Malo o sortama i njihovim oprašivačima
http://pinova.hr/hr_HR/baza-znanja/vocarstvo/vocne-vrste/kruska/izbor-sorata-kruske
http://pinova.hr/hr_HR/baza-znanja/vocarstvo/vocne-vrste/kruska/izbor-sorata-kruske
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Ne pipaj nista moze da se desi da izmrznema to je bila popuna proslogodisnjeg zasada,juce sam posadio 15 kom.neke sorte (neka sifra je u pitanju) koju su mi dali u mavm-u umesto santa marije jer je nisu imali i 10kom viljamove,ukupno vocnjak ima oko 350 komada.Ajd`da iskoristim kad sam ovde i pitam,posto nikad nisamm sadio u jesen,a preko 20 godina sam u vocarstvu,vec uvek u rano prolece,da li se i sad krate sadnice posle sadjenja ili da sacekam prolece,buduci da su sadnice I klase i imaju visinu 120cm ?
То са копривом сам чуо лани: у посуду ставиш до пола коприву (уситњену) и додаш раставић па напуниш водом. После неких недељу дана се то усмрди и онда процедиш и прскаш а зашто тачно, не знам. За чачкалице имаш на јутјубу.pozdrav ljudi ne mogu da nađem temu gde čokek priča kako je vršio zaštitu vodom kuvanih kopriva i gde razvodi grane čačkalicama to nemogu da nađem to bih pročitao ako moze neka pomoć unapred hvala
Najveću grešku si napravio prve dve godine odnosno ostavio si dve sprovodnice i nisi formirao prve nosače tj izgubio si ih.
da ostaviš po koji čep (zaokružio sam na slici), jer treba misliti i na zamjenu grana odnosno podmalđivanje voćke.
a na drugoj slici mogao si ostaviti koji jednogodišnji mladar koji češ saviti na 90 stepeni od sprovadnice. Savianje ovih mladara donosi dogodine rod jer će savijanje imati za posledicu obrastanje rodnim pupovima. Mogao si još dole izbaciti onu granu jer je previše nisaka, smeta će ti..
Што се тиче остављања једногодишњих младара то ми баш није јасно како да препознам шта да оставим.
Значи за ову годину сам зезнуо 70 стабала. Све сам те водопије поскидао осим једне на врху коју сам прекраћивао на пола. Чепове исто нисам остављао већ сам секао и неке које су оставили прошле године. Ваљда ће то да зацели ал' ћу под хитно то да опрскам бакром да се не инфицира (ако већ није). Можда би то требало опредељивати и остављати код зелене резидбе?Bilo kakav mladar (ljetorast, vodopiju), Izrođene grane nikad nemoj sjeći do kraja (do sprovodnice), ostavi čep tj 4-5 cm odsjeci od sprovodnice.