Koje djubrivo i u kojoj kolicini koristite u kukuruzu?

Kad se vec prica o analizi, cuo sam da bi trebalo stalno uzimati uzorke sa istog mesta, posle par godina , radi provere kako se poboljsao kvalitet zemljista. Da li je to tacno?
Kako onda uzimati uzorke, sa gps-om?
Da, ali kada je reč o standardnoj analizi, Za N-min nije neophodno jer se posmatra trenutno stanje samo je potrebno da uzorak bude reprezentativan

Poslato sa ELE-L29 pomoću Tapatoka
 
25 kg ureje da razmutim,sipam u prskalicu 400 litara vode i poprskam 1,4-1,5 ha. Da li je u redu taj odnos djubriva,vode i površine?
 
Vidim da neki tako slično rade,pa zato pitam. Inače sam azota dao u vidu kana i npk,sad bih malo da pokušam da popravim kukuruz folijarno koji je malo zaostao u delovima parcela gde je bila velika vlaga.
 
Jel pomogne sta rastopljena Urea u prskalici kukuruzu? Imam parcele gde mi je Pšenica bila dve godine za redom, i tu kukuruzi kilave da je to stra'ota jedna... Žuti, nejednaki, nikakvi... Ne znam sta raditi, dal prskati nekakvim djubrivom, ili bi I Urea odradila nesto?
Nije do hemije, jer su sve parcele isto radjene, čak su ove I manje hemije dobile jer nije bilo nešto korova, i ošpartan je, ali ništa. Malo krenuo, ali nikako da oživi... Cak je ponegde i lišće počelo malo da se suši.
f484a1a460159fe858344c770d4307ff.jpg
 
Naši kukuruzi su uglavnom na pšenici kao predusevu. Jedna parcela je kao ova sa Druškanove slike ,neke su malo bolje .Kukuruz koji je sejan na parceli gde je predusev suncokret je redovan .
 
Jel pomogne sta rastopljena Urea u prskalici kukuruzu? Imam parcele gde mi je Pšenica bila dve g. ?odine za redom, i tu kukuruzi kilave da je to stra'ota jedna... Žuti, nejednaki, nikakvi... Ne znam sta raditi, dal prskati nekakvim djubrivom, ili bi I Urea odradila nesto?
Nije do hemije, jer su sve parcele isto radjene, čak su ove I manje hemije dobile jer nije bilo nešto korova, i ošpartan je, ali ništa. Malo krenuo, ali nikako da oživi... Cak je ponegde i lišće počelo malo da se suši.
f484a1a460159fe858344c770d4307ff.jpg
Imam isti slučaj na jednoj parceli, ali samo jednom je bila pšenica. U pitanju je hibrid P9911 kod mene. Imao je dugo onu lilavsku boju zbog hladnoće. Mislim da sam pogrešio što sam išao sa herbicidom a nisam sačekao da ta boja nestane. Tretirao sam ga a bio je u šoku.
Da nije i kod tebe sličan slučaj?
Mislim da sam gadno pogrešio.
 
Druskane ovog tvog zicar kolje

Poslato sa AGS-W09 pomoću Tapatoka
Moraću ašov poneti, pa da proverim.
Kod mene je ovakvo stanje na dve parcele, i bas na njima je bila psenca 2god za redom. Prva je još i pregurala, samo u doljama je žut, ali ništa strašno, ostali napreduju i imaju lepu boju.
Za ovu parcelu sa slike se bojim, jer je sušan period, i ukoliko se ovako nastavi, tu ne bude ništa od kukuruz na jesen.
Mislio sam sa nekim tečnim djubrivom da ga ošpricam, ali prvo ću da proverim jel se motaju žicari oko korena
 
Probao bih,nije veliki trošak,baš da vidim da li će nešto vredeti. Samo nisam siguran da li je ona razmera koju sam naveo dobra.
 
Ako je prethodne dve godine bilo žito, onda je 96% žičar. Nisam nikad davao izjave na 100% jer se nekad i tu pogreši.
 
Možda je rano ali ja već razmišljam o đubrenju kukuruza za narednu godinu.
Obično bacam 3 x 16, 200 kg/kj.
Da li bih mogao to da zamenim sa sledećom kombinacijom:
Map 12:52, 62 kg/kj i
Kcl 0:0:60, 54 kg/kj ili
Kcl 0:0:40, 80 kg/kj.
Morao bih da đubrivo bacam dva puta ali bih prilično uštedeo.
Molim iskusne poljoprivrednike da kažu svoje mišljenje.
 
Nazad
Vrh