Koliko naplaćujete usluge obrade zemlje

Kod nas tovarenje djubretare 4-8t 500-700din po prikolici. Ovaj od 500din, skoro pa nemoguce doci do termina!

Danas malo računao koliko sam usluga uradio ove godine i došao do cifre od 705kj koje kakvih usluga( oranje, priprema zemljišta, bacanje veštaka, prskanje, setva, špartanje, kosidba i grabljenje lucerke, berba, vršidba...).Uglavnom kao i prošle godine površina obrađena, dosta se nakupilo.

po kj oranje 4000 sejanje 1000 prskanje 800 baliranje 20 komusa 25-30 priprema prvi put konskilder 1200 drugi 1000 drljaca 800 kombajniranje ja radio 45 evr branje kuruza 4500 taj isti radi kuruz komb 4000 i tako djubre utovar istovar zmajevka 2000

U Kikindi po jutru:

Duboko(jesenje) oranje, branje kukuruza i kombajniranje 5000-6000.
Tarupanje minimum 2000(čisto suncokretište) pa naviše srazmerno zakorovljenosti.
Košenje, setva(važi i za strnine i za okopavine), setvospremiranje, špartanje i hemijsko tretiranje 1600-2000.
Sakupljanje sena, drljanje lakom drljačom, razbacivanje veštačkog đubriva, prevoz, valjkanje glatkim valjkom, u stvari opšti minimum je 1000.
Baliranje(male četvrtaste bale) 30-35 dinara po komadu.
Nadničarenje 120-150 dinara na sat u zavisnosti od opisa radnog mesta i reputacije radnika.

Cene su orjentacione iz prethodne sezone.

Realne cene za obradu zemljista su :
racunam po hektaru
jesenje oranje 120e
spremanje 35e prvi i 25e drugi prohod
sejanje 35e
prskanje 25e
spartanje 35e
tanjiranje 60e
gruberisanje 60e
podrivanje 100e

Kod nas su usluge u laganom ali sigurnom izumiranju. Ima malo kombajniranja i tanjiranja i to je otprilike to. Ostale usluge su postale sporadične.

Nađe se ali sve manje. Mnogo manje ljudi radi, kad izađeš u atar vidiš tek po nekog ali tek iz daleka a sve njive se urade. U odnosu na pre 10-15 godina broj domaćinstava koji rade zemlju se smanjio za 75% ostali imaju mahom svoje mašine.

...prskanje 800...

Za te pare ne bih ni na duž prišao mestu gde neko radi sa otrovima, a kamo li da se latim posla.
Kome se to isplati? Pošto je gorivo? Dok odeš do njive i vratiš se odoše tih 800 dinara kroz auspuh. Gde je tu amortizacija prskalice? Pola njih nema bunar pa moraš da sipaš svoju vodu, pa kad završiš isperi prskalicu, pa isperi zaštitnu opremu...
Šta kažeš kad ti dođe lik i kaže - Jal, pošto bi mi oprsk'o po' jutra totalom?

Za tih pola jutra mi se ne isplati da izlazim iz dvorišta. Može ako će da plati kao za jutro.

- - - - - - - - - -

Uvek se nadje po koja usluga,samo ako hoces da radis.

Da i ako znaš da ga nećeš posle ganjati sudom da ti plati. Sve više se svodi na male površine(bašte) i na specijalne radove.

Nisam uspeo da pronadjem da li neko iznajmljuje tifon i pumpu i kolika je cena na noc, tj.dan, ili na jednu duz, tj. jedno razvlacenje? Ne znam kako se naplacuje,a probao bih ove godine da ga rentiram.

Cuo sam da rentiraju u Glozanu. U Stepanovicevu sam cuo da covek iznajmljuje tifon za 100 evra noc, ali to je nepotpuna informacija. Sta je sa pumpom sto je pogoni traktor, i potrosnja goriva na sat. Verovatno potrosnja nije manja od 4 litre na sat.

Nazad
Vrh