Koje djubrivo i u kojoj kolicini koristite u kukuruzu?

Treba mi savjet...
posto mi je zemlja kiselija, da li da bacim UREU oko 200 kg/h predsjteveno pod spremac, pa kasnije da uspartam KAN za prihranu.
ili da bacim samo KAN, predsjetveno i u prihranjivanju (spartanju), u pitanju je kukuruz !

Teže ćeš dobiti dobar savjet jer je većina članova ovde iz sj Srbije tj Vojvodine a oni se nisu susretali sa kiselom zemljom pa nemaju baš iskustva. Evo ja da ti napišem neka moja iskustva jer imam i takve zemlje a i nismo daleko. Kod mene gdje je kisela zemlja rasipač nikad ni ne ulazi (jedino ako baca kreč il sl ) . Glavno je a to mi se dobro pokazalo , da svo djubrivo postavljam u trake i u više puta po malo. Razlog zašto ne razbacujem je da se što više smanji loš uticaj zemlje na dostupnost elemenata a kad je djubrivo skoncentrisano u uske trake onda je više dostupno , isto tako to zemljište nema visok "CEC" kapacitet tj nema mogućnost "držanja " veće količine ni djubriva ni vode što zbog ph što zbog niske vrijednosti OM tj humusa , pa zbog toga je bolje dodavati djubrivo više puta po malo . Mnogi kažu da biljka razvija korjen svud u krug pa nije logično da se djubrivo stavi samo na jedno mjesto al to netreba da te brine , mnogo puta je to ispitivano i dokazano al trebalo bi više vremena da se to objasni . Praktinčno bi to izgledalo ovako: U sijačicu ( sa sanducima naravno ) djubrivo sa osrednje azota što više fosfora i nešto malo kalijuma najbolje bi bilo neko kvalitetnije djubrivo npr yara . Nije džaba na našem području 90% sijačica sa depozitorima za djubrivo a u Vojvodini jako malo , al treba paziti i da su dobro podešene jer je to rijedak slučaj , tj da mora djubrivo ići bar par cm dublje od sjemena . Poslije samo Kan sa špartačem ako je moguće prvi put što ranije a drugi što kasnije. Možda je nešto tu nelogično ali probati bar malo sa startnim djubrivom u sijačici pa vidjeti imali razlike . Pored tog svega ako ti njiva nije u ravnici nego na brijegu javiće se jedan veći problem a to je nedostatak vlage u dubini u julu i avgustu .

Treba mi savjet...
posto mi je zemlja kiselija, da li da bacim UREU oko 200 kg/h predsjteveno pod spremac, pa kasnije da uspartam KAN za prihranu.
ili da bacim samo KAN, predsjetveno i u prihranjivanju (spartanju), u pitanju je kukuruz !
Na kiselom zemljistu nekoristi ureu nikako,moze dve prehrane kanom i u jesen dodaj kalcijuma za poboljsavanje ph vrednosti.

Hvala Momo na ovako opsirnom odgovoru..
i ovdje kod mene svi stavljaju djubrivo u sanduk sijacice, i stvarno se pokazalo dobro na ovim nasim kiselim zemljistima
e sad, ja licno koristim NPK 15-15-15, ebg.vise iz finansijski razloga, a vjerujem da je yara dosta bolje resenje...
e sad me zanima, znaci da po brazdi ne bacam nikako, ni KAN ni UREU nego samo prihrana iz dva puta, ukoliko je to moguce i to naravno KANOM
kakv je efekat zaoravanja 10-20-30 NPK, naravno kad je rijec o ovoj nasoj kiselijoj i siromasnijoj zemlji ?
znam da je to osnovno djubrenje, i da je P i K slabo pokretan u zemljistu i sl.interesuje me, kakvi su rezultati na ovim nasim zemljama ?!

Poslednja izmena:
sve sam probao,zaoravao i MAP I DAP i 7-20-30 i 5-15-30 i više neznam šta nisam.razlika u podoranom i našem standardnom sijanju sa 3x15 i 2 prehrane kanom skoro pa nikakve.Ovo se ne odnosi na parcele na kojim sam odradio kalcifikaciju.Ako nećeš radit analizu i krečit idi kao i dosad.pozzz komšija

iskreno nisam jos pokusavao da zaoravma vjestak iz razloga, zato sto znam da mi je zemlja kisela, i moram raditi analizu i vrsiti kalcifikaciju zemmljista !
puno mi znace ova vasa iskustva, jer ste kako vidim vec experimentisali i nema nekakve velike razlike u prinosu, izmedju klasicnog djubrenja sa NPK 15-15-15 i prihrana KANOM !
dok god ne odradim analizu i kalcifikaciju (krecenje) ne vrijedi mi puno ulagati u vjestak, jer ce ta hraniva biti blokirana u zemljistu. pozdrav komsija :ppozdrav:

Zato što nema jednog pravila . Svaki tip zemljišta nema iste najbolje izbore , zato ti što prije počni sam da eksperimentišeš , a za početak nepopularan predlog da pratiš komšiju koji radi u istim uslovima a ima dobre rezultate . Kasnije ga naravno prestigneš.

Da a sa strane eksperimentišeš pomalo . Kako da tražim savjet od dobrih farmera iz Bačke npr , kad nam je sve suprotno , od fizičkih osobina zemlje , humusa , kalcijuma , magnezijuma , ph , ... A opet na svom terenu nemamo sve isto , količina gline u zemlji mijenja mnoge stvari , itd,itd,..

Kod mene je slična zemlja kao kod člana Ursus. Brdoviti kraj, zemlja 5. i 6. klase, izuzetno kisela.

Do prošle godine sam u setvi kukuruza uvek išao sa oko 300 kg/ha NPK 15:15:15 kroz depozitore na sejalici. Kasnije sam išao sa KAN-om (300 do 400 kg/ha).
Prošle godine sam prvi put rasturio djubrivo pre oranja i to u količini od 350 kg/ha NPK 15:15:15 i to zaorao na 30 cm dubine. To sam uradio na većini parcela, a na onima na kojima nisam rasturio sam ciklonom pred pripremu za setvu i to 300 kg/ha. Prihranu sam radio KAN-om kroz špartač. Nisam primetio neku razliku što se prinosa tiče, mada je i ova godina u mom kraju bila prilično sušna.
Da napomenem da sam na jednoj parceli na kojoj sam veštak zaorao, pred setvu rasturio 100 kg/ha nekog madjarskog AN-a i kako je kukuruz nicao tako je nicala i trava, tako da se za nedelju dana zalivadilo kao trava, iako mi je to jedna od najčistijih njiva što se korova tiče. Tu mi je bio AS73 sejan na 29cm. Poprskao sam sa Talismanom i Coloseumom u trećem listu kukuruza. Uspelo je fantastično, travke nije bilo.
E sad za sledeću godinu sam opet na nekim parcelama zaorao veštak, a na nekim ću da rasturim pred setvu celu količinu. Na jednoj parceli sam zaorao 2/3 veštaka, a 1/3 ću predsetveno. U pitanju je sve NPK 15:15:15.
Tako da za sledeću godinu imam parcela sa tri načina djubrenja:
1. sav veštak zaoran;
2. sav veštak u proleće rasturivačem;
3. 2/3 zaorano a 1/3 u proleće rasturivačem.

Sve se ovo odnosi na parcele u brdu, 5. i 6. klasa.

Kod parcela u ravnici je drugačija situacija (zemlja 2. klase). Tu mi je najbolji kukuruz bio na parcelama gde je zaoran veštak. Zato sam tu djubrivo zaorao u količini od 300 kg/ha, a u proleće ću pred setvu rasturiti 300 kg/ha Urea. Tako sam radio ove godine i pokazalo se odlično.

Pominjali su mi neki ljudi koji nisu zaoravali nista od vestaka jesenas da su dobili preporuku da rasturaju u prolece pred setvu 100kg MAP-a i 100kg Uree po hektaru. Da li ce MAP imati efekta ako se rasturi predsetveno u njivu ?? Posto mi se cini da sam citao ovde da ga svi zaoravaju.

Pominjali su mi neki ljudi koji nisu zaoravali nista od vestaka jesenas da su dobili preporuku da rasturaju u prolece pred setvu 100kg MAP-a i 100kg Uree po hektaru. Da li ce MAP imati efekta ako se rasturi predsetveno u njivu ?? Posto mi se cini da sam citao ovde da ga svi zaoravaju.
Da mu smeta nece,a koliko ce da mu koristi ne znam bas?!Nesto ce sigurno iskoristiti,pogotovo ako bude s proleca dosta vlage,mada...

150kg/ha Mapa ima efekat i kad se baci u prolece. Naravno zavisi od godine i od padavina koliko ce imati, ali ima. Ja sam radio ogled 2012 i pokalo se da deo koji je dobio 170kg/ha map je dao 600kg/ha vise kukuruza. Pritom je ta godina najnepovoljnija bila moguca jer je bila susa. Da je zaoran razlika bi bila verovatno blizu 1t/ha. Medjutim u kisnoj godini, mislim da je razlika minimalna.

Pa to me i interesuje koliko zavisi od kolicine padavina. Mozda cu i ja probati da uradim neku vrstu ogleda. U sustini dobar deo njiva koje sam ostavio za kukuruz nisu videle 5-6 godina nista sem Uree i zaorane zetvene ostatke. Imam 1h gde je zaoran stajnjak jesenas, koliko bi tu moglo da ide uree po h ??

Rešio sam da bacim nešto djubriva kroz sejač, samo neznam koja je kombinacija najbolja NP ili NPK?
Ne razmišljam o Eurofertil i Yara djubrivima.
@IMT577dv
Ako još na jesen seješ psenicu, baci sad 150kg/ha MAP-a a na jesen nemoj. Kukuruz koliko iskoristi,a ostatak će pšenica.:osmeh:

Ove godine je predvidjeno 100 kg/kj uree + 150 kg/kj ana. To ce biti baceno ako sve bude bilo kako treba, tamo negde ocetkom marta (jedino ako ne zaveje sneg u februaru i martu :osmeh:).

Jel razmisljam da bacim zorkino "premijum startno (nutri start)' pre setve kukuruza,lane bila soja bez vestaka dodao bi jos nekih 120kg uree,ali mi nije poznata cena zorke

Nazad
Vrh