Krov

Philby

Član
Učlanjen(a)
24 Maj 2013
Poruka
1.616
Lokacija
Banja Luka
Stari crijep je bio dobar i kvalitetan, ovaj sad što prave (poslednjih 30 godina) nije ni za onu stvar.

Na dedinoj kući kikinda iz 1966 godine čini mi se, kao da je juče stavljen. Jednom mijenjao par komada kad ih je vjetar bacio na beton i to je sve kako ja pamtim.

Prošle sedmice sam sa garaže skidao crijep i stavljao trapezni lim. Isto Kikinda, ali iz 1991. Od 350 komada jedva 40 bilo bez oštećenja (uglavnom oni skoro mijenjani). Najgore što kad sad uzmeš novi na onom rebru gdje se preklapaju svaki ima pukotinu i znaš da će nakon prve zime rebro otpasti.
 

sova

Član
Učlanjen(a)
4 Feb 2011
Poruka
2.535
Lokacija
Bijeljina RS
I ja imam oko 1000 komada ovog crijepa kao dobrodol, samo kod mene pise na njemu ''model soko 272'' isto braca senk i dr. Inace crijep ima samo jednu kukicu, upola je laksi od sadasnje kikinde 333, i svaki je ravan kao staklo, ovaj je inace iz 1933-4 godine.
 

đađo74

Član
Učlanjen(a)
17 Jun 2014
Poruka
3.063
Lokacija
Prijepolje, Zlatiborski okrug , jugozapadna Srbija
Da li neko ima predlog kako da napravim prelaz izmežu crepa i trapeznog lima.?
Naime, planiram limom prekriti nadograđeni deo sa jedne strane kuće (zatvorena terasa), umesto crepa koji je do sada bio. Razlog zamene je prilično mali pad tog dela i zadržavanje ogromne količine snega tokom zime. Severna je strana, padne dosta snega i stoji danima. Postoji veliki rizik zbog težine, ali i crep mi propadne posle samo nekoliko godina. Nameravan kupiti lim sa filcom sa unutrašnje strane i postaviti ga preko već postojećih letvi od crepa.
Uradio bih to sam, ili bih barem pokušao, ali me zanima kako da podvučem lim ispod prvog reda crepa na kući, tačnije ako ga podvučem na čemu će se onda u donjoj zoni crep držati, ako lim dođe preko letve.?
Verovatno postoji neko rešenje za koje ja "građevinar" ne znam.?
 

frkani

Član
Učlanjen(a)
17 Sep 2012
Poruka
536
Lokacija
Kostajnica
Nema potrebe da bude zakačen u donjoj zoni na lim kao što je na crijepu. Drži ga gornja kuka. Ako na donjoj strani crijepa ima kuke (zavisi od modela) koje kad padnu na lim ne leže ravno (crijep šepa) otkini te kuke. Između lima i crijepa prostor popuni purpen pjenom. Uzmi onu koja se ne širi. To će spriječiti da vjetar diže crijep ali i da voda ne ulazi. Iako se čini da voda neće uvis kad dođe do zamrzavanja na malim nagibima donji dio krova može ostati zamrznut a u gornjem odmrzava i ta voda nema kud da teče već ide uvis i kapa.
 

đađo74

Član
Učlanjen(a)
17 Jun 2014
Poruka
3.063
Lokacija
Prijepolje, Zlatiborski okrug , jugozapadna Srbija
Hvala kolega ...
Da, upravo to mi se događalo svake zime kada se sneg počne topiti, a tokom noći uhvati mraz. Počinje da podleđuje ispod i tako se pravi sloj po sloj leda koji ostaje danima. Čim ponovo krene topljenje obavezno prokisne ispod, a crepovi se lome poprečno na pola.
 

dobrodol

Član
Učlanjen(a)
25 Dec 2010
Poruka
2.435
Lokacija
opština Irig , Srem
Evo mene...
Završena i druga strana krova kuće...
Kolega Philby je bio sasvim u pravu...
Nov crep nije ni za krivi Q...
I u odnosu i poređenju sa starim, potpuni škart...
Kupio sam 760 komada "mala kikinda 272" novoga crepa, a svaki 10 je KRIV i deformisan!!!
A na deklaraciji piše I klasa !!!
Potrošio sam 728 crepova na uličnoj strani, tako da sam imao "lufta" da kombinujem perfektan i feleričan crep, a NOV !!!
Komad, 50 dinara, poklopnice, 250 dinara...
Ovaj put sam imao i pomoć drugara, kada se vrate s posla u popodnevnim satima navrate da pomognu, jedno popodne dizanje crepa, drugo skidanje starog biber crepa s kuće, treće letvanje i četvrto ređanje novog...
Da napomenem da nemaju nikakvog prethodnog iskustva sa izradom krova kuće...
Naravno, nisam sedeo skrštenih ruku dok su oni na poslu, već sam i sam, kao i u prethodnom radu, odrađivao sve što stignem, a dok oni ne dođu, uz nesebičnu pomoć brata od teče...
Jutrošnja kiša je krovu bila "vatreno krštenje", mada 5 litara nije merodavno prokišnjava li negde ili ne...
Čekam prve jače Jesenje kiše, da vidim šta sam uradio...


 
Poslednja izmena:
Vrh