Krompir

Danas sam primetio da se polako "pile" zlatice , pusticu ih jos sutra, pa prekosutra uvece prskam Ridomil Gold+Calypso, e sad moje pitanje. Krompir je poceo da cveta, smem li ga prskati?

Juče vadjen krompir koji je bio pod agrilom rod je za 30% manji nego prošle godine a cena manja više nego duplo,prošle godine vadjen na 110 din a sada 45.:zli:

Kod mene je dosta rodio,izvadio sam dve manje parcele i imam jos jednu od pola lanca i gotoo za ovu godinu,a cena je tri puta manje nego prosle godine.Prosle godine sam poceo da prodajem na 150 na veliko ,a zavsio na nekih 70-80 ,a sada je 40 dinara po kili,a poceli na 60 :haha:

Milanche, jesi ti i ranije sadio Rudolfa? Ovog mog je Morava poplavila, ali ga bar nije odnela bujica, ostao na mestu. Ne znam hoce li biti nesto od njega, ali se i dalje nadam. Prvi put ga sadim, a odobrao sam ga zbog dugog odrzavanja u skladistu, nadam se da je jos i ukusan :)

Sve mi je Desire.Imao sam ispucalog samo na jednoj toj parceli,ali izgleda da mi se pojavilo od prevelike kolicine stajskog djubreta.

Obicno krompir puca od prevelike vlage. Pre neki dan, posle ovih kisurina, sam izvadio par kuca ranih i srednje ranih sorti koje cu vaditi na jesen, ima obziran broj pucanja... Inace parcela nije videla stajnjaka bar 5-6 godina.

Obicno krompir puca od prevelike vlage. Pre neki dan, posle ovih kisurina, sam izvadio par kuca ranih i srednje ranih sorti koje cu vaditi na jesen, ima obziran broj pucanja... Inace parcela nije videla stajnjaka bar 5-6 godina.

Znam da hoce krompir da puca od prevelike vlage,ali od te parcele gde mi je pucao do sledece deli me samo komsija ,znaci nekih 20-tak metara i tamo nije bilo ama ni jednog puklog,a li na toj parceli nije bacan stajnjak ja ne pamtim od kad ,i zbog toga sam mislio da je uzrok stajsko djubre.

Sto ti je manji rod 30%?

Nezam verovano mu hladno vreme nije odgovaraloa još i prevelika vlaga ima i trulog.K romir puca iz dva razloga .1.velika vlaga i brz rast ako ima dovoljno djubreta
2.altenarija. naručito je sklon pucnju kondor.
Milanche... u kakvom je stanju poplavljeni krompir u Goričanima ?

Milanche, jesi ti i ranije sadio Rudolfa? Ovog mog je Morava poplavila, ali ga bar nije odnela bujica, ostao na mestu. Ne znam hoce li biti nesto od njega, ali se i dalje nadam. Prvi put ga sadim, a odobrao sam ga zbog dugog odrzavanja u skladistu, nadam se da je jos i ukusan :)
Morava je i moj posetila, pa tesko da ce sta biti od njega. Sadio sam ga zadnje dve godine extra je i dobro stoji i prinos i ukus.

- - - - - - - - - -

Nezam verovano mu hladno vreme nije odgovaraloa još i prevelika vlaga ima i trulog.K romir puca iz dva razloga .1.velika vlaga i brz rast ako ima dovoljno djubreta
2.altenarija. naručito je sklon pucnju kondor.
Milanche... u kakvom je stanju poplavljeni krompir u Goričanima ?

Brale uglavnom veoma losem. Pocrni i izgori ko vestica.

Ja sam danas primetio prve znake bolesti u krompiru. Uvija se lisce i pojavljuju se crne pege na strani lista koja je prema zemlji. Oprskao sam antrakolom, a prihranu i zastitu od insekata sam uradio pre 3 dana. Krompir nije bio plavljen, ali je dobio veliku kolicinu padavina. Takodje imam jednu parcelu gde sigurno 40% krompira nije niklo. Taj krompir je konstantno bio pod vodom, sutra idem u obilazak da vidim sta mu valja ciniti. Nemam velike povrsine pod krompirom, tako da i ako propadne rod nece biti neka velika steta. Ove godine eksperimentisem, a dace bog zdravlja sledece planiram vece povrsine.

Kod mene je izgleda moja Jaerla zavrsila karijeru.Cijela parcela od 1 ha bila pod vodom. Jedna trecina gdje je nizi teren je vec ''kaput'', i sad napreduje ka visem terenu prema drugim uvratinama. Nadzemni dio biljke izgleda skoro pa ok, ali krtole trule expresnom brzinom.

Nazad
Vrh