Kruška

Moje neko skromno iskustvo je da krusku na dunji ne treba pustiti da radja pre cetvrte godine nikako.Cim prorodi bujnost joj opada i to dosta a ove sto rode tek u cetvrtoj godini teraju letoraste bas lepo. E sad mozda ima nesto sto ja ne znam ali dosta se razlikuju ako se pusti ranije da radjaju i ponesu rod. Doduse i prosle godine je bila velika susa a kod mene je zemlja gajnjaca jako ocedna.

Што пре крушка, ( било која воћка) пророди пре се долази до зараде, али постоје неке сорте крушке које нису родне на дуњи, без обзира да ли ће те их пустити да пророде друге или четврте године.

Poslednja izmena od urednika:
Pa meni i jesu sve koje nisu kompatibilne sa dunjom na posredniku, kaludjerka i hardijeva!

- - - - - - - - - -

Inace ja sam se opredelio za izbor sorti na nekih 1;5 ha a to si viljamovka, pakhams triumph i carmen.Naravno dve sorte ce biti oprasivaci samo neznam da li da vodeca bude carmen ili viljamovka? Naravno dvoumim se zbog plasmana i cene u buducnosti, svako misljenje i preporuka su dobro dosli, hvala unapred!Jos da dodam da su se sve tri pokazale jako dobre kod mene na fruskoj gori.

Ovo sa granom deluje kao fizičko oštećenje, mada sam primetio u komšiluku na nekim kruškama isti simptom i ko ne prska tu se može naći gomila jajašaca, tako da mislim da je to možda bilo leglo nekih gamadi prošlih godina, tu je skinuta grana rezidbom a one se naselile, tako neki fazon, jel bila tu grana nekad?

U pravu si Oktopod. Nama se ovaj problem javlja na mestu gde je nekad bila grana (ovog proleća su orezane te grane). Problem imamo na dvema višnjama. Na mestu preloma ima zelenih jajašaca. Prošle jeseni, na kraju vegetacije, prskali smo voce kuprublaumom, a ovog proleća plavim uljem pred početak vegetacije i na početku cvetanja signumom.

Poslednja izmena od urednika:
ljudi ajde kazite čime da isprskam kruške uhvatila ih ona medovina psila valjda,već prelazi u arlamantno,danas sam prskao sa ekstrasol,a prskao sam dosad mankogal,delan abastate i aktara tonus konzul,a kupio sam i antrakol i armadu sa ovo raspolazem ,a kazite mi nešto što će da bude uspešno prskanje ovi oko mene što sunisu mi od pomoći,šta da kupim da prskam...pomagajte

Kruskin buva je veliki problem u zasadima nikad ne moze da se iskoreni 100 % ali moze da se drzi pod kontrolom.Najveci problem je sto ima 4 generacije(jaja,larva,nimfa i imago) a svaku generaciju ubija razlicii preparat a svi su veoma skupi.sa iskorenjivanjem se pocinje vec u ranom prolecu i nastavlja se tokom cele sezone.najbitnije je ubiti jaja i larve.Veoma uspesan preparat je insegard koji ne dozvoljava presvlacenje u nimfe i kasnije u imaga tj odrasle jedinke.Ako je vec poodmaklo i ima dosta nimfi koje i pustaju mednu rosu dosta efikasan je konfidor uz dodatak nekog ovlazivaca.Ima jos dosta preparata ali je bitno pogoditi trenutak.iI bas mi je cudno da posle ovolikih obilnih kisa koje pomazu jer spiraju mednu rosu i nimfe imas veliku populaciju.

hvala na savet .juče sam zvao u poljo apoteci nije naš reon izolovan slučaj,izgleda da se dosta pojavio problem i u drugim delovima

Ja se sa kruškinom buvom borim tako što, kao što kolega exgeen reče, u svakom prskanju (preventivno) delujem na različite generacije buve. Kombinujem aktivne materije i proizvođače, a dodajem i mineralna ulja. Najbitnije je od početka sezone prskanja biti redovan i kolko toliko pogađati pravo vreme prskanja. Mislim da su tu bitni i faktori čime prskaš (atomizer, motorna prskalica..) kliko su čestice sitne koliko dobro pokrivaju površinu, da li dolaze do svih delova biljke, lista ..itd.

hvala na savet .juče sam zvao u poljo apoteci nije naš reon izolovan slučaj,izgleda da se dosta pojavio problem i u drugim delovima

Najbolji efekt zaštite sada ti je da oprskaš gnojivom urea rastopljenu i da okupaš voćke,imaš dva efekta prvi je da ishranjuješ voćku a drugi da će ureja skinuti medenu rosu s kruškine buhe i omogućiti da srestvo dođe do ne jer kada je medena rosa na buhi insekticid ne može djelovati na nju.
Drugi dan ili još bolje isti oprskaj s ovim sredstvom VERTIMEC 018EC ili KRAFT 0,18EC to je ista djelatna tvar samo drugačiji naziv i jedno je od najučinkovitijih sredstava za kruškinu buhu.
Prvo moraš koristiti s jako puno vode po jedinici površine,drugo obavezno dobre okvašivače najbolje bijelo ulje.
Moraš paziti na razvojni stadij buhe a to je kada izlaze iz ličinke i prave kolonije u blizi mjesta gdje su se izlegle tu sišu sokove i obilno luče mednu rosu.Moraš prskati prije lučenja medene rose.

A da ti bude lakse to je ista materija kao i u galenikinom abastate-u! Meni niko ne odgovara za izbor sortimenta?

njoko pozdrav,koliko ureje ne sto litara vode . Pitam jer znam da je opasno prskat sa tim moze sve da izgori ako je doza ureje jaka . Hvala

Nemoj da se igras sa ureom pitaj nekog zastitara koji odnos vode uree,veoma je opasno ako je jaka koncentracija ode zelena masa.

- - - - - - - - - -

Za Baneta.Ja imam 1,8 ha karmena i 2,5 viljamovke.i ne slazem se da treba tek cetvrte god da pustis da rodi pogotovo karmen koja je bujna sorta.obe su na podlozi ba 29.sto pre prorode pre pravis balans lisne ,drvene mase i roda.stabla i ne trebaju da budu prebujna.veca bujnost vise problema sa bolestima stetocinama a pog sa kruskinom buvom,e sad pitas koju sortu da odaberes.Karmen ima jacu cenu kao konzumna kruska od viljamovke i vise se trazi.medjutim ako nemas kap po kap ili neki drugi nacin zalivanja veoma je tesko dodji da sve bude prva klasa.Viljamovka se trazi i kao konzumna ali i kao sirovina za rakiju i veoma je trazena u refuzu i ima solidnu cenu.kolko god da rodi ima prodaja za nju,pricam o sirovini za rakiju.E sad odluci sam sta je bolje nadam se da sam ti bar malo pomogao.

A kakve su kao oprasivaci jedna drugoj? Planiram na istoj njivi da ih sadim samo se dvoumim koja da bude vodeca a koja oprasivac?

Ubih se tražeći ALIETTE FLASH od Bayera, aktivna materija fosetil 80%. Molim vas ako neko zna gde ima u Beogradu (bliže centru)da mi javi treba mi danas. Inače kod mene u kraju dunje se masovno suše koliko sam video liči mi na Erviniju (bakterijsku palež) i liči mi da na dve, tri kruške u mom krušiku poneka grana počela da dobija crnu boju. To sam primetio juče posle grada koji je takođe dosta oštetio list, pa su to sada otvorene rane za eventualnu zarazu. Ovaj ALIETTTE hvale u Hrvatskoj da je u kombinaciji sa bakarnim preparatima odličan za preventivu zaraze od ervinije.

Viljamovka ti je odlican oprasivac za karmen.A za vilijamovku fetelova.tako sam ja uradio na preporku strucnjaka.u mom kraju se pojavila ervinija i to u dosta zasada.ja sam bio u svom na srecu za sada nema nista ali ima dosta ljudi koji se zale pogotovo u dunji a krenulo i u kruski.

Nazad
Vrh