Kočnice na traktorima

Pa sta mi znaci da nametim hidraulicne, i kad se zavrsi sezona sejanja kocnice gotove, zato sad lepo uradim mehanicke i ne mislim....
 
Sta da uradim sa kocnicama na 585,imao je kocnicu da sebe zaustavi,ali ne i prikolicu za sobom,veceras odjednom propadose obe papuce do poda. Pogledam u onu bocicu gde je ulje,kad puklo crevo,zamenem,naspem UK2,pritisnem par puta,ulje se ne gubi,ali se ni kocnica ne dize,sta i gde bi to moglo da se cacne ne bi li proradilo bar onoliko koliko je imao do sad?
 
Tako je.Po mogućstvu dvojica da rade taj posao.Jedan da druka papučicu a drugi da se zanima sa šrafićima jer sam čovek to ne može lako uraditi.
 
585 u originalu nema gumenu kapu nego je taj poklopac kpl metalni. Ali ako je nešto budženo lako je moguće da ima gumenu kapu. Sve u svemu objašnjeno ti je šta treba da uradiš i gde se šta nalazi. Ja bih samo dodao da budeš oprezan,ukoliko iz nekog razloga izvrtiš luftir diznu (a ima ih), ispod nje se nalazi kuglica koja zaptiva tj zatvara rupu u crevu a može lako da se izgubi,npr stiskanjem papuče kočnice u momentu kad je dizna van creva. Mada postoje dve sorte luftir dizne.... Sa kuglicom ili bez. Ako je bez kugle onda džaba tipkam.... Al ajd čisto da napomenem jer se radi o,valjda,starom tipu kočnica.
 
Od drukanja papučica kod luftiranja nema leba. Poenta je izbaciti vazduh kad se stisne papučica, a zatim ne ubaciti nazad novi kroz otpuštenu luftirku prilikom povratnog hoda pedale kočnice. Ili natakni malo crevo na luftirku a drugi kraj potopi u neku drugu flašicu sa kočionim uljem, ili nađi nekog da ti pomogne i to onda otprilike ide ovako:

Malo napumpaš papučicu kočnice dok ona ne postane tvrda. Tada neko ponovo stisne papučicu kočnice i ne popušta pritisak na nju. Dok taj drugi drži pritisnutu papučicu, ti otpustiš luftirku i kroz nju tad isteče malo ulja zajedno sa vazduhom. Papučica u tom trenutku propadne i tvoj pomagač i dalje treba da je drži pritisnutu, tj. da ne dozvoli da se vrati gore jer bi se kroz otpuštenu luftirku ponovu povukao vazduh nazad u sistem. Dok pomagač drži pritisnutu papučicu, ti pritegneš malo luftirku i tek tada pomagač može da pusti pedalu kočnice jer sad zbog pritegnute luftirke ne može vazduh da bude uvučen nazad u sistem. Dalje se ceo postupak ponavlja više puta sve dok prilikom otpuštanja luftirke iz nje ne počne da ističe čisto ulje bez mehurića vazduha. Potom se postupak primeni i za drugi točak.

Kod ovakvog načina se dosta ulja prospe pa je potrebno voditi računa da u čašici uvek bude dovoljno ulja kako ne bi vazduh mogao ni tim putem da dođe do sistema. I još treba paziti da prilikom otpuštanja luftirke ne budeš nagnut nad istom da ti ulje ne bi prsnulo u lice (oči), a treba zaštititi i otvor na šunki kako ulje ne bi ušlo u prostor gde su kočione ploče jer ste u tom slučaju džabe krečili... :osmeh: Zato je luftiranje sa malim tankim crevom nataknutim na luftirku zakon, jer niti može da dođe do prodiranja ulja na kočione ploče, niti vazduha nazad u sistem. Takođe se ništa od kočionog ulja ne prospe (a kažu da je kancerogeno i da treba izbegavati kontakt sa njim), a i ceo postupak tad možeš sam da odradiš bez pomagača. Nisam siguran, ali mislim da crevo od infuzije taman pasuje na luftirku. (Imam par komada od jesenas kad sam bio u bolnici pa mogu probati...)
 
Kod nas se ne luftira na taj primitivan sistem, cevčica i čaša napunjena sa kočionim uljem.Tehnologija je daleko odmakla i mora se pratiti.
 
Možda moj post nije bio shvaćen.... Ali pokušaću opet. Hteo sam da kažem da treba biti oprezan,ukoliko se luftir dizna izvadi iz nekog razloga,da pumpadžija u tom trenutku ne pritisne kočnice inače hasta la vista kuglice! I teško da se više nalazi.... Mada zavisi gde se luftiranje vrši.
A ono da bez dizne ili sa otpuštenom diznom nema potpunog luftiranja tj vazduširanja,pa naravno da nema. Inače postoji još jedan metod luftiranja. Slobodan pad. Npr kod Reno lagune na kvačilu je takav sistem. Šnala osigurač se malo podigne gore izvuče se dovodno crevo od prim. cilindra i kad vazduh izadje crevo se vraća takodje i šnala i to je to. Nema pumpanja.
 
Uspeo sam da izluftiram kocnice,sad koce bolje nego kad sam ga doterao,mada je to samo za desnu. Hvala na savetima,a levu moram popravljati. Nesto se desilo da isterava ulje na cilindar tamo na cizmi.
 
Kod nas se ne luftira na taj primitivan sistem, cevčica i čaša napunjena sa kočionim uljem.Tehnologija je daleko odmakla i mora se pratiti.
Kod nas se luftira na taj sistem.Hoces da kazes da smo mi majstori primitivni ako nesto radimo kako imamo mogucnosti,a tehnologiju nas narod nevoli da prati jer za te filozofije nema para.Brate mnogo dopustas sebi da vredjas svakog.
 
Nazad
Vrh