Koliko naplaćujete usluge obrade zemlje

Mislim da treba uzeti u obzir da kod njih nije ni svuda ravno i pravo kao kod nas u vojvodini.

Bokte ljudi,sejalica ima odredjenu brzinu kojom se seje xd ,po vasim pisanjima ovde ,vi sa brda kad bi dosli u ravnicu sejali bi brzo koliko moze traktor vuci ....Polako sa tim brzinama,ja meni sejem ne brze od 8km/h,tj izmedju 6-8 tacnije,zavisi koju kulturu sejem.Mozda nekad,u zemlji cuda ,ako budem imao sejalicu sa upucavanjem zrna ,onda cu se trkati po njivama i obarati rekorde u brzini,do tada,samo polako i sigurno.

Brale vi ste u Stigu seje se uglavnom u ravnici,blizu njiva do njive kad se izadje u atar.Opet taj sto seje po 35e hektar sigurno pici 8-10km/H,poseje kako poseje, u svako drugom slucaju mu nebi bilo isplativo.Ja radim kod nas po 60e/H i opet ako ima puno setanja naplacujem 70e.Da posejem 3-4 H treba mi ceo dan (od njive do njive 5-6km) vozanja uglavnom po losim putevima.Tako da nikako cene ne mogu biti svugde iste.Po 35e bih jedino sejao u nekoj tabli 10+Ha da je ravna ko tepsija i da picim 9-10 km/h.Kod kolege Darko Dren slican je teren kao kod mene i ima dosta brda nije sve ravno,tako da su to sasvim realne cene.
Uz dužno poštovanje sejalica od šest redova se ne uzima za baštice i njivice.

Da nije malo mnogo? Da je sejalica od zlata pa je mnogo
Ne radim uslužnu setvu.
Pre 15-ak godina je bila 50 evra setva, tako da ova sadašnja cena koja je već par godina i nije mnogo kad se uporedi sa ondašnjim vremenom.

Da napomenem da je to setva sa bacanjem djubriva kroz sejalicu. Uglavnom sejalice sa dva reda.
O terenu sam pisao xx puta.

Ne radim uslužnu setvu.
Pre 15-ak godina je bila 50 evra setva, tako da ova sadašnja cena koja je već par godina i nije mnogo kad se uporedi sa ondašnjim vremenom.

Da napomenem da je to setva sa bacanjem djubriva kroz sejalicu. Uglavnom sejalice sa dva reda.
O terenu sam pisao xx puta.
Malo sam izleteo,tek posle sam se setio terena.

Hoces reci Arkadije da bi bilo isplativo sejati 6km/h po 35e po Hektru ne po jutru?Ja sejem 6-7 km/h i sebi i drugima,moja sejalica ima i depozitore samim tim je teza i za nositi a i za vuci pogotovu kad ide uzbrdo opet nisam tu sejalicu nasao na ulici da bih je terao kao sumanut,samo sam konstantovao pri kojoj brzini moze biti
isplativa setva po toj ceni.Mihajlo,niko nije spominjao sejalicu od 6 redi,pa i ta od 6 redi se valjda nekad kvari,posle xx hektra trebace joj ozbiljan remont.

Poslednja izmena:
Ja nisam napisao nista oko cene,samo oko brzine setve.Razumem ja usluge,sto vise hektara,ali ne treba ni leteti po njivi ...

ispod 30e po jutru ne palim traktor!...ima bisera što kod nas siju po 10-15e po jutru al svake godine se dogodi da poslije 'takvih' zovu nas 'skuplje' da im presijemo 😂

Uvek je bilo i biće...
Kada kupiš sejalicu, kosačicu, presu, obavezno , odmah, radiš "usluge", da se uvežba i mašina i mašinist !!!! :ROFLMAO:
Prvo drugima, pa tek onda svoje !!!! 🍻

Usluge su živi novci i veruj da ako si platiša niko te neće odbiti za bilo koju uslugu.
Znam , jedino tako i poslujem...
Napomenem unapred, ako je plaćanje odmah po obavljenom poslu, radimo...
Ako počne da zahteva i zateže, odmahnem rukom i taj ide na "stand by", što bi rekli "braća" Amerikanci...
Kada meni treba kakva usluga, odmah kroz razgovor pitam radi li, po kojoj ceni, i da će novac dobiti odmah po obavljenom poslu...
Apsolutno se slažem i dobijam potvrdu u praksi tvoje konstatacije iz citiranog Posta....

Ne plaćam odmah ali u nekom razumnom roku da i za sada nema problema. Imam saradnju sa jednim čovekom koji mi sve radi, zna da ću mu platiti i ne pravi pitanje.

Ne verujem nikome više...
Ako može novac odmah po obavljenom poslu, radimo, u suprotnom, traži drugog, nemam nameru da trošim svoje (dragoceno) vreme i sredstva...
Ljudi su postali "kantastrofa", iz mog ličnog iskustva, 80% bi da se posao plati na "dođem ti"...
Imam nekoliko likova čija dugovanja prema meni vodim kao "nenaplativo potraživanje"....
Dogovori se ne poštuju, a posao se naplaćuje posle natezanja i ubeđivanja, ako imaš sreće...
Ali za "dođem ti", neka, hvala, sedeću kući, slobodno traži drugog...
Setva kukuruza prošle godine, spremim 2.500 po jutru, čujem od ljudi da je toliko, Nisam pitao računajući da je i kod njega toliko, čovek koji mi je sejao , po obavljenom poslu, sednemo da popijemo pivo, pitam, koliko sam dužan, kaže, 2.000 po jutru...
Zašto toliko, pa eto, radimo svake godine, plaćam uvek redovno, nemam puno, i to je cena za mene...
Ne druže, dobićeš 2.500 po jutru, ko i ostalima, jer neću da budem nikome dužan ništa...
Pa uradiš mi motornu testeru, trimer, i ne uzmeš ko majstor što naplati, a moram i da nosim u Grad, i par dana sam bez alata, a ti uradiš koliko sutradan...
Da , ali ja tu ulažem samo svoje poznavanje mašina i vreme, a ti traktor, naftu u njemu trošiš, i mašinu koju si platio 1.000 eura, pa si dodao još 200 da je središ "u full-u"..
Jesam li u pravu ?
Jesi, uze one pare i stavi u džep...
Tako da , ima i normalnog sveta, ali su retkost i dragocenost....

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh