Kolika je cena sirovog mleka kod vas ?

Pre nekoliko nedelja sam bio kod jednog čoveka u Mačvi.Ima krave, proizvodi mleko, tuc muc, reč po reč i dođosmo do cene mleka.Kod mene je tada cena bila 52 a on je dobijao 42 rsd!Još je rekao da mleko daje sakupljaču koji ide po selu i selima okolo pa smo jednoglasno zaključili da mu uzima sigurno tih 10 rsd razlike!Nit luk jeo, nit luk mirisao zarađuje ozbiljnu kintu.

Pre nekoliko nedelja sam bio kod jednog čoveka u Mačvi.Ima krave, proizvodi mleko, tuc muc, reč po reč i dođosmo do cene mleka.Kod mene je tada cena bila 52 a on je dobijao 42 rsd!Još je rekao da mleko daje sakupljaču koji ide po selu i selima okolo pa smo jednoglasno zaključili da mu uzima sigurno tih 10 rsd razlike!Nit luk jeo, nit luk mirisao zarađuje ozbiljnu kintu.
Otkupljivaci tj nakupci bilo cega zaradjuju ozbiljne pare...
Radio sam prevoz voca za jednu hladnjacu, igrom slucaja drugar uleti za njih da radi otkup.
Dobio je od njih lap top, stampac, vozilo-kombi, jednog radnika za utovar, jos svasta nesto.
10rsd je njegovo za svaku otkupljenu kilu voca.
Otkup svaki dan sem nedelje i praznika, radi se od 17 do 20h.
Bilo je po 5t za jedno vece.
Pitao sam se koliko hladnjaca zaradi kad njemu plate toliko.
Proizvodjac i dalje ostaje najveci bednik kako god da okrenes, umesto da bude najcenjeniji i najplaceniji u celom lancu.

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

Proteini nisu stavka u obračunu cene?

Нису. Није ни масна јединица јер је свима 4,2. Једино што утиче на цену је испоручена количина од 1. до 15. у месецу, односно од 16. па до краја месеца. Тако је одавно.

Само што млекаре а и држава не могу да схвате да су таквом политиком остали без млека јер су уништили све мале произвођаче који су чинили основу. Не могу да схвате да је количина млека коју су више преузели од већих, зато што их стимулишу да буду већи, много мања од укупне колиине коју су давали мали којих сада нема.

Ja znam, da određene stvari 'putuju' obično od SZ prema JI, ali ta tehnika obračuna cene mleka se negde izgubila putem do vas.
Makar se bojim, da bi obzirom na tu ispričano to bila samo još jedna karika za pronalaženje uzroka za nešto odbit od cene.

Tu je analiza mleka od Harija, što je bio tad sa mnom u Zrenjaninu na druženju.

Mast: 4,73%
belančevina: 3,57%
Somatika 69.000
Bakterije. 6.000
Tačka smrzavanja: -0,522 C
Urea: 15,1

Naša laboratorija pokazuje i laktozu i suvu tvar

Slicna situacija sa mlijekom je i kod nas. Od 65 feninga za ove manje do preko 90 feninga za velike proizvodjace. Tolika razlika u cijeni je i dovela do unistenja mlijecnog govedarstva. U nasem kraju vecinu mlijeka su proizvodili mali proizvodjaci sa 20-30 litara. Sad trenutno samo jedan covjek iznosi 15-20 litara. Postujem da veci trebaju imati bolje cijene ali nepravedno je tolika razlika da bude.

Koja je mlekara u pitanju ,pitam zato sto nase udruzenje ima razgovor sa Megle sutra i nj. inicijalna cena kako kazu bi trebala da bude oko 70din.

Clana suboticanin ,ti si vec napisao da si u mlekoproduktu.
I porazgovarajte vi ozbiljno sa tim vasim otkupljivacem ili se vi koji donosite kod njega dogovorite za kadu ,zovite redom mlekare jer sad je prilika svi traze mleko kao sa svecom.
Ja nosim u zbirnu kadu i cena mi je oko 56 din i to za veoma malu kolicinu.

Nazad
Vrh