Kokoške za dvorište

Hvala Mirko na lepim fotografijama. Baš su ti lepe koke.

Danas su nam koke dale 21 jaje za dva dana. Ima tu još nekih koka koje se 'šlepuju' i podvaljuju petlu... uđu u gnezdo, borave par minuta i počnu da kokodaču a ne snesu jaje... Te će s prolećem u lonac...
Nisam stalno na kolibi da bih mogao da pratim koja je u gnezdu ali da mogu vršio bih selekciju u dve linije. Jedna linija bi bile koke koje i zimi nose a druga bi bila linija koja nosi kad su najtopliji dani jer tada isto prestanu da nose... ili barem smanje...
Ima dosta koka koje još nisu pronele a neki pilići još nisu dostigli punu zrelost. Poslednja tura koja se izlegla je bila sredinom jula a pet-šest pilića koji su bili manje snalažljivi i nisu najbolje napredovali još uvek su mali.
Posebno su odvojeni petlovi u posebnom pokretnom kokošinjcu ali u glavnom kokošinjcu pored onog starog Belog petla počeli su da kukuriču još par komada... Dva već uveliko spopadaju koke a ima još nekih koji nisu sazreli. I oni će čim malo porastu u poseban deo sa starijim petlovima.
Petlove ću držati dok prve koke ne počnu da kvocaju pa ću ih malo pomešati da oplode jaja... Posle će u supu...
 
Hvala ti vuxsd. Bile bi još lepše fotke da ne moram da smanjim rezoluciju pre ubacivanja na forum. Kažeš hoćeš da imaš koke da nose i leti i zimi. Ako mene pitaš, za letnje nosilje su gološijanke najbolje. Moje gološijanke su uvek nosile preko celog leta, pa čak i kad je bilo +40C. One em imaju go vrat, em manje perja po celom telu od običnih koka i ne smeta im toplota.

Sent from my H3113 using Tapatalk
 
Hvala ti vuxsd. Bile bi još lepše fotke da ne moram da smanjim rezoluciju pre ubacivanja na forum. Kažeš hoćeš da imaš koke da nose i leti i zimi. Ako mene pitaš, za letnje nosilje su gološijanke najbolje. Moje gološijanke su uvek nosile preko celog leta, pa čak i kad je bilo +40C. One em imaju go vrat, em manje perja po celom telu od običnih koka i ne smeta im toplota.

Gološijanke su odlične koke. Ja imam samo reči hvale. Nikada ali nikada nisu gladne, uvek im je puna guša, jedu sve što nađu, lepo nose, lepo im se čisti perje imaju dosta mesa i masti za supu, lepo se spremaju u kuhinji. Dobro se kvocaju i dobre su majke. Samo što su lude... one će da preskoče, šmugnu, probiju se samo da nađu hranu... potući će se sa psima za granule... lude skroz... nisu umiljate...
Ali nama se i kaporke sviđaju jer imaju lepu ćubu i nekako su nežne i gracizne. Vole da se maze. Onaj beli petao je iz 2017 i izgleda da neće skoro u supu s obzirom da je ljubimac... kad je pušten i kad mu 'dođe' priđe da se češka...
Sviđaju mi se i one svrljiške koke skroz crne... One su baš lepe ako su to baš te... Ja nemam čiste linije već su to mešanci pa iz svakog nasada izlaze drugačije jedinke sa raznim kombinacijama ćuba, gaća, pravilnom ili nepravilnom krestlom, sa golim vratom... Ubacio sam prošle godine nekoliko jaja od talijanki ali se izlegao samo jedan petao... ipak i on je ostavio potomstvo pa ima i njegovih gena u jatu...
Juče smo dobili 24 jaja za dva dana... koke su bile napolju za vikend i bilo je lepo vreme...

Narode, drzite li pevce sa kokama cija bi se jaja koristila za konzum, da li pevci uticu sta na nosivost?

Kolega Amper,

koke su najsrećnije kada imaju petla. Dobrog, iskusnog petla koji ne naskače kao blesav već je kulturan i pažljiv. Kod ovog našeg Belog koke same dođu i čučnu kad im dođe.... :)... Naravno uvek treba imati i par mladih koji će ih malo 'prodrmati' da se ne ulenje... I sad pored Belog imamo još dva ili tri mlada petla, od toga jedan naskače a još jedan samo kukuriče...
Ja sam ranije pisao da kada ima mnogo petlova onda se koke kriju, beže, stvara se larma i nemir i to smanjuje nosivost... Trenutno imam 5-6 petlova koji su odvojeni i koje tovim koliko to može...
Tako su mi i iskusniji savetovali na ovom forumu, ima postova gde sam i ja ista pitanja postavljao...
Prošle godine kad su koke htele da se nasađuju, a bilo ih je baš mnogo, puštao sam sa kokama i petlove koji su bili isto odvojeni... da ih malo oplode i da se pomešaju geni...
Dobili smo tada petlove gološijane sa ćubom ili gološijana koji liči na talijana, imamo jednog skroz crnog petla. Imamo jednog mladog belog petla koji ima pravilnu krestlu... verovatno ćemo njega ostaviti...
Ove godine planiram da ne nasađujem mnogo koka... Ostaviću par mladih petlova odvojeno kad ovi stariji odu u supu i kad se neka koka raskvoca samo ću je na par dana ubaciti kod petlova... Neće više misliti na kvocanje.... Prošle godine sam to rešavao tako što koku koja se raskvoca odvojim na nekoliko dana samu u poseban pokretni kokošinjac i ostavim je bez hrane samo sa vodom... odmah joj proradi nagon za preživljavanjem i potisne nagon za razmnožavanjem... barem ja to tako tumačim... ali to mi je malo nehumana metoda... a kao da je ona metoda sa petlovima humana... ali ne mogu dozvoliti da se toliko koka raskvoca... u jednom trenutku sam imao pet ili šest koje su kvocale a jedna je već imala piliće koji su bili spojeni sa pilićima od druge koke a i jednu sam koku dao prijatelju...

Inače jaja koja su oplođena su dobra za jelo...

drugarski pozdrav
 
Vuxsd kod mene su gološijanke uvek bile mirne, nikad mi ni jedna nije preletala ogradu, dok obične jesu. Valjda su svačije drugačije, a zavisi i sa kojim rasama su ukrštene. A koliko sam čuo što se tiče zimskih nosilja, kažu da Amrok lepo nosi zimi. Nisam ih držao nikad, ali tako kažu ljudi.

Sent from my H3113 using Tapatalk
 
Dobijamo oko 25 jaja na dva dana. Dobro je to na ovu krizu :)... Brzo uvek dođe Vaskrs i nikako da napravimo zalihe. Ima par ludih mladih petlića koji gnjave koke pa se retko dešava da se poneka ponaša kao da je povređena. Verovatno je petlići 'nagnjave' ili jure po kokošinjcu. Takve, a to su mahom mlađe koke, odvajam u poseban pokretni kokošinjac gde se oporave i nastave da nose jaja. Tamo sam ubacio jednog naplašenog petlića da imaju drugara. Tog petlića sam bio stavio među velike mlade petlove koji su isto odvojeni. Mnogo se tukao u kokošinjcu i pravio zbrku ali kad sam ga stavio sa onim kabadahijama bio je preplašen i nije ni jeo ni pio. Kad sam ga stavio među koke prvo je ceo dan kljucao i pio vodu da bi povratio snagu. E... posle se šepurio...
Nikako nismo uspeli da nađemo vreme da skinemo te velike petlove. Ima pet komada baš dobrih. Oni su se izlegli početkom jula i sada su u punoj snazi za supu. Ako bude lepog vremena za vikend eto prilike. Ima u tom kokošinjcu još četiri manja pa kad ovi odu oni će početi da se tove.
Ostaje takođe i da se skinu neke starije koke... mislim da više i ne nose a ako nose onda nose retko... na tri četiri dana... a ni da se podgoje ne mogu... Ostaje za njih samo supa.
 
Ova godina nije rojeva što bi rekli pčelari. Koke se ne naležu kao prošle. A prošla je bila u stilu samo ona koja nije bila pod petlom se nije nalegla. Ove godine par koka je pokazivalo neke znake ali kada sam ih odvajao nisu nastavile... Verovatno je i sam proces malo bio drugačiji jer sam ranije koke odvajao uveče skoro po mraku pa su samo nastavile u miru da leže.... Sada zbog policijskog časa je drugačije. Odvajao sam i po danu pa su se možda malo i uplašile pa 'prekinule'.
Ali zato smo uspeli da sebi a i porodicama koje se snabdevaju jajima kod nas obezbedimo jaja dovoljne starosti da mogu da se lepo skuvaju za Vaskrs. Plus je bilo bogato kada su se pravili slatkiši... otišlo je što bi stari rekli nekoliko nasada...
Posle ovog produženog policijskog vikenda se pojavio višak jaja ali smo i to uspeli da prodamo. Dobijamo oko dvadesetak jaja dnevno u zavisnosti od vremenskih uslova. Ove godine je mišljakinja trava dobro rodila pa su koke imale dosta zelene mase za 'baliranje'.
Voleo bih da se i neka nalegne ali videćemo...
 
Poslednja izmena:
Voleo bih da se i neka nalegne ali videćemo...

Како сам се преварио када сам ово написао. До маја се и нису коке разлегале али се од маја разлегла свака кока која је могла. Шта све нисам радио како би обезбедио простор за квочке и пилиће. Направио сам дрвени бокс са преградама у који могу да стану три коке у гнезда. Имао сам направљено од цигала исто три гнезда. Направио још један покретни кокошињац.
У једном тренутку је свих шест гнезда било са квочкама као и квочка у малом покретном кокошињцу а у већим је било квочки које су биле са пилићима. Пријатељу сам поклонио двадесетак пилића и три квочке сам му послао да му легу пилиће.
На крају сам оне коке које су хтеле да квоцају убацивао код једне групе петлова да их мало растресу а неке сам изгладњивао.
Повећао сам јато за неких педесетак јединки. Неке су већ са одраслим кокама и неке младе коке су пронеле па престале. Имам у једном великом покретном кокошињцу двадесетак коки и петлића а у мањем петнаестак. Већ имам проблем са храном јер много једу.
До равнодневнице су носиле двадесетак дана дневно па полако смањивале на десетак јаја на два дана. Од тада до јуче по једно јаје на два дана. Јуче седам. Продужио се дан и топлије је време. Видећемо када ће младе коке да крену да носе.
Од пријатеља сам добио јаја од талијанки и излегло се два три петлића и пет шест кока. Један петао је баш порастао и лепо изгледа. Њега ћу оставити да мало помешам крвну линију. Из тог легла је претекла и једна граорка. И она ће се форсирати за потомство.
Онај најстарији петао Бели је угинуо и још неколико старих кока. Ја то зовем јесења чума. Једноставно старе коке почну да куњају и угину. Тако се дешава већ пар година. Осталима није ништа.
За сада имам једног исто белог петла само сада са правилном крестлом и са ћубом. Њега ћу исто оставити. Сви остали у супу.
Имамо пуно белих голошија са ћубом. Бели ген је јак. Изгубио сам скоро све браон голошије. То ћу морати да поправим и да поново вратим браон линују голошија.

Током лета смо имали добру носивост и продају јаја. Од тих јаја смо куповали храну и купили и отхранили двадесет пет товних пилића.
Ето то је укратко прича о прошлој години.
 
Имам пуно кока и то ми тренутно прави проблем. Финансијски :) . Пуно једу, хладно је а мало носе. Понекад убацим пола килограма масти у смешу да мало појачам исхрану. Почну мало више да носе пре захлађења или кишних дана па опет омање. Добијемо око десет јаја дневно од двадесетак кока а и две младе коке су пронеле пре ових ледених дана.
Одвојене су на три места. У кокошињцу су старије коке и три петла. Има и неколико млађих прошлогодишњих кока.
Бели капоран са правилном крестлом и ћубом, син оног белог петла. И прошлогдишњи талијан и граоран. Они се још увек се плаше и крију од кока. Заскочи граоран понешто :) . Та два су од пријатеља и њих остављам да помешам крв.
У два покретна кокошињца по десетак кока са по два петла талијана од којих је један већи а други мањи. По једна кока пронела. Надао сам се да ће да крену али ето захлађења.
Знам да је много петлова са кокама али за сада се не туку. Кад почну онда ћу их раздвојити. Ови талијани су мали да их убацим у покретни кокошињац са већим петловима. Некако су ми ти талијани лепи. Подсећају ме на оне старинске. Немају родослов али су чиста раса. Пријатељ је добио пилиће и јаја од одгајивача. Добио сам јаја од пријатеља па их ставио под квочку. Ето излегло се четири, пет петлова и исто толико кока. Коке још нису пронеле можда једна јер је љуска јајета беле боје.

Те талијане бих и продао али ми је компликовано да их носим на пијац.

У још једном покретном кокошињцу десетак петлова које покушавам да товим али има их много. И да ту је једна кока која је снела зелено јаје али не могу да је препознам. Јадна кока. И кад би је препознао не бих могао лако да је ухватим. Ако бих подигао кров сви би петлови побегли. Пробаћу да је избавим у следећем периоду.

Повећали смо цену јаја на 15 динара. Скоро су поскупеле житарице. Имамо продају за сада а када све коке пронесу тражићемо још купаца.
Јаја су добра и сви их хвале.
 
Poslednja izmena:
Moje koke solidno nose od pre jedno dve nedelje pa do sad. Juče bilo 9 jaja. Videćemo da li će da ih preseče ovaj mraz. Moram nabaviti novog petla da osvežim krv, već sam 3 generacije ukrštao braću i sestre. Plus, da sam birao goreg petla ne bih ga mogao naći. Ovaj tera od hrane koke koje ne voli, ne gazi redovno itd. Suma sumarum, dobar za noža. Ovo su uslikane na badnji dan, bile danima unutra zbog silnog blata napolju.
3e76dd2a3b04d13d8e5ad7994a6dee1e.jpg
10be17465d53fe5ee73209a700a5f7f7.jpg


Sent from my H3113 using Tapatalk
 
Koke sada jedino mogu da nose sa jacim hranom, ako su u nekom ogradjenom prostoru sa konstantnom temperaturom od 20-22c i da dan traji do 20h.
Realno koke sada treba da se spremaju za prolece i tada da snose.
Moji imaju 10 nosilja proslogodisnjih i jos 15 ak starih domacih, nema mladje od 3 godine. Do 12 jaja dnevno, sada su u ogradjenom prostori, noge su suve, dobijaju neku gotovu smesu, plus prrmiks i gleba u toploj vodi.


Sent from my YAL-L21 using Tapatalk
 
Imam jedno pitanje za ovde iskusne. Prelistao sam ove teme o zivini i u jednom postu sam video da u Živinarskoj zadruzi u NS ima da se poruče jednodnevni pilići raznih sorti. Hteo bih da za proleće kod njih poručim piliće nekih sorti. Naime moja majka bi volela da ima u njenom velikom dvorištu takvih koka i petlova. Moje pitanje je sledeće. Da li mogu da držim više sorti zajedno u jednom zatvorenom prostoru? Naravno kad je lepo vreme bile bi po ceo dan puštene da šetaju do mile volje po dvorištu. Da li je izvodljivo da bude više petlova (npr ako uzmem 3 sorte da bude nekoliko kokica i po 1 petao od svake)? Samo da napomenem treba mi prvenstveno za proizvodnju jaja za sopstvene potrebe i zbog ukrasa u samom dvorištu. Koje su sorte najbolje što se tiče ukupne godišnje nosivosti jaja? Svaki savet je dobrodošao kao i predlog koje sorte da nabavim. Hvala u svakom slučaju na svemu. Veliki pozdrav,
 
Ja sam tako radio,svake godie po dve nove rase,išao sam na varijantu proizvodnje jaja te sam uzimao koje najviše nose,nije dobro imati vise petlova,stalno je tuča,jači tuku slabije,pa i pojedine sorte se ne podnose,jedino nisam drzao mesnate rase zbog manje prizvodnje jaja.
 
A koje su mesnate a koje više nose jaja? Kao i koje se sorte podnose a koje ne? Predpostavio sam da ne bi smelo da se drže zajedno petlovi zbog tuče i frke, ali ipak da pitam.
 
Имам свакакве живине крећу се ван дворишта. Спавају по крошњама дрвећа. Пре две године луталице и мачке су их десетковале. На то добро пази и комшијске мачке могу да однесу повеће пиле.
90% јаја су ове величине и боје љуске.
a9f6f32eb526df97d51178775c60743f.jpg
 
Imam jedno pitanje za ovde iskusne. Prelistao sam ove teme o zivini i u jednom postu sam video da u Živinarskoj zadruzi u NS ima da se poruče jednodnevni pilići raznih sorti. Hteo bih da za proleće kod njih poručim piliće nekih sorti. Naime moja majka bi volela da ima u njenom velikom dvorištu takvih koka i petlova. Moje pitanje je sledeće. Da li mogu da držim više sorti zajedno u jednom zatvorenom prostoru? Naravno kad je lepo vreme bile bi po ceo dan puštene da šetaju do mile volje po dvorištu. Da li je izvodljivo da bude više petlova (npr ako uzmem 3 sorte da bude nekoliko kokica i po 1 petao od svake)? Samo da napomenem treba mi prvenstveno za proizvodnju jaja za sopstvene potrebe i zbog ukrasa u samom dvorištu. Koje su sorte najbolje što se tiče ukupne godišnje nosivosti jaja? Svaki savet je dobrodošao kao i predlog koje sorte da nabavim. Hvala u svakom slučaju na svemu. Veliki pozdrav,
Mada ih sada ne drzim iz iskustva mogu da ti odgovorim. Mozes u istom jatu da drzis koliko hoces sorti. Sto vise to ti je lepse dvoriste i vece licno zadovoljstvo. Golosijani, kaporke od autohtonih pa do nekih iz novije generacije. Koke mogu zajedno i retko se tuku dok kod petlova je drugacije. Stalno se bore za koke i zacas se potuku do krvi. Kada jaja hoces da nasadis moras na svakih 7-8 koka da imas petla zbog oplodnje. Posto tebi to nije prioritet ti petla cak i ne moras da imas, ali lepo ih je videti u jatu i cuti njihov kukurik.🐓🐓🐓
 
Моје мишљење је да је најбоља кока голошијанка. Код мене се показала као најздравија а гуша јој је увек пуна. Једе шта стигне. Ја ћу због пословних обавеза морати да смањим број а можда и да уништим јато.
Још један савет при налегању јаја обавезно узимати што крупнија јаја. Моје искуство каже да од малих јаја израсту мале коке.
Што се петлова тиче они ће се тући ако их има више и ако су у једном кокошињцу. Ако су услови такви да живина слободно шета без затварања онда се избегава мешање група кокошки па можда и буде мање борби.
 
Ево ова два су тренутно у дворишту. Остали у лову. Један од ових хоће да нападне кад му се окрену леђа. Само се залети и удари по ногама или у леђа.
8257a3b37104929367bda7e094d8a45c.jpg
3be1fb82adf8ceb56482bb5637accc68.jpg
 
Imam jedno pitanje za ovde iskusne. Prelistao sam ove teme o zivini i u jednom postu sam video da u Živinarskoj zadruzi u NS ima da se poruče jednodnevni pilići raznih sorti. Hteo bih da za proleće kod njih poručim piliće nekih sorti. Naime moja majka bi volela da ima u njenom velikom dvorištu takvih koka i petlova. Moje pitanje je sledeće. Da li mogu da držim više sorti zajedno u jednom zatvorenom prostoru? Naravno kad je lepo vreme bile bi po ceo dan puštene da šetaju do mile volje po dvorištu. Da li je izvodljivo da bude više petlova (npr ako uzmem 3 sorte da bude nekoliko kokica i po 1 petao od svake)? Samo da napomenem treba mi prvenstveno za proizvodnju jaja za sopstvene potrebe i zbog ukrasa u samom dvorištu. Koje su sorte najbolje što se tiče ukupne godišnje nosivosti jaja? Svaki savet je dobrodošao kao i predlog koje sorte da nabavim. Hvala u svakom slučaju na svemu. Veliki pozdrav,
Italijanke recimo jarebicaste za jaja kao i leghorn koji je u osnovi bela italijanka nego englezi nisu umeli da izgovore ,,livorno'' pa ostade leghorn,golosijanke su isto super sto je vuxsd napisao-kombinovana i nezavisna rasa ako imas veliko lepo ogradjeno dvoriste,australorp crni je lep i nosi jaja vecim delom godine,nju hempsir-nemacke linije ili americke zavisi ko kako ima isto kombinovana rasa,amrok izuzetno lepa i zahvalna koka koja je dobra i za jaja i za meso,ako hoces da prosaras jato ubaci i neku araukanu(prirodno zelena ljuska jaja) u bilo kojoj boji ali gledaj da je od sigurnog odgajivaca koji sprica zivinu,somborska kaporka isto je lepa i zahvalna,kod mene je malo manje nosila ali je velika i lepa za meso,brame recimo beli,jarebicaste ili u boji zitnog klasja su lepe ali maksimum je neki 70 jaja godisnje i mesnata krupna rasa,marans bakarni isto kombinovana rasa. Ako uzimas i jaja obavezno krupna kao sto je neko napomenuo,a ako uzimas pilice retko ko moze da ti garantuje sta koliko ce cega biti kad odrastu. Malo ti je tri kokice i petao,bar 10 kokica i 1 petao je neki maksimum,ispod toga je muka i bitka svaki dan. Kad se formiraju i pocnu da se gaze videces koji su ti dobri petlovi za koke,tj koji ih ne muce previse. Ako ne zelis da imas sutra pilice u cistoj rasi pomesaj to sve zajedno, i nemas frke,manje ce se tuci i lakse ce ti biti kad otopli jer nece biti borbe medju petlovima,jer neces morati da ih pustas posebno po jatima nego sve zajesno,njima je zimi tako toplije kad su zajedno i sigurnije su tokom noci,ako se odlucujes za odgoj selektivno,moraces sutra da kupis petlove za odredjenu rasu ali druge krvi sto opet stvara druge probleme. Gde imas odgradjen deo dvorista obavezno zatvaraj i navikavaj bar jedno kerče da patrolira tokom noci oko kokosinjca. Kokosinjac suv i kolko-tolko cist odrzavaj,slamu im ubacaj ili piljevinu pod noge,uvek cista voda a zimi ako imas mogucnost i topla.U kombinaciji sa zitom i travom (ako se zadrzi trava kad dodju hladniji meseci)imaces odredjen broj jaja i zimi. Ako zapate pipu u objektu sto je neminovno odmah to cisti i njih zasticuj,imas po apotekama dosta tih preparata a najbolji je pepeo da se valjaju i domaca mast koja se maze po zivini ispod krila pod batake na vrat i oko guznog dela. Opet,sedi i izaberi ti sam sta ti je lepo od koje sorte. Pozdrav,i da da Bog pa slike izbacuj na prolece.
 
Nazad
Vrh