Kruška

Kod mene pocinje polovinom aprila, 260 m nadmorske visine juzna padina fruske gore!

Analize gotove -----------------na 30 cm --------------na 60 cm

ph u KCL ---------------------------5,57--------------------5,36

ph u H2O --------------------------6,66 -------------------6,65

Humus -----------------------------2,26--------------------2,62

N -----------------------------------0,113-------------------0,131

P2O5 -------------------------------2,81--------------------4,31

K2O --------------------------------14,25 ------------------14,25

Za krušku ti je to jako bitno, radi izbora podloge. Što se ostalih parametara tiče, jako malo imaš fosfora... Kakvu su ti proporuku dali za đubrenje, i za sadnju kruške?

Pored stajnjaka, treba i oko tona mlevenog krečnjaka po ha, MAP 11:52:0 400 kg na 3 ha i NPK 15:15:15 200 kg na 3 ha. Ja sam ručno prepisao analize jer sam bio nestrpljiv da čekam da zvanično odštampaju pa sa verovatno propustio najbitnije :)

U dosta losem stanju ti je zemlja ta. Ja bi tu djubrio na rezervu i P i K. Isao bi sa MAP i KCL ili sa nekom formulacijom sa naglasenim fosforom.

Hvala kolege na savetima. Zemlju sam skoro kupio tako da je to zatečeno stanje, probaćemo da popravimo koliko god može. Planirao sam sadnju Viljamovke na BA29 i na razmaku od 1,1 - 1,2m. Još uvek sam u nedoumici oko oprašivača, da li uzeti Butiru i Santa Mariju kao ranije sorte ili Abate Fetel i Boskovu Bočicu kao jesenje.

To oko unakrnog oprasivanje ti ne mogu pomoci, jer se u krusku ne razumem i nemam pojma oko sortimenta. Ono sto ti mogu pomoci je da ove godine posejes soju i da dobro djubris. Kad podignes vocnjak vise nemas priliku da spustis P i K na neku dubinu od 30cm. Zato slobodno idi i sa 500kg/ha djubriva sa naglasenim fosforom. I podigni PH sa krecom.

Koliko je koštala analiza?
Takoće se slažem da je potrebno prvo pripremiti zemlju pa makar i da posadiš godinu kasnije.
Ja sam se zeznuo malo na brzinu samo da se posadi posle muka doterati na željeni kvalitet.

- - - - - - - - - -

Voćar amater je pisao jednom da sada u jan-feb baca prvu turu azota da bi ih doterao u dobro stanje za vreme cvetanja.Jel neko radio tj poslušao savet?

Ne bacam nista tako rano. Bacamo azot posle setve kukuruza, tada se vec vidi potencijal prinosa i spram toga i djubrimo.

Analiza ne košta ništa ukoliko imaš registrovano gazdinstvo, bar je tako ovde u Požarevcu. A što se tiče pripreme zemljišta ispred nas je cela sezona, nadam se da ćemo uspeti da dobro pripremimo zemljište do jesenje sadnje.

Slobodno mozes skinuti jedan rod soje, da ti ne zvrji prazno. Soja ti stize na vreme i oslobodice ti njivu dovoljno rano. Meni je predusev za voce psenica, sto je kao najbolji usev, medjutim i sa sojom je ok. Na jednom delu ce mi predusev biti kukuruz.

Да ли имате крушке оскоруше и где купити саднице? Кажу да дивље тешко пророде и ако буде да им треба 15-ак година. Волим укус те крушке.

Danas rešena dilema sa CaCo3. Rečeno mi je da ukoliko je vrednost ph u KCl do 6,5 ne radi se CaCO3, a kod mene su vrednosti 5,57 i 5,36. Naknadno je urađena analiza i glasi - ne pokazuje CaCO3.

Nazad
Vrh