Kolika je cena sirovog mleka kod vas ?

Ne znam koju ona cenu ima pa samim tim ne želi promenuti mlekaru.A nema nas mnogo.
Ja nosim oko 50l a ostatak od nekih 30-ak litara ode od kuće po 90.

Imlek platio oktobarsko mleko 70 din, povećali su za dva meseca cenu za oko 25 dinara po kg. Danas je bio sastanak u Privrednoj komori mlekara, kako stvari stoje, cena će i dalje rasti Al pitanje je koliko će mlekara moći da isprati takav rast cena i kako će se odraziti na kupovnu moć ljudi toliko poskupljenje. Koliko ja pamtim 1kg mleka nikad nije mogao da pokrije 1 kg supera za krave, kao sto je to sad. Kad je pokrivao kg koncentrata to je bila pesma. Ko je do sada izdržao, sad je vreme da se naplati muka, kao sto sam napisao u ovoj temi pre tačno dva meseca.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ne bih se slozio u potpunosti, nas je susa unistila tako da stocnu hranu vec odavno kupujemo tj koncentrate.
Da je prinos bio prosecan ove god, trenutna cena mleka bi bila odlicna.

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

Колега са посла је купио краву музару. Каже 25-30 литара дневно да прода по 80 динара добар је.
А цена ће ићи још горе. Објашњавао ми је и математику колико концетрата је потребно за колико млека али то је по мени да крава животари. Више поједе 5 коза него једна крава. Али његове паре.

Sad je došlo naše vreme. 😁
Konačno da dođe i naše vreme. ;) Nažalost nije trebalo da dođe ničije vreme, samo da tržište nije prepušteno monopolu i da je bilo malo više sluha od strane Ministarstva i da su subvencije redovnije isplaćivane i drugačije ulagan novac u sektor, svima bi bilo dobro i prethodnih 10 godina i budućih 10 godina. Ovako je sektor upropašten, ugrožena prehrambena sigurnost građana i po iskustvu od drugih zemalja sektor se nikad neće oporaviti. Mislim da sa ovom cenom mleka i kupovina koncentarata nije velika stavka. Čak ova cena dozvoljava ekonomski da se čovek bavi samo životinjama uz kupovinu najvećeg dela hrane. Međutim ovakav pristup mislim da nije ni dobar ni pametan.

Dobro. Da li moze da se zivi od 10 krava i 200l mleka dnevno?? Da ti je to jedini izvor prihoda u cetvoroclanoj porodici.

Može da se živi, ali u prethodnom periodu ne baš lepo. U zadnjih par meseci jako pristojno. Ali nije realno da četvoročlana porodica drži samo 10 krava i da očekuje da će da živi lagodno. U Vojvodini je to posao od 4 sata posla dnevno plus 10 ha zemlje, složićete se da nije neki napor, osim ako zanemarimo da je neko obavezan biti svaki dan kući. Matić je u pravu, produktivnost je ključna. Krava koja da 4000 kg mleka za laktaciju (maksimalna proizvodnja oko 22 kg) dobije kroz subvencije 85000 din, krava koja da 8000kg (prosečno dobar holštajn) dobije 145 000 din, razlika je očigledna samo kroz subvencije, i plus prihodi od mleka.

Ne bih se slozio u potpunosti, nas je susa unistila tako da stocnu hranu vec odavno kupujemo tj koncentrate.
Da je prinos bio prosecan ove god, trenutna cena mleka bi bila odlicna.

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока
Potpuno ista situacija kod nas.Već druga godina za redom.Ako nam daju taj kukuruz što obećavaju mnogo će nam značiti ali mislim da od toga neće biti ništa.

Pre ce biti da ce taj kukuruz prodavati po povoljnijoj ceni. Tesko da ce biti zabadava i da ce stici do naj manjih proizvodjaca.

Biće raspodele kukuruza 240 kg po kravi za odgajivače koji su ostvarili premiju u prethodnom kvartalu i koji nisu korisnici drzavne zemlje. U septembru je pripremljena mera, ali realizacija ide traljavo. Odgajivaci će zahteve podnositi preko PSSS-a a samu realizaciju mere sprvodice Direkcija za robne rezerve.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Sada već može ali pod uslovom da imaš svo radilo i ne kupuješ ništa sem premiksa i sačmi.
Е видиш, то "под условом" јебе наше коке па носе коцкаста јаја! Дал' сме неко да окачи калкулацију од 0. Да појасним: немам ништа осим 500.000€ и хоћу да их обрнем краз млеко; кад ће да ми се врати инвестиција и кад ћу почети да профитирам под, рецимо, садашњим условима?

Slazem se sa Deksom i Zoranom
Posto je susa ove godine bila katastrofalna a i prosle godine lucerke bilo zivi ocaj ljudi vec sada nemaju kukuruz,silaza je takva da je sama salata,lucerka se kupovala odmah sa njiva
neko spominje subvencije--eh kad bi se jos isplacivale pa jos i premija
tako napisati samu cifru pa dodati jos tele deluje da domacinu mleko bude zarada,malo morgen
U utorak sam bio na svinjokolju jer covek "skida sa hrane",sutra idem ponovo doduse drugo mesto ali isti slucaj u pitanju,hrane nema a ne zele da potrose vise

Nazad
Vrh