aleksandar101
Član
u pravu si, ratko..ako se ne razvije list osušit ce se. Prihranjivao sam ih sa drinom i megafolom, dobile su i ekstrasol. Redovno kan i npk. Ponovit cu opet sa kanom pa cemo vidjeti. Djeluje kao da nema snage da se list razvije
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Zasto kruska odbacuje plod ? Nedostatak nekog elementa ili sta moze da bude ?
Neadekvatna ishrana. Pogotovo azotom.
Pa mozda su strucnjaci donekle utvrdili kada se sa kojim vestacim djubrivom forsira biljka kada godina tece normalnoProtupitanje!
Ako je azot toliko vazan da bi kruske zbog nedostatka istog odbacivale plod...
Kako objasnjavate mnoga stabla krusaka koja nikad nisu prihranjivana nicime a redovito daju tezak rod?
Zasto ove godine tresnje a i kajsije masovno odbacuju plodice a uredno su prihranjivane?
Da li ovo "pravilo" važi i za jabuku? Otprilike sam došao do zaključka listajući zabeleške da je najrodnija godina bila kada sam deo azota primenio početkom febrara.Rekao sam "pogotovo" azotom. I mislio sam prije svega na krusku. Posebno viljamovku.
Postoji jedno "pravilo". Velika kolicina cvata gotovo uvijek dovodi do enormnog odbacivanja vec zametnutih plodica. Samo u rijetkim godinama, kao sto je pretprosla, na mnogo cvijeta ostane znatna kolicina ploda. Tad radja svaka biljka sto postoji u prirodi. Cak prerodjava.
Posto je u cvatnji i oplodnji najveca potrosnja azota, a vocari imaju obicaj azot upotrebljavati neposredno pred cvatnju, zakljucio sam da je to prekasno. Poceo sam ga upotrebljavati ranije i ispostavilo se da je odbacivanje smanjeno a rod drasticno povecan. Doduse svake godine mi je problem pogoditi "u metu", tj. odrediti vrijeme primjene i kolicinu. Za sada nekako uspijevam.
Pa mozda je visak azota ..
Neadekvatna primena je upitanju svakako
Da li ovo "pravilo" važi i za jabuku? Otprilike sam došao do zaključka listajući zabeleške da je najrodnija godina bila kada sam deo azota primenio početkom febrara.
A druga primena?