Koliko naplaćujete usluge obrade zemlje

oranje 100e/ha
tanjiranje 50e dva prolaza
transport zita 1500din prikolica za sada samo te usluge radim

- - - - - - - - - -

ja sam zatvaranje brazde radio 1500 po kj.... sejanje bilo prosle godine 1500 kukuruz a soja i repa 2000din.... tako ce najverovatnije biti i ove!

Ispod 2700din/ha(oko1500din/KJ)neću da sejem pa taman ništa ne posejao.Isto tako i sa pripremom.Mada mogu da kažem da je usluga sve manje jer ko nema svoje mehanizacije daje u zakup ,a i pojavilo se zadnje dve godine mnogo novih poljoprivrednika.Gledam da svima sa kojima sam dobar i koji mi pomažu odradim koliko god mogu i to samo za sipanje nafte koliko potrošim.To mi često znači mnogo više nego da sam i debelo nekom od njih naplatio.

Isti je slučaj i kod mene. Nema više 'leba od "sitnih" usluga.
Nas par kolega se medjusobno ispoma
žemo i pozajmljujemo jedan drugome priključke koji nekome od nas nedostaju (prskalicu, sejalicu, setvospremač...) jer neke stvari nemaju cenu.
Jedina usluga koju pla
ćam je kombajniranje.

montoya zasto ti je tako jaka cena setvospremac?
nisam to ja odredio,tako svi rade,mada tih usluga setvospremačem nema mnogo,malo pokrijem moje rashode...
prskanje samo koga baš ne mogu da odbijem
sejanje kukuruza,soje radim mahom ljudima kojima i vršem
sejanje žita je isto 30e al nemam žitnu sejalicu i sumnjam da ću je i kupovati...
jedino u slučaju da rešim RD+sejalica

kod nas je mnogoooo veca cena svega.... sejanje kukuruza bilo 5000/ha, ove koliko ce biti neznam... montoya u odnosu na nas na jugu radi bikvalno ispod cene...oranje 200 evra hektar, jako skupo..

Mišljenja sam da usluge obrade zemlje polako odlaze u prošlost. Iz toga ću izuzeti kombajniranje i branje, mada se i berača, bar u mom kraju, namnožilo prilično. Ko god radi par hektara zemlje kupio je sitnu mehanizaciju. Kod mene u selu svako ko ima krupnu stoku, pa makar i jedno grlo, kupio je presu za baliranje, kosačicu i skupljač/prevrtač. U poslednje vreme nakupovalo se dosta prskalica(ove nošene od 440 l što su oko 500 evra). Takodje i ciklona, pa mnogi i njime seju žito, što mislim da je pogrešno. Itd..

Setva 30evra,prskanje 20evra,setvospremac 50evra dva puta,tanjirane 40evra,jedan prohod.Sve manje ima para na uslugama,nemaju ljudi para,nisam ni pola naplatio sto sam radio,ali znam da nemaju pa nisam ni ljut na njih,a znam da moraju da poseju,urade.Uglavnom,svi plate,posteni su ljudi,sa zakasnjenjem,ali plate,a pare uvek trebaju.

Jel zna neko koliko ide spartanje usluzno od prilike ? Nikad nismo usluzno spartali,a sad mi se na setvi osladilo pa bih da idem i u spartanje usluzno.

Nazad
Vrh