Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
oktopod je napisao(la):Meni isto nikako nije jasno zašto se kreči donji deo a ne i krošnja, logičnije mi da preko krošnje drvo komunicira sa svetom i preko korena, najmanje logično mi je preko debla
oktopod je napisao(la):Drugim rečima, ako imamo čime, treba da krečimo i krošnje? Npr da psrkalicom blagim rastvorom kreča u Oktobru otprilike i to je to godišnje? Debla četkom naravno...
morace negde da se pojavi i neki mraz
ladomiroff je napisao(la):Pozdrav vocari,
mnogo nedoumica oko ovog krecenja.....a vrlo malo konkretnih iskustava...
Pa zar niko do sada nije uradio probu da u jednom vocnjaku (ista parcela, ista vocka, ista sorta...isti svi tretmani) ... da okreci par vocaka i to svaku grancicu (kao na jednoj slici unazad), par vocaka samo deblo i 20-30cm ramenih grana, i da par vocaka uopce ne vide krec.... pa da kaze iskustveno ove zadnje su procvale recimo 5. Aprila, ove (samo deblo i ramena) 10. Aprila, a ove "bele lale" nisu pustile nikakav cvetic ni do 1. Maja
Ja cu ovo sigurno da isprobam al me cudi da to nisu vec uradili iskusniji i veci vocari kojih ima na ovom forumu.
A i redosled tretiranja je diskutabilan... laiku kao sto sam ja se ipak cini da je krec na drvetu pre nanosenje bakra "medvedja usluga" sto ce reci ne treba ti to. A ako iskustvo pokaze da krec uopce ne prolongira kretanje vegetacije, po meni bi svi vocari jednostavno trebali zaboraviti na krec i babinih i pradedovih tradicija, vec drzati se nauke (jesenje prskanje, rezidba i zimsko prskanje, veca koncentracija bakra i mineralnih ulja, prskanje u cvatu, po opadanju 2/3 cvetnih listica ...)
(ovo je Dragojlo lepo objasnio u temi zimsko prskanje)
frenky9415 je napisao(la):Da li moze i sme da se doda i plavi kamen u ovu kombinaciju krec+sumpor+so