Krečenje voćaka kao vid zaštite

hadam se da sam uspeo da postavim sliku tj. da je objavim,izvini te ukoliko dodje do neke greske s moje strane

---------- Poruka napisana u 23:36 ---------- Prethodna poruka je at 23:25 ----------

izgleda da sam opet negde pogresio

Da li se može kvalitetno voćka okrečiti i iz ručne pumpe?
Planirao sam da okrečim voćnjak višnje, nekih 1600 stabala pa me interesuje da li to može da se radi iz pumpe i koliko je tečnosti potrebno (otprilike)?

Može iz pumpe u principu tj teoriji, u praksi je to malo teže...zašto?

Zato što kreč vrlo brzo zapuši diznu pumpe, da bi ga procedio jako je teško, ako probaš kroz krpu, kreč odmah zakreči krpu i praktično je nemoguće procediti, možda bi moglo kroz neku gazu, bitno je da procediš komadiće, kreč ko kreč će proći...ali opet, naći gazu ili nešto dovoljno propustljivo da ne propusti komadiće je mamutski posao :D

Da li se može kvalitetno voćka okrečiti i iz ručne pumpe?
Planirao sam da okrečim voćnjak višnje, nekih 1600 stabala pa me interesuje da li to može da se radi iz pumpe i koliko je tečnosti potrebno (otprilike)?

@Neško

Jel se šališ... dali si do sada probao ručnom pumpom da oprskaš 1600 stabala. To je užasan posao... čak i običnom vodom da prskaš...

Ja sam za tri dana jedva savladao 700 stabala sa grbnim motornim atomizerom (plavo prskanje). Planirao sam i krečenje sa grbnim atomizerom, ali zbog problema sa talogom nisam se osmelio. Sad pokušavam da obezbedim na rate traktorski atomizer i ako vreme posluži njime da okrečim...

Ne šalim se.
Plavo prskanje sam već obavio i to naravno atomizerom.
Do sada sam uvijekm korov prskao ručno, pumpu na vrat i polako. Imam 2ha višnje odnosno 4,3 km redova, ako uzmemo da se prska po pola metra sa jedne i sa druge strane to je 1m x 4,3km ispadne da se svako prskanje sa herbicidima poprska oko 4,3 dunuma površine i ja za to potrošim oko 200-220l tečnosti i oko 1 dan. E sada sam planirao da pravim neku prskalicu ali to nije za ovu temu.
Zbog toga sam mislio da, ako može, tako isto odradim i krečenje stabala, ali čisto sumnjam jer su to već poveća stavla tako da bi oko svakog trebao da obilazim, a to sve bi zahtjevalo mnogo truda za koji nisam siguran da li se isplati, ipak su to sve mlade voćke.

Narode, imam dva pitanja :)

Prvo, na koji fazon vi pomešate ovaj sumpor sa vodom? Neće pa neće, muti, mućkaj nema šanse, on ostaje nepomešan u vidu gromuljica i praha koji pliva po vodi...

Drugo, krečio sam prskalicom pa sam dovatio i iznad ramenih grana, voćke su 4, 5 godina trešnje, još ne daju rod (burlat na magrivi), tek ove starije 5a ili 6a godina slagaću vas imaju nešto malo rodnih pupoljaka, ostalo su po jedan onaj, nisu načičkani, da li sam pogrešio puno što sam krečio toliko u vis, krečio sam znači i sledeće račvanje i sve do njega?

Prvo, na koji fazon vi pomešate ovaj sumpor sa vodom? Neće pa neće, muti, mućkaj nema šanse, on ostaje nepomešan u vidu gromuljica i praha koji pliva po vodi...

Ako rok upotrebe nije prosao, mutio si u hladnu vodu, a to nikako ne ide. Stavi ga u lonac sa vodom koja je tek zavrela... mesaj letvom od oko 8 sm sirine... i bice sve u redu.

Jes vala u ladnu vodu beše...ma izeš i sumpor, okrečih ja i ovako šta da se radi...ionako je mahom mlado voće..

Evo uhvatih i par slika pa proceni...rodnih pupoljaka i nema nešto, kolko da degustiram :D Krečio sam prskalicom, tako da ništa od pupoljaka nisam fizički oštetio četkom..

A tačno je da se sumpor uspešno meša sa vrelom vodom, danas sam tako uradio i pravo da vam kažem prvo nije htelo, onda sam dodao so i kreč i nastavio i nekako se pomešalo... :ppozdrav:

Hvala puno, uplaši me jedan da sam tako ugušio drvo, malo mi glupa ta priča, jedino što ima par rodnih pupoljaka jako niskih koje sam na ovaj način okrečio, ali do proleća će to kiša i prolećno prskanje bakrom i uljem da isperu :osmeh:

Prskao sam običnom onom plastičnom prskalicom, što nadrukaš pritisak ručno kao na pumpi za biciklo :osmeh:

Procedio sam kroz gazu, ali je malo problem što se jako brzo gaza zapuši, pa moraš da bućkaš prstom dok lagano sipaš, ja sam flašu od dve litre presekao pa njom zahvatao i lagano sipao dok prstom bućkam to što uđe u gazu...bolje je sa rukavicama, kreč osuši ruke da ne veruješ a i sumpor sigurno nije naivan. I sa tako proceđenim sam imao problem da se vrh prskalice, ona dizna, povremeno zapuši, pa ili udarim njome o nogu malo ili bi morao da odvrnem vrh pa izbacim komadić...ali lakše ide i manje se oprskaš i "uočiš" kapljica nego kad radiš četkom. Pogotovo za podpazušne delove :osmeh: Kajsije sam četkom, pa ću da slikam i to pa da vam pokažem kako je ispalo..

Stavio sam 5kg kreča, 500 gr soli, 300 gr sumpora (mada treba 250), a vode je bilo negde između 15 i 20 litara.

Prvo sam skuvao dva lonca vode, sipao u kantu, dodao sumpor i mešao dok su se nova dva lonca kuvala, onda sam dodao i tu vodu, mešao još, sumpor se malo teže rastvara, onda sam dodao so i na kraju kreč i još vode, ali hladne sa česme jer nije hteo sav kreč da se rastopi a nisam znao koliko vode treba pa sam tako procenio...

Cediti kroz carapu...neku musku pamucnu carapu. staru .....nema sanse talog da dobijes,sipas u nju...talog ostaje na dnu carape a "smesa" odlazi sa strane,.Talog iz carape ponovo vratis u posudu iz koje cedis,jednostavno zar ne? ....i normalno u neku dugu posudu pa tek onda ides u pumpu...I ne brini za "gusenje drveta"...jedna od uloga i "plavog ulja" je da UGUSI ,kada inpregnira "ulje" (zato si i zove plavo ulju ulje + bakar+...ono sto pise u deklaraciji ).Naime.. preparat "inpregnira" koru biljke,sprecava dolazak kiseonika za "zivuljke" koje zive ispod kora i na taj nacin ih ubija.Znaci ne GUSI biJjku nego insekate...larve,,crvice itd...koji se nalaze ispod kore...toliko o "gusenju drvte"....Za krecenje snas...i naravno,nema mesanja bakra i sumpora u izvornom obliku...

Poslednja izmena:
Da brate, ali to sa strane krene da curi samo u startu, onda se talog napravi i sa strana tj zakreči, ti onda sipaš još, i tako dok ne dođeš do vrha tog udubljenja...i došao si do zakrečene gaze, čarape šta god, a nisi sipao ni 1 decilitar. onda to istreseš, kreneš opet i ne sipaš ni decilitar, već ti je zagušeno...barem se meni tako dešavalo...

Onda sam pronašao taj način, da bućkam prstom dok drugom rukom lagano sipam i tako se talog stalno odiže i tečnost prolazi, onda na svakih litar dva istresem gazu od krupnih komada ili je pomerim tamo gde je čista pa ponovo...onda kad ostanem bez čiste gaze, napravim pauzu i operem je pod česmom pa nastavim :ppozdrav:

A i tako se dešava da proleti neki komadić, jednostavno ne možeš da procediš od svih komadića a da se ne baviš pola sata za 10 litara a to složićeš se prilično zamara...zato mi se ne sviđa taj metod prskalicom, iako je efikasniji i elegantniji od četke. Možda atomizer koji ima krupniju diznu i jači pritisak izduvavanja od obične prskalice bolje završava posao.

Ja sam koristio neku nalik na ovu:

Druze, ocigledno ti taj crec nije valjao.Ja sam uzeo grumen negasenog kreca koji je skoro pecen .U jutru ga zagasio ,a popodne sa njim zamesao sumpor,so i svinjsku mast neku uzeglu.Sutra dan procedio kroz zensku najlon carapu, nije bilo za saku taloga.Razredio vodom i prskao ledjnom prskalicom sto se pumpa rucno bez problema.Jadino je bilo tesko je oprati od kreca i masti.Morao sam je komplet rasklopiti.

Ja sam koristio gašeni kreč...kod njega je problem što se naprave sitne grudvice...a i hteo sam da bude jača smeša, da ne bude mnogo prozirna...cenim da se negašeni topi u vodi dok se gasi :osmeh: nije problem toliki talog, već grumenčići...
Nekad je imao da se kupi kod Cvetkove pijace, sada tih kamiona više nema pa moramo da kupujemo gašeni...

OK.Sad znam sta je.U taj gaseni kre cse ubacuje sve pa i refuza sto nije dobro pecena.Majstori koji gletuju zidove nece s njim da gletuju jer je necist.Oni gase krec u grumenu i posle cede kroz najlon carape.Nanose ga na zid sajmom(velika cetka fi 100).Nema tu grumenja ni necistoce jer bi zid bio sav iscrtan.Krec je kao gusci jogurt.Kod mene ima puno tih krecana koje pecu krec pa se moze kupiti grumen koji je jos vruc.Sledeci put nabavi grumen pa ces videti koliko je lakse i lepse.

Nazad
Vrh