Koliko naplaćujete usluge obrade zemlje

Koliko se kreće tarupiranje parloga, zaraslih parcela sa kupinama, šibljem, svim i svačim, pitaju me ljudi, ne znam sta da kazem posto vamo kod mene niko nema tarup cekicar i ne radi to.

Zavisi od strojeva kojima se radi (traktor i malčer), odnosno mogućem učinku. Najbolje je da napraviš svoju kalkulaciju za satnicu.
Obuhvati slijedeće:
1. amortizacija strojeva,
2. redovno godišnje održavanje (uklj. registracija traktora),
3. procjena izvanrednih troškova,
4. trošak goriva,
5. radno vrijeme.

Sve stavke treba svesti na 1 radni sat. Možda nećeš potpuno pogoditi, ali nećeš ni puno promašiti. Ako ćeš se time baviti, vodi evidenciju pa ćeš po potrebi korigirati kalkulaciju. Ako ne želiš raditi bez dobiti, dodaj i mju u kalkulaciju.

IMG-03cd62a4d30ef470f38d88fe68cd0022-V.jpg
IMG-2bab94ea8668577c2613a4083e95020d-V.jpg

Ovo sam skoro radio, trnje neko i rastinje do 5-6cm u precniku; 10ak ari mozda ukupno, trebalo mi oko 4 sata. Imalo u ovom lomu i nekog granja nabacanog ko zna kad pa kupine obrasle preko, sve to samleveno.

IMG-03cd62a4d30ef470f38d88fe68cd0022-V.jpg
IMG-2bab94ea8668577c2613a4083e95020d-V.jpg

Ovo sam skoro radio, trnje neko i rastinje do 5-6cm u precniku; 10ak ari mozda ukupno, trebalo mi oko 4 sata. Imalo u ovom lomu i nekog granja nabacanog ko zna kad pa kupine obrasle preko, sve to samleveno.
Ima oglas na fb baš sa tako nekim rastinjem, veliki Fendt i šumski malčer 20 evra ar na ravno, 40 evra ar da se i korenje samelje.

Od 2 do 5e po aru. 2 e trava i ovde ima jos gde se bere kukuruz rucno to moze po toj ceni a rastinje i divlja kupina u parceli u koju nije ulazeno godinama ide skuplje.

@Dragan. Za tu cenu,malciras tipa veliko i gusto zbunje i rastinje po par metara visine,manja drveca isto ?.Nesto mi to jeftino spram ovih sa 20-ak eur po aru.

Tako vec da ,1000-2000 eur/ha,ali i tu zavisi dosta,nije isto drvece ako imas po njivi,ili neko veliko zbunje i do 4 m visine,koje je gusto kao prasuma,tj svaki kvadratni cm zemljista je prekiven tim poludrvecem da nazovem ,bude to debljine do zemlje i oko 10 cm ,ali gore krosnja kao obicno zbunje.Za takve zakorovljenje parcele su meni davali ponude blize 2k eur po hektaru.Dok ako imas drveca po njivi ,i ponegde zbunja,to oni procene odma da ce brze to istarupirati jer nije bas cela parcela pokrivena korovom,manje nafte potrose i ide jeftinije,valjda ...

A jel ima da bi neko to radio malo dalje, npr braničevski okrug? Površina oko 1 hektara ali možda se skupi i više.

I šta se radi posle da istrule žile od drveća?

Ne nemam sa cim tako debelo. To ovde zarasta u sumu. Najcesca situacija je kad napuste mlinjak ili kupinu nekoliko godina i onda se sete da su mogli da ociste parcelu. Ima i ponesto slama kome ne treba a ne moze da je zaore.

A jel ima da bi neko to radio malo dalje, npr braničevski okrug? Površina oko 1 hektara ali možda se skupi i više.

Imaš ekipu sa samohodnim tarupom iz BG rade po celoj Srbiji, ali cena je da se smrzneš.

Kopao sam za ogradu jednu parcelu koju su oni radili, ne ostaje ništa iza njih :D Ali cena sa dubinskim oranjem na 40cm bila skoro 3000€.

Imaš i one iz Despotovca, raspitaj se kod njih.

Imas Panorama DOO, Petrovac na Mlavi.Imaju ozbiljne masine za ove stvari.Mogu rastinje u precniku do 30 cm da samelju.Za sitnije rastinje i bez krcenja parcele znam par ljudi u okolini koji se time bave.

Onda motorka makaze velike par guma preradjeno ulje i krene se redom seci krciti paliti i posle samo kombinirka da povadi panjeve 50e sat

Nazad
Vrh