Kombajnski motori

Ja sam to rešavao sa kvalitetnim uljem i jednom vrstom aditiva tako da sam povećao kompresiju,smanjio "trošenje" ulja i sva curenja su prestala na semerinzima ujedno.Sa pritiskom od 0,7bara na kojima je radio 2 sezone(200ha),pritisak motora je povećan na 1,2-1,5bar i evo sad će već petu sezonu kod komšije da radi.Normalno da to nije rešenje ali kad neko kupi kombajn sa lošijim motorom i taman mu fali tih 1000evra za generalnu može da se spase nakratko-eto komšija je već barem tri puta ga do sad otplatio,sad može komotno i kaminsa da mu ubaci:ppozdrav:

Ovaj deo mi se sviđa sa podizanjem kompresije.I mene su slali majstori kad sam bio šegrt po kilo kompresije u obližnju prodavnicu.:osmeh:A ja odem i kupim piva i cigare.:haha:

Tcno tako, ja sam preko 200kj godisnje i neznam koliko se puta isplatio, al svake godine ulazim sa strahom da me ne ostavi u po sezone, i sad sam resio da ga pocastim meckom, mada ne planiram da ga drzim jos max 2 sezone, mozda bi i karike zavrsile deo posla i malo aditiva, na semerinzima ne pusta.
ali kad upalis pred musterijom Mecku odmah leti iz avlije :ppozdrav:

--------------------

aaaaaa to je doktor kojeg @panonstib pominje :haha:

Meni je jesenas progoreo 6 klip (pukla karika pa je klip "progledo") a pritisak je držo na malo manje od 3 bara. Ja sam isto hteo da ugradim OM-a ali motor mi je crko na kraju sezone soje a kukuruz je već kreno da se vrše tako da nisam imao vremena za ugradnju drugog ( OM) već sam generalisao ovaj postojeći.
Komplet delovi + mašinska obrada+ polusklop= 102000 din
Rađena PVP + dizne = 17000 din
Iako nespada u delove za generalku još sam kupio:
Izduvna grana (polovna, dobra) = 30 E
Osovina pogona PVP (polovna dobra) 50 E
Spojnica za hid. pumpu (sva 3 dela) 55 E
Prirubnica spojničke osovine 30 E
I naravno ulje, filteri, silikon.......sve ukupno cela generalna izašla me 1310 evrića, majstore nisam plaćao jer sam radio sam
E sad treba podvući crtu između generalne S-46 i neispitanog OM-a !!! Nebi se dalje upuštao u raspravu šta je bolje, ja sam uradio ovako :ppozdrav:

kod mene je dobar motor,još ne otvaran,sem poklopca ventila
kad bude došlo do generalne (ako pre toga ne promenem kombajn)ne znam ni sam šta ću raditi al najverovatnije ubaci ću klipove 101 mm
nisam nešto upućen u kamione,dobar famos motor 140-160 ks se može naći ne smal na kilo...
kakvi su to motori ja sam čuo da su rađeni po leyland licenci dal mogu doći kao opcija za kombajn?

Mislim da je rađen po sauer licenci nekadašnjih pre i posleratnih keramičkih motora ali nisam siguran dali je to istina uglavnom imaju dosta velik hod klipa i neznam kako bi se ponašali u kombajnu

- - - - - - - - - -

u pravu sam licenca je saurer werke a poznati su po tome što ih je Hitler pravio od keramike-zato je posle rata obustavljena proizvodnja keramičkih motora:ppozdrav:
Mada ima fora za famos da dugo dugo traje ali iziskuje strpljenja i živaca:haha:

@KAMENI, na koje ispitivanje mislis?

Koliko sam shvatio iz tvojih postova da se lomiš između generalne S-46 i ugradnje OM-a :sta: . Moja konstatacija "Neispitanog" se odnosila na motor OM koji bi ti kupio od nekog nepoznatog a da uopšte neznaš u kakvom je stanju isti. Jedino ako već poseduješ taj motor i da je donekle u dobrom stanju ne vidim razlog što ga nebi ugradio u zmaja, imaš vremena do žetve i da ga pozlatiš a ne samo da ga ugradiš :ppozdrav:

Da li vam je sada jasno kako to izgleda kada DOKTOR napiše postove, odmah vam je sve jasno i odmah ste progledali i imate više znanja o problemu koji nije rešen!
Hehehehehe-Pa problem je tu rešen pre nego što je i nastao,što da se čovek bakće sa "perkins mašinom i drvenom osovinom",ode lepo i kupi sofisticirane mašine sa svemirskom tehnologijom poput fenda,kejsa,johana i onda kada nastanu problemi sa senzorima,protokomerima i ostalim glupostima uzme telefon u šake i nazove majstore da to reše sa novim delovima:ppozdrav:
Problem-No problem the case is here

Poslednja izmena:
@KAMENI
Niukom slucaju generalka, neka je radi buduci gazda! ja bi mu dao karike i letece lezaje da izgura 2 sezone.
Mecku sam kupio jesenas na otpadu vrlo povoljno.
naime, radnici iz propale firme www.bojoni.rs koja se nalazi i u N.Kozjaku, zbog neisplacenih plata poceli da prodaju sta im se naslo za rukom, tako su prodali jednom otpadu i kamion Mercedes, da sam znao nebi isao tamo pa nazad, nego jednu ulicu i pravo kod mene.
u motoru sam zatekao vrlo lepo ulje i covek na otpadu ga vrlo lako upalio na moj zahtev.
izmerili smo pritisak ulja, ostalo je da se izmeri kompresija i da se penje gore, no to opet nemora nista da znaci dok ne udje u njivu!

kacio sam ovaj snimak vec jednom. nismo hteli dugo jel nema hladnjak.

Moj savet je da se motor kupuje zimi i inzistira na paljenje istog i ako i malo sumljiv ostavljati ga , ovo govorim iz iskustva . Ja sam predprosle godine u -10 kupio mecku , motor nisam ni video toliko je bio zavejan sa snegom i upalio na zub , motor ne dimi ulje gram netrosi , koliko drzi pritisak nebi znao reci jer merac je sa crveno- zelenim poljima oznacen ali u zetvi na leru ispod polovine zelenog polja nikad neide a na pun gas maltene zalepi kazaljku ma maximum .

1a68675eff2d800x600.jpg

Da li je ovaj motor OM 352 (130ks) ili OM 352A (168ks) kakav je na Zmaju 142 za razliku od S46 da li ce se smanjiti potrosnja ili je ipak previse snage za ovaj kombajn ako je OM 352A? Ako se ne varam i clan Kiraj ima isti motor na Z-142,hvala!

Poslednja izmena:
Kod nas je na 142 ugrađen motor OM 352 A iz kamiona.Pre ugradnje ,rađena je pumpa .Promenjen je regulatori i naštelovan je odgovarajući br obrtaja .To je radio bošista .Posle ugradnje je sledilo fino štelovanje maksimalnog broja obrtaja motora ,kako bi se dobilo 860-870 obrtaja bitera.Koliko sad ima konja ,ne znam.Motor troši manje nego S-46 .

to je om352a(ima turbinu),e sad pitanje je koliko ce da ima ks kada se spuste obrtaji,ali sigurno ce da trosi manje i imace vise snage od imr

kolege potreban mi je hitan savet,u pitanju je Imr motor S44 od zmaja 133 i na onoj polugici za gasenje na pumpi visokog pritiska,pusta mi naftu i vlazi poprilicno,motor radi normalno nema nekih razlika u radu ali tu vlazi li vlazi,to mi juce poceo i sad ne znam dal da skidam pumpu i odmah bosisti ili neko ima ideju sta to moze biti,naravno u pitanju je rotaciona pumpa:sta:

kolege potreban mi je hitan savet,u pitanju je Imr motor S44 od zmaja 133 i na onoj polugici za gasenje na pumpi visokog pritiska,pusta mi naftu i vlazi poprilicno,motor radi normalno nema nekih razlika u radu ali tu vlazi li vlazi,to mi juce poceo i sad ne znam dal da skidam pumpu i odmah bosisti ili neko ima ideju sta to moze biti,naravno u pitanju je rotaciona pumpa:sta:
Ako umes da skines poklopac,i da ga vratis,imas dve Ogumice na osovinici zamenis i peglaj.

Nazad
Vrh