih da nesto lupam, rekoh malopre ko sta voli...

Prvo da naglasim da sam ja vocar amater tako da ne zasnivate svoje zasade na mom misljenju i iskustvu, nego da konsultujete ljude iz struke. Drugo, koliko je meni poznato kruska se sadi 80% vodeca sorta a 20% oprasivaci. Moj izbor pri sadnji 1200 stabala pre neki dan je 1000 vilijamova, 100 santa marija i 100 karmen i mislim da je to ok. Sad opet ko sta voli ali povedite racuna o detaljima. Jako je bitno da cvetaju u isto vreme i da ih ima tri vrste. E sad ja sam hteo boskovu bocicu i hardijevu maslovku za oprasivace ali boskova bocica daje grubu pokozicu na viljamovci a hardijeva je malo specificna za rezidbu jer je bujnija. Ima dosta toga, konferansu treba vise vode i veca nadmorska visina, abata je po meni bljak itd. Santa marija spada u ranije sorte i poznata ja pa moze otici kroz pijacu, karmen je kruska u usponu traze je rusi i postize cenu al mora biti extra a vilijamova carica ako ne ode preko konzuma krckace u rakiji pa nek ide zivot...

Bane , prvo da ti cestitam na sadnji i neka sve sve lepo prime !
ako bi jos podelio sa nama za koju si se podlogu opredelio i na kojim medjusobnim i medjurednim razmacima ?
hvala

Nemam pojma, ja kod kuće imam jednu viljamovku i dve santa marije, po obliku ploda vidim da to jeste viljamovka, nešto mi tu tvrdo otkud znam...ili ja ne dočekam da skroz sazri, neka fora ima, ali meni se ne dopada, ukusi šta ćeš :) santa marija mi je baš lepa, osvežava...

Hvala, sadio sam na 3x1,2 podloga MA i B29. Samo je karmen na B29 sto komada. Imam pored parcelicu na kojoj sam od 2009-te posadio oko 200 stabala mnogih vrsta krusaka i tu se igrao kao malo ogledno dobro. Nemam erviniju u blizini koliko sam uspeo da ispratim a nemam ni jabucastog voca bar kilometar dva od mene ako ne i vise. Padina fruske gore je u pitanju juzna strana visina nekih 250 metara. Zemlja jako posna ali zato klima, vetar, osuncanost, polozaj, vodopropustivost i mehanicke osobine cini mi se jako dobre. Ph je oko 7, malo jace od idealnog ali bolje nego da je mala. Ima polepo kreca u zemlji sto bas i nije dobro za slabo bujne podloge ali mislim da nece smetati. Na oglednom delu prskajuci sa rucnom prskalicom nisam imao problema sa krusknom buvom kao i da je nema, da ne ureknem. I tako pitajte sta vas interesuje.

- - - - - - - - - -

Mene u celoj prici plasi samo prodaja al i za to imam 3-4 godine boze zdravlja!

- - - - - - - - - -

Ako nije problem ja bih ovde pisao. Literatura koju posedujem je pre svega " Kruska" od Evice Mratinic, kupljena na polj. fakultetu u zemunu i placena 50 eura pre 4 godine, tad mi je to delovalo skupo danas bih je platio i 500. Od te knjige sam sve poceo, imam jos par komada o gustoj sadnji i rezidbi ali nisam nista novo u njima nasao. Ovaj forum mi je takodje dobar izvor informacija i iskustva. Takodje imam sad vec drugara u rasadniku gde sam sve kupovao koji je mlad sa fakultetom i u blatu do nosa a ne mrzi ga da deli znanje a i uvek mi je odvajao vrhunske sadnice sto je takodje jaaaako bitno. Drugar koji mi je pomagao u sadnji i koji ima hektare kajsije, sljive, breskve i jabuke kaze da nikad nije video tako dobre sadnice.

Trebao si da sadis krusku koja je sva kalemljena na sejanac, ph je daleko iznad 7 na padinama fruske gore a na nekim delovima je i preko 8. Krecna zemljista lakse podnosi sejanac nego kruska koja je kalemljena na dunju. Kruska koja je kalemljena na dunju njoj vise odgovara kisela zemlja znaci ispod 7 ph. Simptomi koji ce ti se javiti na kruski zbog suviska kreca su hloroza, manje lisne mase, a samim tim zbog manje lisne mase napad kruskine buve ce biti daleko manji... Kruskinoj buvi odgovara velika lisna masa. Hloroza koja ce ti se javljati zbog krecnog zemljista je uslovljena time da zbog visokog ph biljka nece moci da usvaja neke mikro elemente, tako da ces morati koristiti kisela djubriva kako bi smanjio ph, simptom hloroze ce ti biti najizrazeniji u leto i to otprilike 20tak dana pre berbe.

- - - - - - - - - -

Sto se sortimenta tice Viljamovka je i dalje aktuelna, potraznja za Santa Marijom se smanjuje, Abate Fetel je veoma cenjena sorta koja ako se pravilno skladisti moze dugo da stoji i pritom u otkupu ima daleko vecu cenu od drugih sorti. Karmen je novoa sorta koja je jako cenjena, za sada je manje ima na trzistu a cena u otkupu je oko 1e, rusi je uzimaju za izvoz!!!

Ko mene je ph 7,14 a krec oko 9 govorim na dubini od 0-30 cm. Karmen i santa marija su oprasivaci tako da mi i nisu mnogo bitni zbog prodaje a kermen sam uzeo da vidim kako se ponasa u datim uslovima ima perspektivu kod mene.

a koja je vasa preporuka za podlogu sa ovim analizama zemlje,
0-30

ze2uzevu.jpg

30-60

mabyhase.jpg

Peporucuje se sejanac zbog dosta kreca ja sam sadio drugacije iako su mi slicni rezultati al rekao sam da sam ja amater...

I ja al o ukusima se ne raspravlja... A i Oktopod je ok lik pa ne bih da nesto lupam, rekoh malopre ko sta voli...
Cekaj sta je viljamovka, uopste to nema veze ko je kakav, ja licno imam ubedjenje da je viljamovka sorta kruske koju kad zagrizes curi na sve strane i pored toga je i jako slatka i zato se i gaji pogotovo za rakiju
I to zato sto sam na 10-ine puta kupovao na pijaci kruske pod imenom viljamovka, licno ne zelim da je sadim jer ja svaku vocku gledam kompletno a ne samo rod
Znaci i list i cvet i grane a ne samo plod, sto znaci mere zastite (citaj prskanje), a sto se tice ploda ako je to sorta ta koju meni prodaju na pijaci nema bolje - jedina mana prskanje

Ma da bre šta ima veze ko je kakav sa iznošenjem mišljenja :)

Elem, sad ste me zamislili...ili je ja rano berem tj zelenu ili to nije ta sorta..imam samo jedno stablo, a santa marije dve, berem posle santa marije dve nedelje otprilke i uvek su tvrde zube da polomiš, brašnjavo suvog ukusa a izgledaju kao sa npr ove slike:

kruska_viljamovka.jpg

Nemam sliku krupnog ploda, ovo su moje dok su male:

Cekaj sta je viljamovka, uopste to nema veze ko je kakav, ja licno imam ubedjenje da je viljamovka sorta kruske koju kad zagrizes curi na sve strane i pored toga je i jako slatka i zato se i gaji pogotovo za rakiju
I to zato sto sam na 10-ine puta kupovao na pijaci kruske pod imenom viljamovka, licno ne zelim da je sadim jer ja svaku vocku gledam kompletno a ne samo rod
Znaci i list i cvet i grane a ne samo plod, sto znaci mere zastite (citaj prskanje), a sto se tice ploda ako je to sorta ta koju meni prodaju na pijaci nema bolje - jedina mana prskanje
Ok tu si u pravu nema bolje od viljamovke ni za mene, slatka, socna, sitnozrnaste strukture e sad sta je kod kolege u dvoristu ne znam...

Ma biće da sam ja nestrpljiv pa ne dočekam da skroz sazri, pošto je mlado stablo pa ima par plodova, sledeće godine čekam dok sam ne opadne jedan plod pa ću taj da probam :)

Ma biće da sam ja nestrpljiv pa ne dočekam da skroz sazri, pošto je mlado stablo pa ima par plodova, sledeće godine čekam dok sam ne opadne jedan plod pa ću taj da probam :)

Време бербе је добро ,него да ти нису продали неку другу сорту ,или је у питању подлога, вилјамова је најбоља на сејанцу,само је треба дочекати 6-7 год.

Mislim da je na dunji ili nešto tako...ma ko će ga znati, to pre 3 godine moji otišli i kupili krušku, pitaj boga šta je pisalo na ceduljici :)

Dugo su kupci izbjegavali Conferrence zbog njenog izgleda a to je ipak u EU kruška najcjenjenija,ali sada kada sam je izvadio iz hladnjače savršenog okusa slatka,i svi je traže,ali ipak Društvenka je br. 1 za okus.
Conference
images

Nazad
Vrh