Kolika je cena sirovog mleka kod vas ?

Имењаче,
нисам 100% компететан да одговорим на твоју дилему да ли има смисла борити се и даље. Ја сам престао пре 10 месеци и уопште ми није жао. Ни емотивно, ни економски, а бога ми понамање физички. Шта више.
Са друге стране заиста не могу да се сложим са констатацијом "др сељака" од пре месец дана да мали полако одустају. Не бих да будем безобразан, али сматрам да не одустају мали него они који су разумни и који то себи могу да приуште. У млекарству у Србији су остали они који то морају због преузетих обавеза и кредита и они који не смеју да ухвате папир и оловку.
Моја опрема је опрана, штала очишћена и чека повољан тренутак. Али како ствари стоје чекаће још дуго, дуго...

JA trenutno imam 10 muznih krava i pet steonih junica pred teljenjem, i ne odustajem vec planiram jos da povecavam proizvodnju posto verujem da cu moci da zivim lepo. Telad svu tovim, i nemam nikakvih kredita, osim dve junice koje sam uvezao iz Nemacke a i njih otplacujem u mleku

Evo opet dva razlicita misljenja.Imenjace slazem se s tobom,povrh svega toga,ova proizvodnja trazi radnika 365 dana u godini bez bolovanja,bez letovanja,bez svadbi i ostalih odsustva i zbog sve te zrtve mora biti mnogo bolji prihod kao odredjena satisfakcija za sav taj trud.Ja sam od sitnijih proizvodjaca ali jescu ...na jos neko vreme,sve u nadi da ce nesto da se promeni na bolje.Mada odavno smo valjda svi shvatili da u ovoj ludoj zemlji nece biti bolje,jer nije idiotima u interesu.Ovde su usitnjeni posedi i proizvodi se uglavnom na malo i tu se dovija ko kako zna i ume.Moji su trenutno bez posla i to je jos jedan razlog da se vrte tu oko stocarstva.Sve u svemu,nadam se da ces ti opet napuniti stalu,pa da ovde komentarisemo s pozitivnim stavom o stocarstvu u Srbiji.U to ime pozdrav:ppozdrav:.

Ova tema je pre svega za konkretne podatke o cenama, imate temu Mlečno govedarstvo pa pišite naširoko i nadugačko.

Ukupna cena sa premijom od 33 dinara je slaba,gotova nikakva.Kada se uporede svi pariteti proizvodnje sa otkupnom cenom mleka,blago receno zalosno je.

kod mene je isplaceno mleko iz novembra izaslo 37.68din po litru kada isplatu podelim sa kolicinom, to je cisto mleko bez bilo kakvih premija

Ako se već odlučite za pisanje posta u ovoj temi, navedete cenu i mlekaru, onda nije teško napisati i litražu jer je tek onda potpuno zaokružena i korisna informacija.

Koliko sada plaćaju imlek i velike mlekare po masnoj jedinici ili po proteinima, ima li neko da priloži te cifre sa isečka? Jel računanete onaj pdv od 8% u cenu mleka?
Na primer ekomlek kaonik pored cene po masnoj jedinici plaća i premoju od 1 do 7 dinara za predatu količinu, nezavisno od državne premije.

Kod mene mlekara subotica:cena je 28din osnovna cena +6 din za extra klasu + 3din za kolicinu(oko 500l dnevno) + 2din za eu mleko posto je registrovana farma(ako je je u standardu,i ako su dobri rezultati i u institutu i u mlekari-nekad znaju u mlekari da budu dobri ali u institutu ne i otpadamo od te dodatne stimulacije) + drzavna premija.Nakupi se tu za cenu dosta solidno usporedbi sa okolinom i odlicno ali dzabe sad kad je hrana nikakva i tesko je postici kolicinu...a svi traze svoje dadzbine a da ne pricamo o ceni hrane uopste...
Rezultat smanjene kolicine mleka i manje proteinske hrane: masnoca 4.2 protein 3.3 suva materija 8.45-8.50.

Poslednja izmena:
Kod mene je za novembar mjesec cijena po litri iznosila 0.75 KM sa PDV-om plus premija od drzave 0.35 KM, ali je uzorak mlijeka bio odlican 4.5 mm, 4.0 proteini, sto je osnova za losu ili dobru cijenu mlijeka, klasa extra, kolicinska stimulacija je 0.08 KM (300 litara dnevno). Medjutim ova stimulacija od drzave je problem jer nam je duguju za osam mjeseci 2012.godine.

Kod nas ne mere iznad 4.2 mm kao ni iznad 3.3 proteine a sm nzm dokle mere danas stigo obracun sm je 8.56 protein 3.3 i mm 4.2. kao sto sam i pisao u postu prije,nije se nista promenilo.

Nazad
Vrh