Kruška

Takovo je izasao sa otkupnom cenom za viljamovku industrija 33din + pdv ili ako cete da cekate 45 dana onda je cena 35 + pdv.
Darkom vrsi otkup prve klase i place je oko 40din!!! Sto znaci da su cene mnogo manje nego proslogodisnje!!! proslogodisnja cena industrije je bila 42din a I klase 55din.
Ima li Rusa? Il njih viljamovka ne interesuje?

Rusi kupuju Karmen koliko znam i nju placaju 100din/kg za viljamovku bas i nisam cuo da uzimaju...

da li ti otkuplivaci za Rusiju uzimaju samo ove sorte koje ste do sada prodali , santa mariju , karmen ? ili otkupljuju i viljamovku ? i koja je cena za vilju ?
i koji je savet vas koji vec imate vocnjake kruske i prodajete ovim otkupljivacima , koje sorte najradije kupuju i najbolje placaju ?
da sad dizete nov vocnjak , za koje sorte biste se odlucili ?

ja sam planirao i dalje da sirim sa viljom i santa marijom , ali gledajuci do sada , mladi zasad , santa marija je mnogo lepse rodila i ima jako lep plod..
ako se viljamovka tesko prodaje kao konzumna, sta mi predlazete da sadim u kombinaciji sa santa marijom ?

hvala :ppozdrav:

Ja cu dizati dogodine jedan zasad sa kruskom Karmen ali ce tu biti i Abate Fetel i Santa Marija... Viljamovka se tesko prodaje kao konzumna tj. sam plod mora da bude savrsen da bi isao u konzum sto se tice i krupnoce a i samog izgleda. Fetelova moze lako da se proda a ima i vecu cenu jer ide u konzum a i nema je puno... Ima bolju cenu od viljamovke. Santa Marija takodje znaci samo da imate kvaiitetne plodove i da su cisti i mozete ih sve prodati... Karmen je nova sorta koja se pojavila na trzistu i postoji potraznja za njom, ona ide sva u izvoz. Rano sazreva pre Santa Marije i lepo radja.

Carmen za sada ima dobru prođu, međutim, poslednjih par godina je podignuto mnogo zasada ove sorte pa postoji opasnost da bude veća ponuda od potražnje što će neminovno dovesti do pada cene !

Vladimire vidim da si upucen u trziste, koje sorte imaju prodju po tebi trenutno i u nekoj buducnosti ?
mada je kod nas to u buducnosti sve od danas do sutra... nista cudno ne bi bilo da nam i u vocu u skorije vreme nadju neki `alfatoksin` i ko zna jos sta...

Ja sutra berem viljamovku i ide u hladnjacu, nema mnogo oko 1000 kg, jedan deo cu potapati u Dpa no scald i probati da je sacuvam za decembar /januar,
a ostala ce ici bez toga i kako koja dozreva tako na pijacu na malo.

Nema sanse da je sacuvas za januar, 3 meseca plafon da bude u hladnjaci... znaci do novembra da bude u hladnjaci. Za hladnjacu si je trebao brati jos sredinom prosle nedelje... Ubedljivo najbolje odrzive sorte su Pakams Trijumf i Fetelova.

- - - - - - - - - -

Abate Fetel uvek ima dobru prodju na trzistu i uvek ima vecu cenu od viljamovke a pritom se i bolje cuva jedini problem je u tome sto ima manji prinos...

A meni licno ta kruska nije nizasta, mislim ukus. Eto ja planiram da sadim vilju u novembru i sad si me pokolebao zbog plasmana. Ima li kakvih promena sto se tice cena?

@kanački
Evo, odgovorio ti je @nradenik:
"Abate Fetel uvek ima dobru prodju na trzistu i uvek ima vecu cenu od viljamovke a pritom se i bolje cuva jedini problem je u tome sto ima manji prinos..."

hvala na odgovorima, moracu jos malo da citam i pratim cene i potraznju sorti ,pa da se odlucim za neku kombinaciju... do sada sam sadio viljamovku, ali nju planiram da ostavljam sebi za rakiju, sad hocu malo da prosirim sa nekom konzumnom sortom, vidim da sasvim solidno to funkcionise (za sada) sa otkupljivacima

ja ne prodajem , kolicine su male , voce mi je tek u drugoj godini , ako mislis to sto sam rekao da funkcionise sa otkupljivacima , to sam mislio na otkupljivace za ruse ..

Ok, mada koliko kapiram po forumu pre kupuju karmen a ja danas kupio hiljadu sadnica vilje pa se mislim da nisam pogresio. Mada rano je pricati...

Nema sanse da je sacuvas za januar, 3 meseca plafon da bude u hladnjaci... znaci do novembra da bude u hladnjaci. Za hladnjacu si je trebao brati jos sredinom prosle nedelje... Ubedljivo najbolje odrzive sorte su Pakams Trijumf i Fetelova.
.
Nije to samo tako odoka odrediti datum branja viljamovke,a i dr. krušaka za hladnjaču.
Mora se poštivati tvrdoča kruške koja mora biti od 6-7 mjereno pentrometrom,i još jodno-škrobni test.

Nista se kod nas ne radi odoka, ovde ima nas par velikih proizvodjaca kruske i ima 3 parcele sa po 60ha i malte ne svi su u dan poceli sa berbom jer je Darkom tako trazio, oni su odlucili da je najpodesniji trenutak za berbu radi sto duzeg ocuvanja plodova u hladnjaci...

Nista se kod nas ne radi odoka, ovde ima nas par velikih proizvodjaca kruske i ima 3 parcele sa po 60ha i malte ne svi su u dan poceli sa berbom jer je Darkom tako trazio, oni su odlucili da je najpodesniji trenutak za berbu radi sto duzeg ocuvanja plodova u hladnjaci...
Ok ali nije ista viljamovka na podlozi dunji i podlozi sjemenjak,isto tako navodnjavana ili ne,tako da od parcele do parcele može biti razlike i do 10 dana.

Nazad
Vrh