Kompletan remont traktora T40

Lijepo je ovako kad postaviš slike odmah forum zabavniji...:osmeh:
Svaka čast...
 
Pa i meni je zanimljivije da podelim sa ostalima ovu sapunicu sa svakodnevnim zapletima i raspletima u kojoj T 40 igra glavnu ulogu. Zasto samo ja da uzivam u tome. :haha:
 
Ta prica da je tvoje kuciste deformisano mi nije realna.
Nisi mnogo platio tu skalameriju tako da pakuj kako hoces.
Neznam sta su ti majstori utvrdili kad su rekli da zupcanik nije u osi? U tom slucaju bi morao u jednom polozaju omoguciti ugradnju malog zupcanika.
Nesto mi to sve lici na nesigurnu defektaciju, sto bi rekli: rekla kazala.
Vidim da si ozbiljno pristupio remontu, i ne dozvoli da nevidis drvo od sume..
 
mirosti Osovina je postavljena u strug i pomocu analognog instrumenta sa iglicom koja se naslanja na ravnu povrsinu osovine utvrdjeno je da osovina nije deformisana. Tada je na nju nabacen novi zupcanik i jasno se videlo "bacanje" na spoljnoj liniji zupcanika. Druga osovina je tagodje prava i ona nosi veci zupcanik, a u montazi paralelna sa drugom osovinom na kojoj se nalazi pogonski zupcanik. Predpostavka je bila da zupcanici nisu u osi, zato je sve ovo i radjeno. Na sta ti konkretno sumnjas? Jos uvek se lazem da konstrukcija zupcanika nije fabricka greska.
 
Spoljni precnik zupcanika je najnebitniji i njegovo bacanje nije merodavno.
Bacanje kinematskog kruga je nesto sto se kontrolise.
Ako su ti tvoji ozubljivaci opremljeni trebali bi imati uredjaj koji se sastoji od pribora sa dva para siljaka na koji se postavljaju oba vratila sa njihovim zupcanicima. Onda se primicu ose sve dok se zupcanici ne spregnu do pravilnog bocnog zazora(oko 0,1-0,15). Onda se vrte i prati se dali blokiraju.
To rastojanje na kom su vratila uporedis sa rastojanjem na kucistu, i znas na cemu si.
Ne vidim na koji nacin je moglo doci do deformacije kucista, a fabricku gresku iskljucujem.
 
Evo cime smo se danas bavili.

Za pocetak remontovana kocnica. Posto niko nije znao reci kako se to radi objasnicu. Malo mozganja i sve ima logike. Kada se skine cizma, skida se dekli ispod koga se nalazi lezaj poluosovine. Raspertla se podloska koja osigurava vijak, i odsrafljava se vijak. On prolazi kroz zupcanik i polu osovinu sve do sredine cizme gde se usrafljava u drugi kraj poluosovine koja nosi dobos. Uloga vijka je da spoji obe poluosovine. Dobos se vadi kroz cizmu na suprotnu stranu od reduktora. Unutar doboso imaju nutovi koji nailaze na poluosovinu koja prolazi kroz reduktor. Na vijku se nalazi i gumica cija je uloga da blokira prolazak ulja kroz vijak u cizmu. Ako ona strada ili semerinzi na poluosovini, kocnica nema. :osmeh: Nadam se da sam razgovetno objasnio, a evo i neka slika.




img6778.jpg





img6779.jpg




Nastelovani zazori na konusnim zupcanicima, sto je uzelo i najvise vremena danas. To sam zaboravio uslikati. I izvadjen reduktor. U njemu nije bilo loma i nije bilo potrebe za remontom planetaraca.



img6780.jpg




Nabacen srednji deo. Ostalo ide sutra.



img6783.jpg


- - - - - - - - - -

Evo jos jedne slike, i dosta je za veceras. :osmeh:



img6781.jpg


- - - - - - - - - -

Danas ubacio spojnicke osovine, i komplet kvacila. Ostatak danamenjao brezone, odneo desnu cizmu kod strugara da odradi stiftove i prosiri rupe.




img6786.jpg




img6787.jpg





img6788.jpg
 
Sve 5 samo nezz jel ti taj silikon dobar.
Diht masa bi bila kvalitetnija.

Gde nemam dihtung koristim ovu silikon masu ili hermetik. I jedna i druga opcija su se pokazale dobro, jer su otporni na visoke temperature i postojani u dodiru sa naftom uljem i sl.

- - - - - - - - - -

I onda kad neko pogleda i kaže,ma stari traktor to je kršina a on sigurno nakon ovog remonta bolji od novoga.

Od babe devojka ne moze biti. :osmeh: Sigurno da su delovi kvalitetnije bili pre 30-40 godina nego sada, ali tragovi rada se svakako vide. Uz pristojno odrzavanje i ove masine mogu fino raditi i dobro sluziti.

- - - - - - - - - -

Ova gomila gvozdja sve vise pocinje liciti na traktor. :osmeh: Malo slika danasnjeg posla.



img6789.jpg





img6790.jpg





Nista bez pomoci Vladimirca.


img6791.jpg




img6796.jpg
 
Vladj sad ti fale jos neki delovi da bi osposobio i onaj drugi T40!!! A te delove ces nabaviti jetino...

Fale ti felne i limarija.. Kabina je jeftina za njega a moze i bez nje...

Osposobi i njega!!!!!!
 
Vladj sad ti fale jos neki delovi da bi osposobio i onaj drugi T40!!! A te delove ces nabaviti jetino...

Fale ti felne i limarija.. Kabina je jeftina za njega a moze i bez nje...

Osposobi i njega!!!!!!

Od dva traktora iste snage jedan ce uvek skupljati prasinu, a masina sa kojom ne napravim makar 300 rh godisnje mi ne treba. Vise razmisljam o kupovini 20-30ks jaceg traktora, za teze poslove, dok bi ovaj radio povrsinske radove, pripremu za setvu, kosenje, transport i sl. Posle sklapanja traktora cu verovatno neke delove ostaviti za sebe a ostatak ide u oglase.
 
Dva traktora iste snage mnogo brze izoru sve neko jedan iste snage... Da je meni jos jedan 820 ne bi se zalio,tad rakovica ne bi orala i islo bi puno lakse...

Ako kojim slucajem neuspem da kupim Zetora 16245 onda sigurno uzimam jos jedan Belarus pa ja i cale po gasu u zimskom oranju...

Ali nadam se da ce cale dobiti 16245.. :osmeh:
 
Lakse bi mogao bez drugog Belarusa nego bez Rakovice. Ima poslova gde je ona sposobnija od Belarusa. Primer Setva kukuruza, soje i sl. Koliko je potrebno Rakovici da se okrene na ovratinama, a koliko Belarusu. Nju mozes varnuti na kocnici i okrenuti u mestu, dok traktor od 4t sa prednjom vucom ne mozes. E o tome ti pricam.
 
Ma traktora nikad dosta... Bar za mene... Mnogo mi je lakse tako da radim,zakacim za svaki po masinu i udri..
Setvu radim sa 539 od njega nema bolji za to... :osmeh:
 
Vladj ako imas viska cilindar hidraulike tj poteznica javi se.kazi mi posto nikad nisam gledao detaljno razvodnik hidraulike da li postoji mogucnost stavljanja jos tri sekcije na ove tri koje vec postoje ili ne.Jel kuciste razvodnika zajednicko ili sekcija po sekcija.Jedno glupo pitanje - Za koji moj sluzi ona rucica na patosu mala sto ide paralelno sa podom tj patosom kabine ima isto kuglu ?Ne reverzer vec ona ispod kvacila
 
Vladj ako imas viska cilindar hidraulike tj poteznica javi se.kazi mi posto nikad nisam gledao detaljno razvodnik hidraulike da li postoji mogucnost stavljanja jos tri sekcije na ove tri koje vec postoje ili ne.Jel kuciste razvodnika zajednicko ili sekcija po sekcija.Jedno glupo pitanje - Za koji moj sluzi ona rucica na patosu mala sto ide paralelno sa podom tj patosom kabine ima isto kuglu ?Ne reverzer vec ona ispod kvacila

Idemo redom. Hidro cilindar nije bio na njemu. Od hidraulike je ostao samo stozer koji nikome nije trebao pa su ostavili i nesto metalnih cevi. Ako sam dobro razumeo pitanje, prosirenje razvodnika nije moguce jer je kuciste iz jednoga dela. Imas slike rasturenog razvodnika na prvoj strani ove teme. Mala rucica ispod kvacila sluzi za ukopcavanje kompresora. Mozda se jos nesto moze kaciti tu ali kod mene je ta namena.
 
Da osvezimo temu. Traktor konacno sklopljen i odmah isproban u setvi ovsa na 1ha. Utisci su i vise nego dobri. Slika je malo losija jer je slikano telefonom a i mrak je vec padao. Ostalo je jos nabaciti haubu, limove i povezati el instalaciju posto je zbog probe samo vezan alnaser. Bice jos slika u radu kada vreme dozvoli. Hvala svima na pomoci oko resavanja problema na ovom traktoru. :ppozdrav:




img00198-20150321-1803.jpg
 
Ovo sto sam radio na slikama oko 700e. Da nisam kupio drugi traktor oko 450-500e. Polovina druge cene je kostanje 2 zubcanika da se naprave. Kupovinom drugog menjaca sam ustedeo veci zupcanik koji je skuplji. Manji je odnet na pravljenje.
 
Nazad
Vrh