Kruška

Šta može biti ovo pri vrhu ramene grane, ove kao tačkice?

2dbkljd.jpg

Danas dato zemljište na analizu pa ćemo za 10-ak dana videti šta će moći da se sadi. U međuvremenu, ima li neko iskustva sa sortom Karmen, neke ozbiljnije površine pod ovom sortom ili neka iskustva ?

Pozdrav.
Kupio sam lakmus papir, dali neko moze da mi objasni kako da izmerim ph vrednost zemljista u basti.Odradio bi to zbog vilijamovki.
A naprolece bi krenuo sa yarinim vodotopivi djubrivima mislim na one od 2-kg na 1000 l vode kap po kap.Molio bi za objasnjenje ,u kom periodu se ide sa tim djubrivima.Nesto sam cuo da ima 3-4 vrste,pa verovatno nije sve jedno kada sa kojim navodnjava.

Ако се добро сјећам, 10 грама земље треба растворити у 20 мл воде. Оставити око пола часа и повремено мјешати. На крају стави папир и пореди са оним бојама. Мени је било незгодно јер су боје предвиђене од 5,5 до 9 на папиру, а мени је пх у води 5,4, а 4,19 у КЦл. Ипак, за тачну вриједност треба извршити преглед земљишта у лабораторији.

Ако се добро сјећам, 10 грама земље треба растворити у 20 мл воде. Оставити око пола часа и повремено мјешати. На крају стави папир и пореди са оним бојама. Мени је било незгодно јер су боје предвиђене од 5,5 до 9 на папиру, а мени је пх у води 5,4, а 4,19 у КЦл. Ипак, за тачну вриједност треба извршити преглед земљишта у лабораторији.

Ja sa neki dan kupio trake pise da su engleske,ph je od1-14..stavio bi sliku gore ali mi nekako ne ide.
Hvala na savetu

- - - - - - - - - -

nekako sam uspeo da prebacim sliku valjda ce da bude dobro

- - - - - - - - - -

Karolj to je samo orijentaciono,variranja su velika ne možeš dobiti tačan podatak.Ja sam radio na voćnjaku velika je netačnost,radio sam i analizu pa sam upoređivao. recimo po boji koju sam dobio ph je bio 7 a u analizi u H2O 8,6 a u KCL 7,5.

Poslednja izmena:
Drage kolege posto sam slabije upucen u proizvodnju jabucastog voca hteo bih da postavim par pitanja. Razmisljao sam u kojoj temi da napisem pa hajd' u ovoj. Daklem imam jednu malu parcelicu 15tak ari stoji mi ne iskoriscena (orem je svake godine pa i ove) sejano je tu s' vremena na vreme razno povrce, ali zadnje dve godine je obradjujem a ne sejem nista ili nesto malo...
Parcela je malo niza ali na juznoj suncanoj strani, pod manjim nagibom je pa se ne zadrzava voda ima jedno 150m nadmorske visine. 50m ispod parcele protice potok pa zbog kasnijih prolecnih mrazeva ne bih da sadim kosticavo voce.
Znaci zanima me nesto od jabucastog voca, ali razmisljam koje? Jabuku, Krusku ili nesto trece? Parcelu mogu da navodnjavam, pa bih taj mini zasad odradio u FULLU sa sistemom kap po kap.

Stabilnija je sa rodom jabuka, mislim da je bitan sortiment, 15 ari ispada povrsina za pijacu pretpostavljam.
Nove sorte bih ti preporucio, ako ih i nema na pijaci ici ce svejedno sa dobrim marketingom [probaj pa kupi] fuji, pink lady, modi
Kruske i ako sadis sadi na sijancu [to je moje misljenje] ili rane ili kasne sorte - pogotovo kasne sorte na sijancu duze mogu da stoje a imaju cenu.
Mada sve je to stvar opazanja valja poslusati vise ljudi.

Nazad
Vrh