Kruška

juce sam obilazio vocnjak i evo sta videh na kruskama:

svi listovu su uvijeni. Pokusao sam da odmotam, medjutim nista nema unutra (nikakvih gamadi). Sta bi moglo biti uzrok ovome? Prethodnog jutra je bio mraz (oko -4) da li mozda to ima veze? Da Pre dva dana sam prsao sa Corusom ali mislim da to nije uzrok obzirom da sam prskao i drugo voce kao i kruske na drugoj lokaciji, i kod njih nema slicnoh simptoma.
U svakom slucaju treba mi pomoc, kako da rasem problem, cime da prskam?

izgleda da je oktopod bio u pravu, kada je rekao:
I meni je isto na dva drveta što posadih jesenas, ali ja sam mislio da je to normalno za listove koji tek izbijaju, da tek treba da se odmotaju? Mada nisu baš ovako urolani kao kod tebe, više su kao...neotvoreni :D

juce sam obilazio voce i kruske sada normalno izgledaju:

bosanac, nadam se da si taj vrh isekao da se sušenje ne proširi, ja sam isto to zatekao kod komšinice koja ima samo jedno stablo, odsekao sam taj deo a ostavio jednu mladu granu koja je išla na gore da preuzme njenu ulogu

bosanac, pa ima neko oštećenje na kori ispod zadnjeg razgranjenja? Ako je bilo i prije zime mozda je zbog toga izmrzla.

bob63, neki fungicid pod hitno! Neka neko od iskusnijih kruškara kaže najbolje sredstvo u ovoj fazi za nju, kao npr. bećarina.

@bob63: Reko bi da su to simptomi napada grinje. Vertimec ili neki drugi akaricid, uz okvašivač, rješit će problem.

Hvala na brzim odgovorima, ali moram da pitam šta je okvašivač. Oprostite mi ali nov sam u ovome i mnogi termini su mi nepoznati. U svakom slučaju sutra idem da kupim preparate i da prskam.
Hvala još jednom!

I mni deluje kao grinja
Mislim da ce tesko naci Vertimec kod nas, ali Abastate (Galenika) sa NU film-om mozes naci u svakoj apoteci,
a ista aktivna materija je.

to je kruskina grinja. preparat Envidor primeni.

a za susenje tog vrha kruske, preporuka skrati 20 cm ispod zadnjeg mesta gde se susilo i poprskaj bakrom dobro samo tu krusku.

A gde ima da se kupi Envidor posto sam ga trazio na vise mesta ali uglavnom nisu ni culi za njega?

Moguće da se uvija zbog lisnih vašia Fobos je između ostalog i za vaši namenjen. U svakom slučaju sada i treba uraditi tretiranje jer ćeš tim Fobosom zahvatiti i razne smotavce, savijače i gusenice pored vašiju.

Poslednja izmena od urednika:
Примјетио сам штеточине које изгледају као крпељи, само мало већи и вјероватно полажу нека црна јаја као мак на листовима. О чему се ради?

Lisna vaš da nije? Izgleda slično ko krpelj, crne su boje na trešnji, a mogu biti i zelene uglavnom, žućkaste, providne...a ta jaja su u stvari još neizlegnute vaške koliko ja kapiram...uglavnom su sa donje strane lista, uglavnom su to mladi listovi.

Treba da tretiraš insekticidom, komšiji sam prskao trešnje te crne Cipkordom i pobio ih je, meni sam prošle godine dimetogalom na dunji te zelene i pobio ih je.

Нису ваши, мислим да ово зову тачкасти минери или тако нешто. Јаја су са горње стране листа. Против вашију сам прскао копривом.

---------- Poruka napisana u 23:46 ---------- Prethodna poruka je at 23:43 ----------

Нећу ове године да пршћем да видим шта ће бити. Гусјенице скидам ручно као и ова црна јаја. Ове одрасле инсекте не могу све побити ручно.

Nazad
Vrh