Kombajnski motori

Ima jedan stari klas kombajn kod nas u selu i on ima perkins s-46 motor sa 101 klipovima. Koliko znam ima i jednog rezerve pa ako se setim kad budem isao kod vlasnika tog kombajna uslikacu i rezervni motor i klasa. Tako da ja mislim da moze da se probusi sa 98.5 na 101mm. E sad dal je neko radio..... To ne znam,ja nisam.
Moram samog sebe da citiram jer se ne prati na casu....

Pa postoji i s44 motor koji ima 98.5 klipove i 101 klipove. Koliko mi je poznato da su mahom ovi 98.5 ugradjivani u kombajne i da imaju 65ks, dok noviji motori koji imaju jos neka poboljsanja imaju klipove 101 i ti motori se mogu pronaci na IMT 577 traktorima.

tako ako ima i sxx s dvije velicine, zasto ne bi bio i s46? To nije nikakva budzevina, a prema koleginim rijecima, na traktoru se osjeti ogromna razlika izmeju obicnog motora i ovog s vecim klipovima...

Da li je to tvrdnja,pitanje,konstatacija,cinizam ili nesto drugo? Motor je original 100%! Pitanje se odnosi na @Matica

Pitanje nego šta će biti.Kod nas su Perkins motori samo colovnjaci Englezi a S46 su S-ovi motori.Znam da se negde za S-ove kaže Perkins pa ste ma sada zabunili.

Komso i ja sam cuo da su u Fapu 1212 klipovi 101,a u 1214 je turbo iz rakovice 135(TS 46).Hilzne mogu da se buse,to je jeftinija varijanta.Zasto menjati hilzne,i te sto se kupe imaju spoljni precnik isti kao i ove sto su vec u bloku.Znaci,samo busenje i gas:ppozdrav:

---------- Poruka napisana u 00:17 ---------- Prethodna poruka je at 00:13 ----------

Perkins je 6.354.4 ,a IMR je S46/T

Aha, tako onda moze. razumio sam da ne trosi ulje, i da ste dovezli kombajn kuci, pa sam mislio da je motor uredan...

Moje isprike.

Ne razumijem se previse u te stvari, ali mislim da je bolje kupiti tvornicki razbusene hilzne na 101, nego ovu staru razbusivati. Kazem, ne znam, ali razlog je taj sto vjerujem da ce se prilikom razbusivanja grijati hilzne dosta (ipak to nije obicno zeljezo) a i pitanje koliko ce se to kvalitetno odraditi, pa sumnjam u vjek trajanja.

Kad se vec sve radi na motoru, sparati na 6 hilzni i nije neka stavka.

Kolega je na 5136 radio "ofrlju" generalnu da bi na kraju prodao traktor svom sogoru (suraku) da bi ovaj opet morao rastavljati motor i raditi pravu generalnu, jer ovaj nije napravio nista... a sve zbog dodatnih 500-600€ troska sto za takav traktor (motor) ne predstavlja neko veliko ulaganje spram onim sta se dobijek ad se motor uradi kako treba.

Kada kupujes hilzne-stubline za perkins motore one su manjeg precnika i svakako moraju na obradu. Ustvari za svaki motor koji ima suve stubline na kraju sledi obrada,samo za mokre ne. E sad kvalitet obrade zavisi od strugara-tokara,masina,alata...

Obrada honovanjem,a to su koliko ja znam finese u obradi, jer se prilikom upresavanja stublina moze dogoditi da nekoja malo i "utekne" od mjere, pa se zato honuju, da se dobiju cik-cak kanali u kojima ce se zadrzavati ulje. proces honovanja je kao takav stalno podmazivan i ne odradjuje se dugo vremena po jednom cilindru, tj skida se jako malo materijala...

Razbusivanje s 98.5 na 101 je skidanje preko 1mm stjenke kosuljice, i mislim da je to malo ekstreman potez. moze valjati, ne kazem nista, ali ako se vec radi, nek se uradi kako treba, a radnje tipa: ma moze se to i tako, ipak ne podrzavam.

Kad smo vec kod toga, da ostavlja motor na 98.5, svejedno mora kupovati nove kosuljice, tako da mislim da je ipak bolje odmah kupiti na mjeru 101 i stvar rijesena.

kazem, ne razumijem se puno u te stvari, znam neke osnove, pa me nemojte previse drzati za rijec.

Kao sto rece kolega Sinisa,sve hilzne(suve,koje se ubacuju na presu)su ne razbusene,znaci kad kupi nove i ubaci i njih mora razbusivati.Ako onaj na obradi zezne stvar nepomazu ti nove hilzne,dzaba bacene pare.Znaci kupovina novih hilzni je totalni promasaj ili bolje receno,ima se viska para.
Da dodam sve suve hilzne su gusane,verovali ili ne.:ppozdrav:

Honovanje je fina zavrsnica obrade ali pre toga ide busenje stubline. Sa 98.5 na 101 mm izadje nekih 1.25mm obrade po strani stubline,ali se to radi u par prolaza. Po par desetih se skida dok se ne dodje do priblizne mere i onda honovanjem dolazimo do nazivne tacne mere. Inace 101klipovi su ustvari 100.8mm . Nemaju 101mm.

Jedna dopuna.Motor Perkins 6.354.4 nema varijantu sa klipovima veceg precnika jer onda nije taj motor.Oznaka 354 je zapremina motora, a kada se razbusi na 101 mm vise nije ta zapremina.

Nesto se i ti precnici klipova razlikuju u katalogu od iznetih mislim na standardnu varijantu.
Ako razbusimo motor na 101, odnosno 100,8 kolika je onda njegova zapremina i koja je onda oznaka kod Perkinsa?

Mozda ne bi trebalo ici na sire klipove iz 2 razloga . Siri klipovi imaju jednu uljnu kariku dok manji imaju 2 cisto zbog potrosnje ulja a motor ima dovoljno snage i sa manjim . Drugi je ako je motor bio pregrejan jer tada hizne postaju poroznije pa motor krace traje .

Samo jedno bezveze pitanje ,ako se stavlja jaci klipovi i sa 105 na 120-135ks se povecava se snaga nebi tu trebalo i malo jaca radilica mislim tu kod izlaza kod zamajca gde prima i najjace opterecenje cisto da ne bi pucala ?

Nazad
Vrh