Kruška

Najvjerovatnije si malo spržio jačim sredstvom,tj kada si prskao škropivo ti se sljevalo niz list

Zadnjih 10 dana u zasadima kruske primetio sam populaciju kruskine buve ima ih sve cetiri generacije(jaja,larve,nimfe i imago)jos je ispod praga stetnosti ali me strasno nerviraju.prskao sam pre desetak dana sa insegardom ali nista nije uradio ponovio sam pre tri dana sa strobijem i abastate sa dodatkom nufilma,danas sam obisao jos gmizu.da li i vi imate slicna iskustva sa cime pobiti ovu dosadnu gamad,kazem za sada je sve pod kontrolom ali me plasi da ne izmakne.a svako prskanje sa ovim preparatima je strasno skupo.

Zadnjih 10 dana u zasadima kruske primetio sam populaciju kruskine buve ima ih sve cetiri generacije(jaja,larve,nimfe i imago)jos je ispod praga stetnosti ali me strasno nerviraju.prskao sam pre desetak dana sa insegardom ali nista nije uradio ponovio sam pre tri dana sa strobijem i abastate sa dodatkom nufilma,danas sam obisao jos gmizu.da li i vi imate slicna iskustva sa cime pobiti ovu dosadnu gamad,kazem za sada je sve pod kontrolom ali me plasi da ne izmakne.a svako prskanje sa ovim preparatima je strasno skupo.
Zašto toliko prskaš,pobit češ dobre predatore trajno pa nečeš imati nikakvu prirodnu zaštitu.
Drugi oblik borbe ti je pinciranje mladica jer buha ostavlja podmladak samo na mladim zeljastim izbojima dok se na stare ne vraća.
Ako ti prag štetnosti nije ugrožen što si rekao korisni predatori npr buba mara ubije do 200 kom na dan buhe,a tu su i mravi idr+zakidanje vrhova nemaju šanse buhe za opstanak.

worm to ti je Žilogriz ili ti Capnodis Tenebrionis ekonomski moze da bude veoma stetan pogotovo u susnim godinama kad a moze izazvati pravu pustos u svim vocarskim reonima, najvise strada kosticavo voce. Insekt ima 1 generaciju u toku 2 godine a prezimi larva na korenu, inace larva se hrani korenom otud mi i ime žilogriz (grize žile korena) Kada se spusti temperatura ispod 18C tada se sklanja ispod kamenja ili u zemlju i miruje. sta da ti kazem sem da si u problemu, retka stetocina al zeznuta za suzbijanje, navodno na korenu napadnutih biljaka ima larvi koje prave jos vece stete... ja ti sada predlazem da ih skidas rucno ako nemas puno voca ili da ih utamanis nekim insekticidom da pobijes bar te odrasle forme kako ne bi polozili jaja.

Da bih kalemila sama, odnosno da bi neko drugi kalemio, pošto ja neznam, teba mi verovatno divlja kruška, grančica od kruške lubeničarke i naravno da dodje vreme kada se kalemi.

worm to ti je Žilogriz ili ti Capnodis Tenebrionis ekonomski moze da bude veoma stetan pogotovo u susnim godinama kad a moze izazvati pravu pustos u svim vocarskim reonima, najvise strada kosticavo voce. Insekt ima 1 generaciju u toku 2 godine a prezimi larva na korenu, inace larva se hrani korenom otud mi i ime žilogriz (grize žile korena) Kada se spusti temperatura ispod 18C tada se sklanja ispod kamenja ili u zemlju i miruje. sta da ti kazem sem da si u problemu, retka stetocina al zeznuta za suzbijanje, navodno na korenu napadnutih biljaka ima larvi koje prave jos vece stete... ja ti sada predlazem da ih skidas rucno ako nemas puno voca ili da ih utamanis nekim insekticidom da pobijes bar te odrasle forme kako ne bi polozili jaja.

Nisam mogao da cekam odgovor pa sam odmah oprskao insekticidom i posle toga ih vise nisam primecivao. Upravo na TVu gledam prilog o ovoj bubetini i kazu da napada kosticavo voce. Ja vec par godina imam problem sa kajsijom, tresnjom i visnjom koje se osuse u prvih par godina i tek mi je sad jasno zasto je to tako. Po prici mislim da ne polaze jaja na kruske ali ih dobro unistava pri hranjenju kad odseca masu mladara

@valentina

Ako budem imao viška, a verovatno će biti, imaćeš par lubeničarki, eventualno ječmenki! :)

evo fotografija mojih problema sa kruskom...
ovo je ono sto sam vec pitao , crnilo na listovima

IMG2_zps0029fab2.jpg

IMG1_zps23f9e5e4.jpg

a ovo je nesto sto me vise zabrinjava... primetio sam par slomljenih grana u vocnjaku , onda sam naisao na slomljeno celo stablo , tek ispod prve ramene grane. juce sam opet naisoa na slomljenu granu

IMG4_zpsb5fc4a30.jpg

izgleda kao da je na tom mestu pocela da se susi i na kraju pukla, ranije sam primetio ovakva `ostecenja` ali sam mislio da su mozda zecevi cackali kad je bio sneg, nisam siguran , mozda je i to , ali mi deluje da se ovo ostecenje povecava i rasiri i na kraju se osusi i na tom mestu slomi

IMG5_zps8bf56baa.jpg

ovako izgleda to ostecenje

IMG6_zps205b2d1c.jpg

danas nisam stigao do PSS , nadam se da cu stici sutra, ponecu im granu ,ali bih hteo da cujem vase misljenje

sadnice su u drugoj godini , a od tretmana od pocetka godine sam radio plavo ulje, pre cvetanja cipkord , mankogal i odradio sam jos jedan tretman sa decisom po zavrsetku cvetanja, mlade su sadnice, pa nisam hteo da preterujem sa tretmanima, a mozda je tu i greska..

Ima neka osa na kruski sto izbocka jednogodisnji letorast i on pukne isto ovako kao kod tebe na slici ali kazem jednogodisnji letorast ne verujem da moze da precvika dvogodisnju granu... Simptom na listu je mislim nedostatak nekog mikro elementa, ne verujem da je osetcenje od insekta...

kao sto kazes osa bi trebala da izbocka samo mlade izdanke, ne verujem da moze da izbocka koru, ima bas fotografija na prethodnim stranama.
videcemo sta kazu ostali :)

Nije osa srčikarica sigurno (imao sam dosta problema sa njom) ona ide na najsvežije mladare do negde 10 maja i posle je nema.

FruitBoy
Hvala na informaciji, drago mi je ,sve najbolje i pozdrav.

Oktopod: koristite opciju "zahvali se"

Poslednja izmena od urednika:
evo fotografija mojih problema sa kruskom...
ovo je ono sto sam vec pitao , crnilo na listovima

IMG2_zps0029fab2.jpg

IMG1_zps23f9e5e4.jpg

a ovo je nesto sto me vise zabrinjava... primetio sam par slomljenih grana u vocnjaku , onda sam naisao na slomljeno celo stablo , tek ispod prve ramene grane. juce sam opet naisoa na slomljenu granu

IMG4_zpsb5fc4a30.jpg

izgleda kao da je na tom mestu pocela da se susi i na kraju pukla, ranije sam primetio ovakva `ostecenja` ali sam mislio da su mozda zecevi cackali kad je bio sneg, nisam siguran , mozda je i to , ali mi deluje da se ovo ostecenje povecava i rasiri i na kraju se osusi i na tom mestu slomi

IMG5_zps8bf56baa.jpg

ovako izgleda to ostecenje

IMG6_zps205b2d1c.jpg

danas nisam stigao do PSS , nadam se da cu stici sutra, ponecu im granu ,ali bih hteo da cujem vase misljenje

sadnice su u drugoj godini , a od tretmana od pocetka godine sam radio plavo ulje, pre cvetanja cipkord , mankogal i odradio sam jos jedan tretman sa decisom po zavrsetku cvetanja, mlade su sadnice, pa nisam hteo da preterujem sa tretmanima, a mozda je tu i greska..
druze ovo za grane dali ti je palo na pamet mozda je zec upitanju,meni liči na njega,meni je prošlu godinu sve pregrizo konopce za grane,i danas sam video izmet zečiji u njivu i meni je isto tako pregrizo grane

Ovo sa granom deluje kao fizičko oštećenje, mada sam primetio u komšiluku na nekim kruškama isti simptom i ko ne prska tu se može naći gomila jajašaca, tako da mislim da je to možda bilo leglo nekih gamadi prošlih godina, tu je skinuta grana rezidbom a one se naselile, tako neki fazon, jel bila tu grana nekad?

Ovo sa listom je izgleda česta pojava ovih dana, pominje se u temi kajsija, višnja, šljiva pa sad i ovde, cenimo na vruć vetar ili loše prskanje, kupanje lista, vidi ovde dal je to, pročitaj u obe teme sve naredne postove, nema puno:

http://poljoinfo.com/showthread.php...u-)-ove-sezone&p=696479&viewfull=1#post696479

http://poljoinfo.com/showthread.php?395-Kajsija&p=696243&viewfull=1#post696243

На неких 30так стабала нисам пинцирао врхове да видим како ће се понашати. На сваком је било 5-7 крушкица до 3 см потпуно здравих и заштићених листом па сам их данас све посекао маказама за високе гране. Иста ситуација је и на најнижим прошлогодишњим изданцима које сам оставио за оглед. На некима је било чак и до 15 комада и савиле се и полегле по земљи. Њих сам секао тако да остану две крушкице ал' ћу вероватно морати и још једну да уклањам јер неће моћи да издрже тежину. Има доста рода и на пршлогодишњим гранчицама у средини крошње. Сад се види недостатак ослонца и колики род би био да има кап по кап и да се да јача прихрана.

Nazad
Vrh