Kombajnski motori

Tih godina kada su upravo te 171-ce napravljene, situacija u drzavi je bila 'dobro je nekad keru i muvu kad uhvati' pa su u te kombajne ugradjivali motore koje su uspeli da pazare. Sa ZTS-om nemam iskustva, sa Mercedesom i Tamom imam. Nemas ti tu sta da komplikujes, ako su nosac motora i zvono isti kao i za Mercedesa i Tama a 99% je da jesu onda samo motor pazaris i nemas jeda.

I ja mislim da su isti. Najverovatnije da cu ga ostaviti, samo cu ga pregledati (kompresija, pritisak ulja u radilici i skinuti glavu da se odradi hidro test i ravnanje). Ako se pokaze dobravljamo ostace, ako ne onda sled god stavljam mecku sigurno.

- - - - - - - - - -

Bubu,zaboravio si jedan bitan problem....treba čovek još da doda 1500e :osmeh:
a ima motor na kombajnu

Pa naravno!!! Da nije tog problema nebi ni razmisljao koji da stavim

Ta cena je kad kupujes kod Ozoraka. Moze da se kupi kamionski za dosta manje novaca. Na taj kombajn takodje pase i OM 401 i 421 i uz srecu, moze da se nadje za ispod 1000 evrova.

Da li si uspeo da pokrenes taj ZTS motor ili je zapekao?

Rašo da nisi ti kupio 171-cu na licitaciji u PIK Bečej?

Da na licitaciji u pik beceju je kupljen.

- - - - - - - - - -

Ta cena je kad kupujes kod Ozoraka. Moze da se kupi kamionski za dosta manje novaca. Na taj kombajn takodje pase i OM 401 i 421 i uz srecu, moze da se nadje za ispod 1000 evrova.

Da li si uspeo da pokrenes taj ZTS motor ili je zapekao?
Jesam jos tamo u beceju smo ga uspeli upaliti, ali je na hidro razvodniku pustao ulje jer su falila 2 elektroventila pa smo ga doslepali do kuce. Upalio je bez vecih problema. Tamosnji majstori kazu da je stajao godinu i po dana.

- - - - - - - - - -

Bubu ti om401 i 421 koliko su konjskih snaga?

Tih godina kada su upravo te 171-ce napravljene, situacija u drzavi je bila 'dobro je nekad keru i muvu kad uhvati' pa su u te kombajne ugradjivali motore koje su uspeli da pazare. Sa ZTS-om nemam iskustva, sa Mercedesom i Tamom imam. Nemas ti tu sta da komplikujes, ako su nosac motora i zvono isti kao i za Mercedesa i Tama a 99% je da jesu onda samo motor pazaris i nemas jeda.
ipak je bila neka saradnja sa slovackom devedesetih godina,jer su i oni poceli da prave kombajne po zmajevoj licenci isti kao zmaj 171 samo ima kabinu sa klimom koja vise lici na kabinu od jd, i oplate su mu malo modernije i od plastike,ima hidropogon,i zts motor.na njemu pise da je licenca zmaj 171,i na njih su stavljali zmajeve hedere i adaptere,jako malo tih kombajna je napravljeno i 3 komada ima u Jarkovcu,i ne zovu se zmaj vec AGRO DETVAN.

jeste, ali ne mogu da nadjem sliku nigde,sad sam procitao na slovackom forumu da su oni napravili samo 2 komada,a taj treci je zmaj kome je stavljena kabina i oklopi i prefarban u zeleno,,to je onaj treci je kad sam ga letos video jako je bila ispucana zelena boja,a ispod se vidi crvena,tacan naziv kombajnu je Agro Detvan1255.i sva tri proizvedena nalaze se u Jarkovcu
,http://forum.farmweb.cz/viewtopic.php?f=97&t=2430 nazalost ni ovde nema slike

@rasho

Jesi li ti uzeo onaj kombajn za koji je bio heder zakacen?

401 i 421 idu od 170 do malo preko 200 konja bez turba. U pitanju su V6 motori kao na IMT Rogonji.

Dajte ljudi ovo citaju i korisnici koji nisu registrovani i nikada nece ni biti,pa sam stoga primoran da pitam da li ti OM motori imaju keramicke hilzne i titanijumske klipove pa ih u niz tema uzdizete do nebesa.Necu da kazem da oni ne valjaju ali hocu reci da nisu uopste MNOGO dugotrajniji od ostalih a pogotovu naspram cenu delova istih,npr ja sam imao lose iskustvo prvo za dzep kada sam pre 6-7 godina kupio viljuskar sa UGRADJENIM OM 314 a fabricki bio neki Fordov.Toliko je bio taj OM los motor da sam potrosio skoro do dna start sprej i tri akumulatora sa pola sata verglanja da bi ga na kraju jedva i samo jedva upalio/dve godine nije bio paljen a ostavljen ispravan/Ne bih se ja toliko ni mucio sa paljenjem da ga nisam bio unapred isplatio dva dana pre toga,onda sledi dodatno razocarenje prvo kada sam ostavljao blok na hilznovanje pre mene covek doneo od golfa 1.6D njemu rekose 60.e a meni kasnije 120.eura,na moje pitanje sto dupla razlika a posao skoro isti stim da su hilzne samo malo sire,kaze pa zato sto je ovo Mercedes a i plus teretni program prava cena je 140,ali kako se poznajemo reko sam ti zato 120.,aha dobro kazem ja radite,onda cu reci jos samo ovo da kada sam usao u prodavnicu po delove i kada su mi rekli da garnitura dihtunga kosta tacno 350.eura hteo sam da se slogiram,i naravno kada sam sve to odradio i naplacao se kao da radim neki Ferarijev motor onda sledi bosista i njemu 250.eura i ponovo ne pali prvi put odmah nego veglanje oko 10.sekundi,pa onda kupim ac pumpu 60.e,pa ponovo ista stvar pa stavljam nepovratni ventil i ponovo ista stvar i srecom moje iskustvo se zavrsilo tako sto ga prodao,i ostao na domacem viljuskaru MIN-Nis koji ima motor isti kao na IMT 558 ali los jer trosi dosta ulja ali pali kao mina ne da umisljam nego stvarno na prvi okretaj radice bez grejaca,mislim sad kada je temp.u plusu inace u minusu nece bez grejaca.Tako da ja licno ne vidim nista bolje kod "OEMA"u odnosu konkurencije.

Poslednja izmena:
Ja ne znam zasto su tebe toliko klepili ali gledaj to ovako: neka motor na kombajnu napravi samo 1000 sati u tvom vlasnistvu i da ga prodas sa ispravnim motorom. Za 1000 sati ces uraditi barem 1000ha recimo sa proslim pomenutim Zmajem 171. Usteda u gorivu u odnosu na neke druge motore moze da bude i 3l na sat vremena rada a to dodje 3000l goriva koje kosta nesto preko 450000 dinara. Za te pare mozes kupiti upravo taj Mercedes motor (da zamenis postojeci motor na kombajnu) i da ti ostane novaca. Ova kompletna teorija je dokazana i u praksi.

Sto se potrosnje tice u to ne bih da ulazim jer je vrlo relativna stvar koja zavisi od puno razloga,kada sam nedavno trazio taj podatak za 142 sa s46 tu nisam nasao relevantan podatak iz kog se moze zakljuciti potrosnja po Hektaru,a ne jutrima.Poslednji podatak koji pamtim je neko reko 7l po jutru,kada sam to rekao komsiji koji ima isti motor na MF 520,mi se tako ismejao i reko da nema sanse jer njegov trosi 25-30.l po hektaru,ali po malim parcelama sa dosta seljakanja.

Poslednja izmena:
Stvarno su te klepili evo sad na brzinu sam pogledao na netu,garnitura zaptivaca za om352 Viktor reinz oko 220evra fco Subotica.

Glackop ne pamtiš dobar podatak za S46.

Moguce da sam nesto i pobrkao.A sto se tice dihtunga to je ono sto me i najvise pogadja...znaci sada je nakon 5-6 godina cena pala na 220.eura a ja nedavno platio garnituru za s-46 oko 2.500.ili neka bude 20.e sto znaci tacno deset >10<puta jeftinija pa cemu onda zasluzuje ta nemacka toliko puta vecu cenu? Neka bude bolji kvalitet i sve to stoji ali sto je mnogo mnogo je.

Druže nema to veze sa godinama nego sa mestom gde kupuješ. Inače ova garnitrura (Viktor reinz) sadrži i semeringe pa je zato malo skuplja. Ali vredi svaku paru. Dok recimo španska Ajusa takodje sa semerinzima ali lošiji kvalitet košta nekih 100evra.

Ili da navedem jos bolji primer da ceo komplet za generalnu 539 kosta 200.e,pa gde i kako to ima smisla?

Nazad
Vrh