Krov

Stari crijep je bio dobar i kvalitetan, ovaj sad što prave (poslednjih 30 godina) nije ni za onu stvar.

Na dedinoj kući kikinda iz 1966 godine čini mi se, kao da je juče stavljen. Jednom mijenjao par komada kad ih je vjetar bacio na beton i to je sve kako ja pamtim.

Prošle sedmice sam sa garaže skidao crijep i stavljao trapezni lim. Isto Kikinda, ali iz 1991. Od 350 komada jedva 40 bilo bez oštećenja (uglavnom oni skoro mijenjani). Najgore što kad sad uzmeš novi na onom rebru gdje se preklapaju svaki ima pukotinu i znaš da će nakon prve zime rebro otpasti.
 
I ja imam oko 1000 komada ovog crijepa kao dobrodol, samo kod mene pise na njemu ''model soko 272'' isto braca senk i dr. Inace crijep ima samo jednu kukicu, upola je laksi od sadasnje kikinde 333, i svaki je ravan kao staklo, ovaj je inace iz 1933-4 godine.
 
Da li neko ima predlog kako da napravim prelaz izmežu crepa i trapeznog lima.?
Naime, planiram limom prekriti nadograđeni deo sa jedne strane kuće (zatvorena terasa), umesto crepa koji je do sada bio. Razlog zamene je prilično mali pad tog dela i zadržavanje ogromne količine snega tokom zime. Severna je strana, padne dosta snega i stoji danima. Postoji veliki rizik zbog težine, ali i crep mi propadne posle samo nekoliko godina. Nameravan kupiti lim sa filcom sa unutrašnje strane i postaviti ga preko već postojećih letvi od crepa.
Uradio bih to sam, ili bih barem pokušao, ali me zanima kako da podvučem lim ispod prvog reda crepa na kući, tačnije ako ga podvučem na čemu će se onda u donjoj zoni crep držati, ako lim dođe preko letve.?
Verovatno postoji neko rešenje za koje ja "građevinar" ne znam.?
 
Nema potrebe da bude zakačen u donjoj zoni na lim kao što je na crijepu. Drži ga gornja kuka. Ako na donjoj strani crijepa ima kuke (zavisi od modela) koje kad padnu na lim ne leže ravno (crijep šepa) otkini te kuke. Između lima i crijepa prostor popuni purpen pjenom. Uzmi onu koja se ne širi. To će spriječiti da vjetar diže crijep ali i da voda ne ulazi. Iako se čini da voda neće uvis kad dođe do zamrzavanja na malim nagibima donji dio krova može ostati zamrznut a u gornjem odmrzava i ta voda nema kud da teče već ide uvis i kapa.
 
Hvala kolega ...
Da, upravo to mi se događalo svake zime kada se sneg počne topiti, a tokom noći uhvati mraz. Počinje da podleđuje ispod i tako se pravi sloj po sloj leda koji ostaje danima. Čim ponovo krene topljenje obavezno prokisne ispod, a crepovi se lome poprečno na pola.
 
Evo mene...
Završena i druga strana krova kuće...
Kolega Philby je bio sasvim u pravu...
Nov crep nije ni za krivi Q...
I u odnosu i poređenju sa starim, potpuni škart...
Kupio sam 760 komada "mala kikinda 272" novoga crepa, a svaki 10 je KRIV i deformisan!!!
A na deklaraciji piše I klasa !!!
Potrošio sam 728 crepova na uličnoj strani, tako da sam imao "lufta" da kombinujem perfektan i feleričan crep, a NOV !!!
Komad, 50 dinara, poklopnice, 250 dinara...
Ovaj put sam imao i pomoć drugara, kada se vrate s posla u popodnevnim satima navrate da pomognu, jedno popodne dizanje crepa, drugo skidanje starog biber crepa s kuće, treće letvanje i četvrto ređanje novog...
Da napomenem da nemaju nikakvog prethodnog iskustva sa izradom krova kuće...
Naravno, nisam sedeo skrštenih ruku dok su oni na poslu, već sam i sam, kao i u prethodnom radu, odrađivao sve što stignem, a dok oni ne dođu, uz nesebičnu pomoć brata od teče...
Jutrošnja kiša je krovu bila "vatreno krštenje", mada 5 litara nije merodavno prokišnjava li negde ili ne...
Čekam prve jače Jesenje kiše, da vidim šta sam uradio...
20190916-134458.jpg

20190917-140336.jpg

20190917-131935.jpg
 
Poslednja izmena:
Kikindu vise ni na poljski wc.

Pola crepa koji je bio kupljen za garazu propao jos na gomili, jedna polovina pokrivena sa njim ce biti zamenjena za neku godinu.
 
Ja sam štalu pokrivao polovnom malom kikindom, nešto iz 50ih nešto iz 70ih...ni mahovine nema na tom crepu,odličan, lepo se slaže...za nov crep nemam reči...malte ne bacanje para...jedino što valja mislim da je Kontinental...
 
Ja sam na garažu 2013. godine stavljao Glineks klasik i za sada je ok. Bio je po neki kriv, ali ne svaki 10i kao što dobrodol kaže, već svega par komada. Imam dosta biber crepa od stare švapske kuće i salonit ploča oko 100 komada. Sledeće godine planiram šupu da pravim, do 100 kvadrata, i nisam pametan da li da je pokrivam limom koji nemam i moram da kupim ili da radim salonit pločama. Strah me je da će ludaci tražiti u skorijoj budućnosti da se skidaju azbestne ploče i menjaju sa drugim materijalima pa da ne radim dva puta.
 
Te krive sam uklapao na krajevima,sekao na "pola",i pokoji uspeo da uklopim nekako,ali ću ih morati zameniti;baš odskaču od ostalih i kvare ravnu površinu krova, ako se bolje zagleda, a umesto da mi ostane 30-tak odličnih crepova za rezervu,sada imam 32 komada škarta...Nisam imao luksuz zvani VREME da mogu da se pozabavim ovim detaljnije,pa je to ostalo za neko kasnije "vreme"...
Sremac, u planu je i lim oko odžaka i vetro lajsna i podšivka, da li u vidu daske ili stirodur kada budem radio izolaciju i "fasadu", za sada mora da ostane ovako kako je, jer ponavljam,ubija me VREME koje nemam na raspolaganju !!!
 
Mirosti, pogledaj kako su stari radili krovove. Da je dobro stavljati bilo šta na rogove onda bi to i oni radili. Barem je drveta bilo ranije i mogli su podaščavati ali nisu. Vodi se velika polemika oko daščanja krova i moje je mišljenje da se podaščavanje radi samo zato što je majstorima lakše jer mogu komotnije da hodaju po krovu kad rade. Krov mora da 'diše'. Stari krovovi su uvek imali otvore da vazduh dodatno struji.
Sada kad prave krovove sve zatvore i zadihtuju tako da se stvara vlaga unutar tog prostora što dodatno utiče na dugotrajnost građe. Mada sada ni građa nije kao ona što su stari koristili.

Ja sam sam samcit, od početka do kraja, bez ičije pomoći uradio krov od 70m2 na jednu vodu i mogu da kažem da nije neka nauka. Ipak treba imati majstorski osećaj, znati cake i imati alat. I treba imati vreme kad se radi sam. Sa ovim iskustvom bi mogao da napravim bilo koji krov.
Ja sam na rogove stavio paropropusnu a vodonepropusnu preporučenu foliju za Creaton crep. Onda duž rogova letvu 8x5 pa onda letve za crep. Crep je Creaton. Tako se dobija ventilisani krov sa vazdušnim džepovima između folije i crepa kroz koji struji vazduh od streje ka slemenu koji služi leti za hlađenje a zimi za grejanje crepa. Uvek postoji razlika u temperaturi vazduha u visini streje i temperturi u visini vrha krova - slemenu. A to na kraju utiče na dugotrajnost crepa i na toplotu prostora ispod krova. Crep jeste bio skuplji ali meni je odgovaralo što ima manje komada po m2 jer mi je lakše bilo da prenosim. Odgovarao mi je i zbog ugla kosine krova. Crep i nije toliko skup koliko su oni dodatni elementi. Svaki dodatni element nije ispod 5evra po komadu. Ali ja nisam stavljao završne komade pa mi je i cena odgovarala.

... i salonit ploča oko 100 komada. Sledeće godine planiram šupu da pravim, do 100 kvadrata, i nisam pametan da li da je pokrivam limom koji nemam i moram da kupim ili da radim salonit pločama. Strah me je da će ludaci tražiti u skorijoj budućnosti da se skidaju azbestne ploče i menjaju sa drugim materijalima pa da ne radim dva puta.

Bokibole, mislim da se novije salonit ploče prave bez azbesta ali ako su tvoje baš stare onda je moguće da imaju azbesta. Probaj da nađeš na internetu kada se azbest prestao stavljati u salonit ploče.
Ja sam se isto dvoumio za lim ali lim nije za kuću. Za šupu i može samo mislim da kvalitet lima i kvalitet osnovnih i završnih premaza nije kakav treba da bude pa će to početi da truli pre ili kasnije. Još ako ne daj Bože padne led... Ako možeš da iskoristiš taj biber crep samo se i to teško radi sa starim crepom. Sad nisam siguran da li se proizvode novi crepovi sa istim dimenzijama...
 
Za podletvu si stavio 8x5, zašto? Ona je po pravilu dal 2cm,al sasvim je dovoljno obična letva 5x3 bez komlikacije...krov na jednu vodu je dečije igranje naspram ozbiljnih tesarskih zahteva na krovu i ukrajanja itd,itd...
Elem stare salonit ploče znaju da budu krte usled dugih godina pod uticajem vremena,ja nisam hteo da ih stavljam na krov šupe bez obzira da li imaju azbesta ili ne...
Vuxsd donekle si u pravu da lim nije za kuću,ja sam se odlučio za njega upravo zbog leda,2013 u indjiji kad je tukao led samo su limeni krovovi preživeli...al crep je crep,svakako..
 
Gerard limeni crep izbledi XD ?,garancija 50 godina na krov ,da ga zaboravim dok sam ziv.Nzm ja na kakve limene krovove uopste mislite,nemojte slucajno porediti trapezaste limove sto se postavljaju po supama,niti onaj obican presovani lim koji izgleda kao crep,to je sve smejurija.
 
Ovo jest neki lim što liči na crijep. Dobro se on drži samo izblijedio. Možda ima dobrih limova za krov ali kod nas postavljaju samo takve a za šupe one presane u oblik trapeza.
 
Pa gromobrani su obavezni, u poslednje vreme dosta novogradnje ima te limene krovove i svi su sa gromobranima i dosta to lepo izgleda sem na prizemnim kucama.Tu je vec estetiski ruzno.
 
Nazad
Vrh