Kod mene je slična zemlja kao kod člana Ursus. Brdoviti kraj, zemlja 5. i 6. klase, izuzetno kisela.
Do prošle godine sam u setvi kukuruza uvek išao sa oko 300 kg/ha NPK 15:15:15 kroz depozitore na sejalici. Kasnije sam išao sa KAN-om (300 do 400 kg/ha).
Prošle godine sam prvi put rasturio djubrivo pre oranja i to u količini od 350 kg/ha NPK 15:15:15 i to zaorao na 30 cm dubine. To sam uradio na većini parcela, a na onima na kojima nisam rasturio sam ciklonom pred pripremu za setvu i to 300 kg/ha. Prihranu sam radio KAN-om kroz špartač. Nisam primetio neku razliku što se prinosa tiče, mada je i ova godina u mom kraju bila prilično sušna.
Da napomenem da sam na jednoj parceli na kojoj sam veštak zaorao, pred setvu rasturio 100 kg/ha nekog madjarskog AN-a i kako je kukuruz nicao tako je nicala i trava, tako da se za nedelju dana zalivadilo kao trava, iako mi je to jedna od najčistijih njiva što se korova tiče. Tu mi je bio AS73 sejan na 29cm. Poprskao sam sa Talismanom i Coloseumom u trećem listu kukuruza. Uspelo je fantastično, travke nije bilo.
E sad za sledeću godinu sam opet na nekim parcelama zaorao veštak, a na nekim ću da rasturim pred setvu celu količinu. Na jednoj parceli sam zaorao 2/3 veštaka, a 1/3 ću predsetveno. U pitanju je sve NPK 15:15:15.
Tako da za sledeću godinu imam parcela sa tri načina djubrenja:
1. sav veštak zaoran;
2. sav veštak u proleće rasturivačem;
3. 2/3 zaorano a 1/3 u proleće rasturivačem.
Sve se ovo odnosi na parcele u brdu, 5. i 6. klasa.
Kod parcela u ravnici je drugačija situacija (zemlja 2. klase). Tu mi je najbolji kukuruz bio na parcelama gde je zaoran veštak. Zato sam tu djubrivo zaorao u količini od 300 kg/ha, a u proleće ću pred setvu rasturiti 300 kg/ha Urea. Tako sam radio ove godine i pokazalo se odlično.