Koje djubrivo i u kojoj kolicini koristite u kukuruzu?

Stigla analiza zemlje, na 3 parcele u razlicitim delovima atara pH u H2O od 6.4 do 6.8 a u KCI od 5.4 do 5.8. Kad se to sve svede na neki prosek to ispada blago kiselo zemljiste. Da li inace izbacujete UREU u potpunosti na takvoj zemlji ili idete sa nekom kombinacijom tipa UREA + AN ?
Ja se nesto razmisljam da idem samo AN u kukuruze a AN + KAN za psenicu.
Ne treba izbegavati Ureu al ici KAN u prihrani umesto AN-a.
 
To za kukuruz kazes ? UREA predsetveno pa kasnije da mu bacim KAN ? Inace sam kukuruz do sad sve davao predsetveno pred poslednji prolas u pripremi bilo da je to laka drljaca ili setvospremac.
Generalno kazem, takvo zemljiste je slabo kiselo-blago kiselo kao sto si i napisao. Imam slicnu parcelu sa ph 5.11 KCL i 6.19 u H2O. Ureu idem predsetveno ili u jesen ali nikako neke velike kolicine a AN, AS nikako, vec u prihrani obavezno KAN.
Koliki ti je humus i karbonati?
 
Generalno kazem, takvo zemljiste je slabo kiselo-blago kiselo kao sto si i napisao. Imam slicnu parcelu sa ph 5.11 KCL i 6.19 u H2O. Ureu idem predsetveno ili u jesen ali nikako neke velike kolicine a AN, AS nikako, vec u prihrani obavezno KAN.
Koliki ti je humus i karbonati?
Humus u proseku oko 3, negde malo manje negde malo vise a karbonati na svakoj parceli 0.0%, tj. totalno bezkarbonatno.
 
Onda znam o kakvom je zemljistu rec, samo je kod mene humus jos losiji, svega 1.3 a karbonati takodje oko 0, tacnije 0.4.
 
Ja sam dobio preporuku da pred setvu idem sa 150 kg/ha uree a posle u 4 listu u špartanju još 250 kg/ha AN-a. Imam preveliku količini P i K u zemljištu, a zemlja je blago kisela.
 
Jesenas rađena analiza naših parcela na kojima ove godine sejemo kukuruz. Uzimanje uzoraka i preporuka od strane firme Agroveles (prof. Branko Marinković). Preporuka se bitno razlikuje od onog što smo dosada bacali, a to je do sada bilo jesen 180kg/Ha MAP plus predsetveno 180kg/Ha UREA.

 
Da uprostim evo šta nam je preporučeno da bacimo po Ha
Parcela br.1 i 2 Jesen MAP 280kg Predsetveno URE-a 80kg
Parcela br.3 Jesen MAP 310kg Predsetveno URE-a 50kg
Parcela br.4 Jesen MAP 0kg Predsetveno URE-a 150kg
 
Uf, to može biti mač sa dve oštrice, ako godina malo zasuši hoće kuruz brzo da izgori.. Lično sam bacio 100kg npk i 100 kg uree po kj..
 
100кг нпк и 100 уре то је чини ми се мало. Додуше не разбацујем се ни ја нешто са тим ђубрењем све је то беда,али видим да треба повећати исплати се
 
Pa malo, čovek je pitao za lucerište kao pred usev...
Marko, meni lično rizično ne baciti ništa, al tu ne moš bit pametan mnogo, nego kakva godina bude..
 
Neka preporuka za djubrenje predusev luceriste?
Uzmi uzorak za N-min analizu nije komplikovano, odnesi u najbližu savetodavnu stanicu. Tako je najbolje. Po pravilu iza Lucerišta ostaje oko 100 kg čistog N. U tom slučaju potrebno je dodati oko 50 kg nekog N djubriva, akcenat prilikom preoravanja na zaoravanje fosfornog djubriva. Odabrati raniji hibrid ako je sušno područje, ako ima dovoljno padavina i rezervi vlage, kasniji hibrid.

Poslato sa ELE-L29 pomoću Tapatoka
 
Kad se vec prica o analizi, cuo sam da bi trebalo stalno uzimati uzorke sa istog mesta, posle par godina , radi provere kako se poboljsao kvalitet zemljista. Da li je to tacno?
Kako onda uzimati uzorke, sa gps-om?
 
Nazad
Vrh