Bilo kakva hemija škodi mikroorganizmima koji se nalaze u zemlji, herbecidi, pesticidi, mineralna đubriva.
Ako po njivi razbacate stajnjak koji nije "odležao" niste ništa uradili. Stajnjaku je potrebno 3-4 godine da odleži da bi bio od koristi.
Korišćenjem svežeg stajnjaka i zaoravanjem, postižete sledeće: Javlja se truljenje istog, i time se stvara takozvani slobodni azot, i amonijak, a nije potrerbno neko veliko znanje da zaključite kako oni deluju na mikroorganizme u zemlji.
Da bi skratili proces "odležavanja" stajnjaka koristi se preparat, da ne pravim reklamu, koga interesuje neka mi piše na pp.
Tim preparatom i posebnom tehnologijom, koja ne iziskuje niti mnogo rada niti novca, postižete da u roku 6-8nedelja uradite ono što bi morali da čekate 3-4 godine
Korisni mikroorganizmi stvaraju na korenu biljke "kuglice" pomoću kojeg biljka koristi azot iz vazduha.
Biljka uzima iz zemlje 2-6% hrane sve drugo iz vazduha a 70% procenata vazduha je azot.
Korošćenjem takvog komposta postižete da vam biljka bude zdrava i onda nema nikakve poterbe za "lečenjem"
Evo opis šta se dogodilo kod mene:
Posejao sam krajem jula kornišone, kao i sve moje komšije, ja sam nekoliko dana kasnije od svih.
lepo nikli zeleni se samo, jedno jutro samo "izgoreli" kao da ih je neko poli vrelom vodom.
Pošto sam ja posejao kasnije mislio sam da sam to izbegao međutim za par dana i kod mene isti slučaj 50% listova propalao.
Odmah to veče nakupismo nešto komposta pomešasmo ga sa zemljom i posusmo oko krastavaca, zatim zalismo razređenim preparatom, evo danas je treći dan, krastavci počeli da cvetaju.