Kompostiranje

Nikad da ga završim... morao sam da opalim koju sliku:
1zv73b4.jpg
2cpvy8x.jpg
 
U principu moze, samo ti treba velika gomila. Male gomile zbog hladnog vremena ne mogu da se zagreju

Послато са U8815 користећи Тапаток 2
 
Naravno možeš i po snegu... jedino ako hoćeš da ga ubrzaš prevrneš kad otopli. Tada može i da se vidi da li mu nedostaje vode.
 
Procitah da moze kompostiranje i u jesen- zimu? Mislio sam da ovih dana strpam jednu gomilu pa sta bude. Imam suvog sena,slame,stajnjaka svinjskog ,piljevine, ljuski od jaja .... Planiram da stavljam u slojevima slama,stajnjak piljevina sveza trava( kopriva i sl) usput svaki sloj zalijem obilno i tako do kraja. Na kraju da pokrijem slamom. Treba li ovo zbog hladnog vremena pokriti njlonom? Dobio sam od druga preparat bajkal em,hocu li njega da pripremim pa da slojeve preprskam i sa tim? Hoce li kompost biti spreman za prolece za vrt? Hteo sam i da posadim 3-4 ara tikvi i bundeva mogu li kompost da rasturim na prolece po parceli pre frezanja? Nisam do sada nikad ovo radio pa je svaki savet dobrodosao. Pozz

- - - - - - - - - -

Kolika mi gomila toga treba za 4-5 ari? Koliko otprike m3?
 
Da li ce kompost raditi na hladnom vremenu, zavisi od velicine gomile. Mislim da nije jos uvek toliko hladno. Najbolje bi bilo to izmesati, ali moze i u tanke slojeve, pri prvom prevrtanju ce se izmesati. E sad, da li ce biti spreman do proleca nisam siguran, ali vredi probati.
Sto se tice kolicine komposta po aru, sto vise to bolje :D

I da, nemoj bas preterivati sa vodom. Dovoljno je da bude vlazno ko iscedjen sundjer. Kad stisnes u saku da izadje koja kap vode

Послато са U8815 користећи Тапаток 2
 
Hocu li pokrivati gomilu najlonom?

- - - - - - - - - -

Ili da to sve sada razbacam po parceli i stajnjak i seno i slamu preprskam bajkalom pa na prolece isfrezam. Kazem planiram tu da sadim tikvu.
 
И при том да се не заборави да су гљивице и плесни ти земљишни микро организми који разлажу органски материјал.
Води рачуна да компостна гомила несме да непријатно замирише нити смрди.
 
Kompostu treba kiseonik da bi proces tekao u zeljenom pravcu. Ako pokrivas gomilu nemoj je hermeticki zatvoriti. Mada ja to ne bih ni pokrivao, eventualno ako bas bude nekih kisurina, da ne naliva bez potrebe.

Послато са U8815 користећи Тапаток 2
 
Bolje pokri nečim što diše tipa stari tepih...ili nekoliko slojeva kartona npr, taman će se polako i raspadati.
 
Procitao sam temu i imam nekoliko pitanja.
Prvo,Ranbobas, kako ste, prilikom neke provere gomile, konstatovali da imate visak azota? jel to bila pretpostavka ili se na neki nacin vidi?
Drugo, Nebojsa je pomenuo kompost - ostatak od gajenja pecuraka, ali prica je isla u tom pravcu kako on bas i nije nesto, vec ga treba ponovo kompostirati. Ja sam ga nosio na analizu i dobio sam rezultat : 24% humusa, PH 7.1, fosfor 94 mg/100g , a kalijum > 40 mg/100g (rekli su mi da ne mere preko 40, tj. ko zna kol'ko ga je). Konacno, kao preporuku, napisali su: ne preporucuje se nikakvo djubrenje. Taman i da u sebi nema nikakvih korisnih mikroorg, zar ne zvuci dobro?
Pomenuto je i grejanje plastenika prostim unosenjem kompostne gomile u njega. Da li je to neko isprobao? Da li bi isparenja mogla smetati biljkama (ili ljudima)?
Inace, imam dosta materijala za kompostiranje. Narednih dana cu napraviti "figuru". Odlicna tema. Hvala na savetima.
Jeste li izmesali te ostatke od pecuraka pre nosenja na analizu? ili ste uzeli sa vrha samo?
 
Da, dobro je izmesano. Prvo je kompostiran konjski stajnjak i pomesan sa tresetom, u njemu, u gajbama, su odgajeni sampinjoni, onda su gajbe prosute na veliku gomilu, onda odlezao godinu - dve, onda prosejan i na kraju se prodaje kao zemlja za cvece. Inace, gomila, bez preterivanja, ima par hiljada kubika i prosejava se i prodaje njen najstariji deo.
U medjuvremenu sam jos nekoliko eksperimenata odradio sa ovom mesavinom i sve je ispalo, manje vise, OK.
 
Ako neko ima kvalitetan glistenjak, ili ako neko zna nekog da ima/proizvodi, a da je u okolini Niša i Leskovca (i u krugu od 100-ak km), neka mi se javi, biću zahvalan! Biće mi potrebna nešto veća količina na jesen ili proleće sledeće godine.

Hvala!
 
Imas temu o glistama i glistenjaku. Mislim da ima i neki clan u tvojoj blizini koji radi gliste

Послато са 5045D уз помоћ Тапатока
 
Radi li se sta na ovu temu?
Ima kopriva dosta pa kontam da nakosim i spremim jednu gomilu samo mi fali nekog "braon" materijala. Ima li neko neku ideju? A da ne kupujem slamu i sl. Ili da probam da je nekako osusim i ostavim za kasnije....

Послато са 5045D уз помоћ Тапатока
 
Probaj da nadješ piljevinu sa pilane ili sl. mada danas se to prodaje za briketiranje, deset evra džambo vreća. Mislim da nije to to kada se osuši, možda odmah da je baciš kao malč pod voće.
Nedavno sam čitao da ne treba kompost ukopavati i mešati sa zemljom jer će to uraditi organizmi iz tla. Navodno će ga odneti u zonu korena gde je potreban da iz njega drugi simbiotski organizmi izdvoje ono što treba biljci u zamenu za šecere. To može da objasni dobar rod paprike kod mene prošle godine, mada nisam radio ogled da bih mogao da kažem da je tako sa nekom sigurnošću.

Nije tema ali evo interesantnog predavanja o sumporu: https://www.youtube.com/watch?v=pQdfqITv22Y i kako nedostatak sumpora može a se iskaže u vidu simptoma nedostatka azota što mislim da se dosta dešavalo posle poplava. Pogledajte i predavanja Hugh Lovel-a koja su vezana, nešto novo što nazivaju kvantna agrokultura. Vezano je za biodinamiku ali se mnogo više oslanja na nauku. Pričaju o različitim hemijskim analizama tla, biološkoj, totalnoj, analizi lista a ne samo o analizi dostupnih elemenata o čemu se sve više istražuje i sve češće praktikuje.
 
Nazad
Vrh