Koliko naplaćujete usluge obrade zemlje

Oni poceli sa 65e hektar, a ti hoces 100e za kj. Nesto tu ne stima.
kad ti banka bude počela uzimati zemlju i ostalo pod hipotekom, a u dugovima do grla, bit će ti jasnije zašto ljudi ruše cijene usluge, samo da bi pokupili što više mušterija, ne gledaju oni tu na isplativost nego gledaju da imaju za rate kredita...
njima je sila, meni nije sila drugom ići vršiti za te novce niti sam ljubitelj baš ići drugom vršiti a uraditi neki posao nekome samo da mogu reći uradio sam tj ovršio sam NEĆU! Ak idem raditi drugom radim kao i sebi, kako sjetva tako i žetva i ostalo a ako želiš da tako bude i tebi napravljeno eh zato je cijena 100e/jutro, hoćeš nećeš tako mi svejedno! Ionako kad sam kupovo tako veliki kombajn zadnje što mi je bilo na pameti je ići nekom uslužno vršiti...
Eno neki već posuđuju/kupuju malčere kak je ovršeno visoko, a o rasipu neću komentirati i koliko je ostalo nepokošenog tj nepokupljenog jer je bio strašan poleg..
bolje džabe sjedit nego džabe raditi :)

Tako kod mene u selu jedan pokojni zidar kad mu jedan kolega rece da radi jeftino on mu kaze bolje da danas radim za 30e jedem i pijem dzabe nego da sedim kuci i potrosim 1000din a ne zaradim ni 1 dinar

Послато са RMX3263 помоћу Тапатока

kad ti banka bude počela uzimati zemlju i ostalo pod hipotekom, a u dugovima do grla, bit će ti jasnije zašto ljudi ruše cijene usluge, samo da bi pokupili što više mušterija, ne gledaju oni tu na isplativost nego gledaju da imaju za rate kredita...
njima je sila, meni nije sila drugom ići vršiti za te novce niti sam ljubitelj baš ići drugom vršiti a uraditi neki posao nekome samo da mogu reći uradio sam tj ovršio sam NEĆU! Ak idem raditi drugom radim kao i sebi, kako sjetva tako i žetva i ostalo a ako želiš da tako bude i tebi napravljeno eh zato je cijena 100e/jutro, hoćeš nećeš tako mi svejedno! Ionako kad sam kupovo tako veliki kombajn zadnje što mi je bilo na pameti je ići nekom uslužno vršiti...
Eno neki već posuđuju/kupuju malčere kak je ovršeno visoko, a o rasipu neću komentirati i koliko je ostalo nepokošenog tj nepokupljenog jer je bio strašan poleg..
bolje džabe sjedit nego džabe raditi :)
Jako si nadmen. Hoces reci da je normalno da ti neko plati 600kg psenice po kj?? Pa i to je neki covek kome treba da se ovrsi i taj ima zenu i decu i tog je stiglo sto problema i onda se ti pojavis sa 100e po kj. Ne ide.

U mom kraju vrsaj ide od 130 do 160 E/Ha.Ja radim po 150 i mislim da je za moj kraj sasvim realna i pristojna cena.Ko hoce hoce ko nece ne mora,kombaj sam uzeo prvenstveno radi sebe.Da kombajn bude u tip top stanju i da sluzi bez veceg kvara ima svake sezone 7-8 dana posla oko njega.Svako jutro pre odlaska na njivu dobrih 2 sata posla,u pentranje po kobajnu 10-15 puta gore -dole,izduvati motor,filtere,kabinu, podmazati sve,nauljiti lance,sipati gorivo...Usluge raznorazne masinama radim skoro 20 godina.Kad se zavrsi sezona,zimu slobodnu skoro i da nemam,uvek neka gvozdjurija stigne za remont,plus standardne obaveze oko marve.Da moze da se zaradi od usluga moze svakako, inace ih nebismo ni radili ali svoju muku i vreme hocu posteno da naplatim.Musterija ima svakakvih,spram toga i naplacujem.Ko se muci isto ko i ja i gleda da nesto stekne i znam da je posten i nece nikog da prevari,mogu i da sacekam za novac,ako je lose rodilo a ja uradim brze ide i korekcija cene,nije poenta nikom odrati kozu s ledja.Medjutim ima i onih koji samo gledaju da prodju sto jeftinije i bez muke i ako moze negde jos da te izvacari,e takvih mi nije ni najmanje zao,po pravilu ih ostavljam poslednje i placanje odmah po obavljenom poslu.

Jako si nadmen. Hoces reci da je normalno da ti neko plati 600kg psenice po kj?? Pa i to je neki covek kome treba da se ovrsi i taj ima zenu i decu i tog je stiglo sto problema i onda se ti pojavis sa 100e po kj. Ne ide.
Pa taj ne mora da mu plati... Nek nadje jeftinijeg. Niko nije u obavezi da mu on radi. Usluge ne bih radio ni zlatom kad bi se placale. Radim svoje i kome hocu da uradim dzabe. Kad uhvatim lufta sedim na pasnjaku i gledam krave kako pasu. Sto bi ja sebi dozvolio da me neko drka danas za 5-6000 dinara (cistih para), a postoji dobra verovatnoca da mi nikad nece ni platiti.(20% od njih)

Znam šta nudim tako da takva usluga koju ćeš dobiti od mene i košta! Mogu ja vršiti po 60-65e/ha kao oni, al meni ne treba da me neko nakon obavljenog posla pljuje kako sam loše napravio što sad rade ti isti, skidaju bogove i tko zna sta vec dok su malčirali. Jedan je i sam priznao na kraju kad bi računao amortizaciju, gorivo, radne sate i svoje vrijeme + veliki rasip i puno što je ostalo neovršeno izašo ga kombajner skuplje od mene.
A drugo kad budem sipao pšenicu u rezeorvar i ostalo što se tiče remenja itd onda će biti i takva cijena!
Pa i ja sam čovjek koji ima obitelj i djecu, znači prema tebi na štetu sebe i svoje obitelji bih trebao ići radit usluge drugima.
Mene kad zovu da im vršim molim Boga da nađu nekog drugog prije mene, a prvo pitanje moje koje im postavim je jel ima korova, ako ima tu prestaje razgovor, traži drugog kombajnera!
Ili kako mi jedan rekao dugogodišnji klijent za sjetvu proljetnu, kaže skup sam al bar zna da je miran, ne mora ni biti na njivi, samo reci šta, kako, gdje želiš bit će učinjeno a ne ko prije kad su mu drugi sijali, pa mora ići za njima provjeravati, sipati sjeme, kontrolirat dubinu, pa opominjat gledaj ova baterija ti ide puno dublje itd. Znam kako izgledaju moje prikolice istresene kod otkupljivača a kako kod drugih, isto tako i iza kombajna šta ostaje!
Kolega mi naplaćuje 100-120e/j i ne stigne koliko ima i koliko ga puno ljudi zove, iako isto u selu kod njega ima sto duplo jeftinije i manje vrše al idu kod njega jer znaju šta i kako vrši i da su mirni i da će posao bit urađen po PS-u. Dok kod mene u okolini prije će ići kod takvih i onda kasnije ga pljuvati kako mu je loše uradio posao.
To ti je isto kao kad tražiš majstora za pločice, imaš onih fušeraša i imaš onih koji sve po špagu ali takav ima i cijenu!
A što se tiče zarade od kombajniranja bilo nekad, bar kod nas više nije po tim cijenama. Ispod 80e/j tebe nema s obzirom na cijene goriva i potrošnih dijelova! U okolini mene u najvećim dugovima su upravo ti koji rade najjeftinije žetvu..
Ne radim uslužnu žetvu od 2015 i ne želim ni da radim uslugu žetve zapravo...

Ne radis i ne zelis da radis zetvu, ali znas da pravis cenu.
Pa ako radiš sa strojem valjda ga i poznaješ u detalje koje su mu mane, kad šta nakon koliko rh odlazi, kad treba mijenjati preventino da ne nastane veća šteta itd! A kad znaš to, nije teško zbrojit dva i dva, tj trenutne cijene tih dijelova, reparacije, gorivo itd. I onda na temelju toga praviš cijenu. Da kolege (barem kod mene) tako razmišljaju i stavljaju sve na papir, crno na bijelo davno bi vidjeli di su šta su. Al mislim da su počeli vidjet stvarno stanje s obzirom da kroz zadnje 3g jako puno kombajna je otišlo iz sela, i sad ti plaćaju drugima da im se vrši.
A zašto su prodali kombajne, i plaćaju drugima uslugu žetve (umjesto da imaju kombajn i zarađuju po tvome), zaključi sam, nije teško ;)
I da ti odgovorim odmah na tvoje sljedeće pitanje, zašto sam ja kupio kombajn ak je jeftinije plaćat drugima, jednostavno, samo s jednim kolegom sam bio zadovoljan, tj on mi je do ove godine i vršio kukuruz zadnjih 10g ali dečko radi jako puno i jedva stigne, tj radio je uslužno samo meni i kolegi i plaćao sam mu 80-85e/jutro + kompenzacija,al nebitno kakva, tj to je prijedlog kombajnera bio, inače i on naplaćuje 90-100e ak hoćeš da ti vrši, ali nakon njega ja nemam šta da radim na njivi do oranja jer odradi vrhunski posao.
A drugo meni bitnije, zašto hoću da imam svoj kombajn jer mogu ići kad ja želim! A pored redovnih oluja i leda, posebno u 6mj to jako puno znači ovdje. Do prošle godine sam imao manji kombajn i uvjerio sam se jako dobro na vlastitoj koži koliko led može napraviti štete u pšenici. Ista njiva, ista sorta, skinuo 1/3, prekinuo me led i oluja, na preostale 2/3 nije bilo prinosa ni blizu koliko je bilo na toj 1/3 skinutoj prije leda :/ Sa 9,8 t/ha na istoj njivi na 3,3 t/ha pa ti vidi kolega....

@Pajdaš koliko ima vršečih kombajna u tvom mestu? Kod mene 50+ tako da je i zbog toga od50 do 60E po kj
uh sad trenutno ne znam točno u broj, al evo 2021 je susjed brojao i bilo je 34 (tj i više ak se računaju kombajni koji su kao 'rezerva', tj mogu vršit ali nije to to, čuvali ih pojedini zbog dijelova da se odmah isti dan u žetvi riješi problem) al reći ćemo bilo je 2021 njih 34 koji su radili usluge, čak neki i po 30-40km u drugim selima, a sada trenutno ja ne znam, al ima ih oko 15! Ovim tempom rasprodaje kombajna u selu postat će problem kod nas žetva, posebno ozimih kultura s obzirom kakav je trend rasta ozimih kultura kod nas, zadnje 3g su ozime kulture ovdje 2/3 atara, ove godine ispod 4/5 neće biti i kad sve dođe u isto vrijeme...to mi uvijek fascinantno zadnjih godina, nebitno rana-kasna sjetva, svaka dođe u isto vrijeme, dan razlike ak bude...
*2015 kad sam prestao s uslugom žetve bilo je i kod nas sigurno 50+ aktivnih kombajnera...

Kakve veze ima koliko kombajna ima u nekom mestu?.I u mom selu ima preko 30 kombajna.Ja svodim racunicu dal mi je nesto isplativo ili nije.Ne moram raditi ako mi cena ne odgovara.Ako neko ima racuna raditi jeftinije molim lepo.Pre 15-ak godina kod nas dok je jos bilo aktuelno usluzno baliranje,bilo par likova koji su balirali 7 bala za 1E.Radili godinu dve i otisli u istoriju kad su poceli kvarovi jesti tanku zaradu.Ako je nekom poenta raditi usluge po svaku cenu nek bude.Nikad necu razumeti takve ljude.

Pa taj ne mora da mu plati... Nek nadje jeftinijeg. Niko nije u obavezi da mu on radi. Usluge ne bih radio ni zlatom kad bi se placale. Radim svoje i kome hocu da uradim dzabe. Kad uhvatim lufta sedim na pasnjaku i gledam krave kako pasu. Sto bi ja sebi dozvolio da me neko drka danas za 5-6000 dinara (cistih para), a postoji dobra verovatnoca da mi nikad nece ni platiti.(20% od njih)
Bravo kolega. Slicno razmisljam i ja posle 16 god. usluge.

Kakve veze ima koliko kombajna ima u nekom mestu?.I u mom selu ima preko 30 kombajna.Ja svodim racunicu dal mi je nesto isplativo ili nije.Ne moram raditi ako mi cena ne odgovara.Ako neko ima racuna raditi jeftinije molim lepo.Pre 15-ak godina kod nas dok je jos bilo aktuelno usluzno baliranje,bilo par likova koji su balirali 7 bala za 1E.Radili godinu dve i otisli u istoriju kad su poceli kvarovi jesti tanku zaradu.Ako je nekom poenta raditi usluge po svaku cenu nek bude.Nikad necu razumeti takve ljude.
Sam si pitao i dao odgovor.

Nazad
Vrh