Koliko zemlje treba za profitabilnost

Da li mozes da napises kako ste dosli do te cifre.

Da li ima neko neki obrazac sa potrebnim parametrima za izracunavanje dobiti ili gubitka u biljnoj proizvodnji.Pre nekoliko godina sam video neki obrazac u reviji Agronomska saznanja.

Hipija je napisao(la):
Ovih dana sa drugom razgovaram o zemlji.Po nasoj racunici se isplati raditi zemlju.
Racunato na 35 hektara pod kukuruzom treba da ostane 10 000 evra ::novac::.To je neka nasa racunaca :ppozdrav:
ajd nam objasni racunicu:po ovome,ja bi bio milioner al nekako mi ne ide... :haha:

Ja koristim EXEL , pišem sve troškove koje se tiču poljoprivrede i na kraju godine znam na čemu sam . E sad pošto to radim već par godina mogu da znam ODPRILIKE troškove (naravno uz neku razumnu korekciju cena) .

Evo jedne kalkulacije iz novina.
16adw1y.jpg

Budimo realni kad racunamo!
Kalkulacije mogu da se prave u EXSEL-u,samo unosite cifre a on sam racuna.Mogu napraviti jednu kalkulaciju pa nekom poslati na e-mail da vidi.

E sad ovo je nasa racunica:

oranje 450 e
spremiranje 200 e
razbacivanje vestaka 120 e
prskanje 120 e
spartanje 200 e
sejanje 450 e
seme 1150 e
vestak 1150 e
otrovi 700 e
branje 1500 e
amortizacija..... 200 e
arenda 20 hektara 4500 e
--------
10 740 e

Sejanje placamo uslugu jer nemamo sejacicu.Takodje je tu i berba sa kombajnom usluga.Sve ostale radnje obavljamo sami sa svojom mehanizacijom.

1 hektar=6000kg x 35 =210 000kg x 9 dinara=1 890 000 dinara=20 100 eura

20 100 eura
- 10 740 eura
---------
9 360 eura + 2 500 e sub= 11 860 e

Nisam racunao subvencije koje se dobijaju a na 35 hektara iznose 2500 eura.

Mozda sam nesto zaboravio,slobodno ispravite ako gresim.Ajde da cujem sad komentare.... :ppozdrav:

Hipija@ verujem da su ti sve matematicke radnje sem postavke zadatka ispravne.

kako ćes da pooreš 35 ha sa 450e to ti nema ni za naftu, 450: 35= 12,8 e = 12,8 l nafte. koji traktor troši tako malo?

E upravo sam to hteo da pitam...
A veštak, samo 1150 evra na 20 ha? To je 57,5 evra/ha, znači grubo 100kg/ha NPK i 100kg/ha UREA?
To je suviše malo za 6000kg kukuruza po kj, ako sam razumeo računicu.

mirko_markovic67 je napisao(la):
kako ćes da pooreš 35 ha sa 450e to ti nema ni za naftu, 450: 35= 12,8 e = 12,8 l nafte. koji traktor troši tako malo?

Tu smo racunali da naftu placamo 70 dinara na veliko bez racuna,a drugar nam radi na pumpi pa nam nabavlja racune tako pravdamo.

North ARMY je napisao(la):
hipija gde je tu arenda i na koju kolicinu se odnose one cene nije mi bas jasno...

Pod arendom je 20 hektara,a 15 je nasih.Za 20 hektara placamo 4500 eura arendu.Sta ti nije jasno sa kolicinama?Nerazumem:haha:

ne znam meni se cini da je sve racunao u kj osim prinosa koji je u ha pa eto odakle viska...
Post je spojen: [time]1259015221[/time]

branko je napisao(la):
A veštak, samo 1150 evra na 20 ha? To je 57,5 evra/ha, znači grubo 100kg/ha NPK i 100kg/ha UREA?
branko je napisao(la):

Izadje malo vise od 100 kg jer nije 3000 din 100 kg,nego je jeftinije i jos kad se uzima na vise...Ali ok ajde neka bude tu 1500 eura za vestak!
Post je spojen: [time]1259015536[/time]

Kod nas se ljudi otimaju da ti beru,pogotovo ako imas u komadu 35 hektara.100 % tacna informacija.Sad pre par nedelja smo skinuli kukuruz pa zato iznosim ovu racunicu.Dolazio nam je kombajn 25 km udaljen od nas za tu cifru da nam bere.

to ti dodje da ti neko bere za 42e/ha e to neces skoro gledati taj film :cao:
vec imas par rupa malo nafta ako te ispali,malo djubre digni vecu kolicinu,malo branje podigni....

Ja pricam kako sam ja prosao ko veruje.
Ok mozda ima rupa ali tako smo prosli ove godine.To sto pricas "ispali nafta,djubre dignu cenu...",tako mozemo da pricamo i padne led pa unisti veci deo,bude susa pa padne rod,bude poplave......
To su sve neki rizici koje nosimo svi.Pitanje je bilo koliko zemlje treba da radimo?Moja racunica je takva i mislim da jedno domacinstvo,a da mu poljoprivreda ne bude glavni prihod,moze da sasvim solidno zivi i radi 35 hektara!!!

Može ako imaš sve svoje mašine za obradu i ubiranje i da ne plaćaš usluge drugima a ovako teško da može.

nisam ja rekao da moze da bude leda kise...
ti racunas prihode maximalne a rashode minimalne :cao:

da mi je znati koja masina poradi 60kj sa samo 200e amortizacije....

Nazad
Vrh