Kruška

Pa i Sljiva je prosle godine bila 10din, ove godine 20din sta treba da uzmemo testere i da posecemo? I pored toga sto je dzabe ljudi je opet sade.

Generalno svo voce ce biti jeftino zato sto se masovno sadi, ljudi ostaju bez posla u gradu i beze na selo prvo sta urade je podizanje vocnjaka. Ko ne moze da obezbedi neki vid prerade ne verujem da ce bilo sta zaraditi u buduce. To je moje misljenje...

To je moje misljenje...
Ожвалавио сам причајући: пусти мишљење, дај калкулацију!
Копајући по светском тржишту нађем фирму "Dole" , нама познату по бананама, која има свежу крушку у понуди свих 12 месеци !?! Подручје гајења Чиле, Аргентина, Јужна Африка (бар тако кажу).

Крушка је и у малопродаји јефтина крајем августа и у септембру. Зими је доста скупља, али продаја не иде тако добро јер народ купује јабуку која је јефтинија. Уз то треба је и сачувати до зиме.

Читајући ове странице закључио сам да производња воћа није тако исплатива како стручњаци кажу.

Ожвалавио сам причајући: пусти мишљење, дај калкулацију!
Копајући по светском тржишту нађем фирму "Dole" , нама познату по бананама, која има свежу крушку у понуди свих 12 месеци !?! Подручје гајења Чиле, Аргентина, Јужна Африка (бар тако кажу).

Slazem se, ali reci mi po tebi koja vrsta voca se najvise isplati? Po meni je svako voce prica za sebe i sve je to manje vise isto.

Крушка је и у малопродаји јефтина крајем августа и у септембру. Зими је доста скупља, али продаја не иде тако добро јер народ купује јабуку која је јефтинија. Уз то треба је и сачувати до зиме.

Читајући ове странице закључио сам да производња воћа није тако исплатива како стручњаци кажу.
Istina nas narod kupuje jabuku jer je jeftinija
E sad sto se tice isplativosti znam coveka koji je iskrcio 2 hektara sljive kaze nema kome da proda, a opet par kilometara dalje drugi siri zasad iste te sljive
U toj emisiji mislim da covek nasao racunicu da sadi nesto drugo sto smatra da ce mu se bolje isplatiti

Slazem se, ali reci mi po tebi koja vrsta voca se najvise isplati?
То је питање за успешне произвођаче (ето, мислио сам крушка ал' сам се з...) а под успешним подразумевам оне који успевају да наплате своје производе и остваре акумулацију. Пре би могао да пронађем мањкавости у твојој калкулацији па да видимо како да их отклонимо.
Јутрос си могао да видиш у емисији Добра земља да је човек посадио 2,5 хектара боровнице по систему кључ у руке а иначе се бави производњом намештаја. Наравно, обезбедио је купца за будући род и већ планира да шири засад.

Shvati da ako kvalitetno odradiš 1ha krušaka, imaćeš 20t. Ako prodaš na 0.4e dobiješ 8000e. 15 prskanja koštaju oko 200e, djubrivo i obrada oko 400. Neka su troškovi 1000, ostaje 7000e, mesecna plata od 600e. Ovo nije pravilo ali to je suština...

Shvati da ako kvalitetno odradiš 1ha krušaka, imaćeš 20t. Ako prodaš na 0.4e dobiješ 8000e. 15 prskanja koštaju oko 200e, djubrivo i obrada oko 400. Neka su troškovi 1000, ostaje 7000e, mesecna plata od 600e. Ovo nije pravilo ali to je suština...
ОК, да расчивијамо! Прва реченица стоји али од 7. године а у међувремену ту су трошкови подизања и одржавања 6 година (ајд да кажемо 4 јер би од 5. требало да се покрије родом). Ова друга реченица је најбитнија "ако". Уколико у калкулацију убациш "ако", одмах је поцепај. Требало би да стоји: понудио сам наредни род томе и томе и потписали смо Уговор на ту и ту цену за тај и тај квалитет, количину, амбалажу... Даље, 15 прскања на хектар може да кошта 200€ само у лепим сновима. За јутро ме је ове године коштало прскање 800€ (12 + 3 фолијалне прихране) и то захваљујући томе што сам обилазио 7 апотека тражећи најнижу цену за одговарајућу активну материју у истој количини. Рачунај и 100.000 Дин. за амбалажу за 20Т.

U svakoj proizvodnji vezanoj za ovaj forum postoji AKO i to jedno veliko AKO .. Od ratarstva ,stocarstva ,povrtarstva, vocarstva..Ja mogu da radim ili da menjam drzavu ,posto profesiju za sad ne zelim ..

Заборавих да напишем да би и трошкови осигурања против града били око 1.000€ а питање је да ли би ти надокнада покрила премију и трошкове за текућу сезону. Могу се ту додати и трошкови осигурања Уговора како би се обезбедио да те купац не заврне за плаћање (ако нађеш кућу која би то хтела да осигура). Ако ти купац, задовољан ценом, да аванс онда ће се и он потрудити да тај Уговор осигура да ти њега не заврнеш па му не продаш род него због боље цене, у датом тренутку, продаш другом. Из личног искуства ти могу рећи да ће овај трошак гледати, на овај или онај начин, да накарика теби.

U mom kraju se gajbice dobijaju na revers a ako ih kupuješ to je jednokratni trošak. Što se tiče prskanja trošim 250l za 70 ari. Za 15 prskanja potrebno je oko 3500l vode, pa sam izracunaj koliko je to. Neznam čime si sve prskao ali za ovaj novac koji sam naveo nisam imao baš nikakav problem.

U mom kraju se gajbice dobijaju na revers a ako ih kupuješ to je jednokratni trošak. Što se tiče prskanja trošim 250l za 70 ari. Za 15 prskanja potrebno je oko 3500l vode, pa sam izracunaj koliko je to. Neznam čime si sve prskao ali za ovaj novac koji sam naveo nisam imao baš nikakav problem.
За сво воће ћеш од откупљивача добити гајбе на раверс ако је за индустријску прераду. У том случају можемо да говоримо о 0,04 а не о 0,4€. Конзумну грушку пакујеш у плитке гајбе (1 ред) које коштају од 35-38 Дин. и тешке су око 550 гр. (под условом да ти не траже и гнезда). Што се тиче количине коју користиш за прскање нек ти одговоре мало и други.
Што се тиче програма прскања који сам користио ево ти линк: http://www.fitofarmacija.rs/home/primena/programi_zastite_biljaka/zastita_kruske.html
Кад кликнеш на одређену хемикалију видећеш и активну материју па по томе потражиш и друге произвођаче и изабереш најбољу цену.

Ja sam kolegi hteo da kažem da kao i kod drugih poslova i voćarstvo je stvar racionalizacije i umešnosti prilikom prodaje. Znam neke proizvodjače koji su krušku prodavali po 100 dinara, rakiju viljamovku po 1000 dinara a znam i one koji su iskrčili iste. Kao i kod svakog posla, neko prodje a neko ne. Inače otkupne cene voća su iste ili slične svugde u Evropi. Kad mogu svi da imaju zaradu, možemo i mi....

svugde u Evropi. Kad mogu svi da imaju zaradu, možemo i mi....
Требало би да је тако ал' навешћу ти пример како се данас зарађује од крушке. Шест португалских произвђача, који кад саберу појединачне продаје, пласирају 80.000Т, се удруже како би искористили родни потенцијал од 120.000Т и у наредних 5 година га проширили за 50.000Т. Они чине 40% португалског извоза крушака. Е сад прочачкај по нету колико само Руси увозе годишње крушака и колико ће да се замарају са сићом коју им ми нудимо. С' друге стране наше Министарство пољопривреде не зна, или неће, да протумачи податке из пописа пољопривреде а камо ли да обједини понуду за извоз, већ пиша уз ветар заједно са Министарством трговине и дозвољава увоз, између осталог, и крушке.

@Goran Ilic

70 ari ako prskas sa 250l vode, je jako slabo. Tesko da imas dobru pokrivenost. Nemam krusku, ali imam jabuku, i kolicina voda je slicna za oba zasada.

Prodajna cena od 0.4e/kg je za prvu klasu, a ja jos nisam video zasad (kruske, jabuke) da ima 100% prvu klasu. Radna snaga za berbu je velik trosak. Sto vise bolje klase sporije ide berba, jer radnici moraju vise da paze prilikom branja i odmah ide sporije. Itd itd, uglavnom ta kalkulacija koju si naveo je prilicno nemoguca u praksi.

ОК, да расчивијамо! Прва реченица стоји али од 7. године а у међувремену ту су трошкови подизања и одржавања 6 година (ајд да кажемо 4 јер би од 5. требало да се покрије родом). Ова друга реченица је најбитнија "ако". Уколико у калкулацију убациш "ако", одмах је поцепај. Требало би да стоји: понудио сам наредни род томе и томе и потписали смо Уговор на ту и ту цену за тај и тај квалитет, количину, амбалажу... Даље, 15 прскања на хектар може да кошта 200€ само у лепим сновима. За јутро ме је ове године коштало прскање 800€ (12 + 3 фолијалне прихране) и то захваљујући томе што сам обилазио 7 апотека тражећи најнижу цену за одговарајућу активну материју у истој количини. Рачунај и 100.000 Дин. за амбалажу за 20Т.

Druze ako ovako razmisljas i kalkulises isto ce ti biti sa svakom vrstom voca, ne samo sa kruskom.
Sta god da posadis ceka te ovo sto si napisao. :ppozdrav:

Poslednja izmena:
Е сад прочачкај по нету колико само Руси увозе годишње крушака и колико ће да се замарају са сићом коју им ми нудимо.

Треба још навести да Руси траже воће које је изузетно крупно, без иједне мрље тако да се на њему можеш огледати, а да нема остатака заштитних средстава. То баш и није лако произвести.

Pa ja i radim drugo voce. Evo recimo od 100 šljiva imao sam 300l rakije na 50%. Sve sam prodao, ostalo 50l. Uzeo oko 1000e a ulaganje je bilo zanemarljivo. Radi se samo o 25 ari. Ovo je koliko znam najnerentabilnija voćka.

sto se Rusa tice,2013-a godina Karmen,junska cena od 70 centi do 1.10 eura, viljamovka od 50 centi do 80 centisljiva cac rana od 80 dinara do 120 din,lepotica od 30 do 80 najbolja oko 35-40 za stenlej ne znam tacno. Ovo su 100% sigurni podaci. Ova godina i prosla su razlicite i to mogo,pre svega nije bilo kvaliteta niucemu ove godine pa samim tim nije bilo ni izvoza,Rusi dolaze prvo za jagodu kad tu neam kvaliteta dalje i ne dolaze ni za sta vise,kad Jagoda ima kvalitet ima i cenu i dolaze i dalje,e mi smo ga sa kvalitetom i rodom svega u....i ove godine pa nije bilo ni normalno za ocekivati nekakav izvoz,mada iskreno ima i ljudi koji su abnormalnim naporima uspeli da daju odlican kvalitet a ni to nije islo,razlog je jer ko je lud da dodje sleperom i kupi 3 ili 5 tona robe,ko ima malo logike moze da skapira,a da i tresnja je bitan faktor za dalji dolazak kupaca a kvalitet tresnje ove godine 0,tako da sve sto je proizaslo lose oko voca ove godine je uzrok loseg vremena i kise,a mi mozemo da krivimo bilo kog i prepiremo se koliko hocemo,jednostavno je takva godina kakva je

Ajde molim kazi cime si prskao 15 puta za 200 evra mene prskanje kosta u proseku oko 4000 hiljade po atomoizeru a 0.4 evra nema sanse

Nazad
Vrh