Koje djubrivo i u kojoj kolicini koristite u kukuruzu?

Drustvo jel koristio neko Geo2 djubrivo,ozbiljno se razmisljam da to bacim posto nista nisam zaorao u jesen?

Drustvo jel koristio neko Geo2 djubrivo,ozbiljno se razmisljam da to bacim posto nista nisam zaorao u jesen?
Jel zna neko hemijski stastav toga? Nesto mi se cini da to razlaze humus i ostalu organsku materiju zemljista pa iz toga vuce hraniva biljka. Mislim da je to djubrivo koje se dosad koristilo u vocnjacima jer se tamo primenjuje stajnjak a na ratarskim njivama bez zaoravanja stajnjaka pitanje je da li ce dodatno oslabiti zemljiste za ubuduce, ili je dovoljno sto se zaoravaju zetveni ostatci pa to onda razlaze?

Nzm posto je npk djubrivo,ali ovaj geo2 pod znakom pitanja koliko je dobar ,kosta 101 din/kg.Nek proba neko pa nam javi jel to vredi nesto :LOL:.

Ja danas dobio analizu n-min na parceli gde će biti kukuruz. Rezultati su sledeći: 0-30cm ima N 56,88 a u 30-60cm 26,99. Što ukupno iznosi 83,87. Uradili mi i na moj zahtev analizu kiselosti, mada sam znao da je kisela-blago kisela i dobi podatak da je pH u vodi 5,86 a u KCl-u 4,75. Data je preporuka da se djubri sa ukupno 14,2 kg/ha čistog azota i to isključivo KAN-om (urea i AN nikako). Ovo bi značilo da idem sa 50 kg/ha KAN-a. Iskreno meni je ovo baš malo i ne znam šta da radim. Inače sa ovima koji su mi radili analizu sledi još neka konsultacija pa ču u zavisnosti od toga odlučiti. A spremio sam da kukuruzu dam 200 kg/ha uree koju sam baš papreno platio.
A iznenadio sam da postoji velika razlika u dve parcele koje sam radio N-min analize. Gde je pšenica ukupan N iznosio je 24,15. Parcela jedna pored druge. Iskreno ne znam šta je objašnjene ovolikoj razlici. Usevi su godinama pšenica-kukuruz.

Mirban, ako sam te dobro razumeo, predusev na ovoj drugoj parceli je bila pšenica, a na onoj prvoj kukuruz tj, na prvoj znači ideš kukuruz na kukuruz?
Ako si znao da ti je zemlja kisela, zašto si uzimao Ureu?

Aco ide uvek naizmenično pšenica-kukuruz. Ma uzeo sam ureu još pre mesec dana zbog ovog ludila sa cenama a tek sad sam radio analizu. A i zbog male razlike u ceni urea-kan trebala bi mi dupla doza kana za kukuruz. Ali ovo sada menja stvar. Nije mi problem da menjam ureu sa komsijom koji nije nabavio djubre a on meni ili pare ili djubre. Moram razmisliti šta ću i kako ću. Ali opet kažem da mi je ovo jako mala količina kana za kukuruz. Ako ostane ovako onda bih ovu količinu kan-a išao u špartanje.

Cika jova zbog cega si ovo ovako napisao? Na osnovu kojih argumenata smatras da lose rade odnosno lupaju? Ako si ti iu ove materije i strucan onda ok. Zato te molim da objasnis zbog cega si ovako izjavio.

Mirban, na toj njivi sto savetuju samo 50 kg kana, koji je bio prosli usev, koliko si ga djubrio, koji je bio prinos tog useva i koliko si jesenas bacio pod oranje djubriva?

Оно кад американци почну да причају о цени вештачког ђубрива. Изгледа да и они имају рат у украјини.

Nazad
Vrh