Kočnice na traktorima

Hvala na sugestijama, lamele su skoro ne potrosene, kuglice osmirglane-ociscene kao i taj zljeb tj "put" koji prelaze. A gore te gume se moraju zadihtovati dobro nekad hoce poluge kad se dizu da zakace selnu ako nije postavljeno kako treba pa pocupaju sve i onda ulazi prasina.

Послато са LG-D802 уз помоћ Тапатока
Najveca investicija je strugar, 200 din za dve izbusene rupe.
 
Evo ti još jedna sugestija. Izbaci te gume što dihtuju,zavari parče lima od gore i probuši dve rupe za creva i izvuci ih kroz rupe. Zategni maticama-navrtkama (creva moraju biti sa spoljnim navojem) i zaboravi na prljavštinu.
 
Evo ti još jedna sugestija. Izbaci te gume što dihtuju,zavari parče lima od gore i probuši dve rupe za creva i izvuci ih kroz rupe. Zategni maticama-navrtkama (creva moraju biti sa spoljnim navojem) i zaboravi na prljavštinu.

Tek nedavno mi je kolega MONTOYA rekao da je to tvornički dolazilo tako riješeno na novijem godištu svih traktora s takvim kočnicama... Jako dobar sistem.
 
Meni na 578 čovek namontirao kočnice sa mehaničkom aktivacijom, može da se okreće na kocnici, skoro kao auto se zaustavlja.
 
Na starijim, na novijim su izbacili to, dihtuje guma

Onda sam ja pomješao nešto... Jel to ne bi trebao biti bolji sistem nego s gumenim poklopcem?!? Kog su boga to izbacivali...

Meni na 578 čovek namontirao kočnice sa mehaničkom aktivacijom, može da se okreće na kocnici, skoro kao auto se zaustavlja.

Ma kakve mehaničke. Glupost svjetska. Opet na njima imaš federe koji vraćaju mehanizme nazad tako da je pedale prebacivati na mehaničke višak. Istina, sigurnije je mehanički, nego s uljem, uvijek nešto može procurjeti i nemaš kočnica što s mehaničkim kočnicama nema govora. Za nomalno korištenje traktora, samo se ugrade federi za vraćanje, fino se podese i to radi jako jako dugo.

Viđam ekstremne slučajeve po internetu gdje ugrađuju zračne kočnice a moda je ugraditi diskove s kamionske šlepe. Nikad to neću razumjeti al ajde, svatko ima svoje veselje pa neka rade ljudi.
 
Ne,ne Bobo... Old skul,a zašto su izbacili pojma ne znam.... Naš 588 je 76-to i takođe je taj zatvoreni sistem.
 
Mana sistema sa duzim crevima i bez gumenog poklopca je ta sto se crevo uvrce kad kocnice rade jer se i sam kocioni klip uvrce zbog samog tehnickog resenja kocnice. Ako ima malo vise praznog hoda, uvrtanje je vece i onda zbog ''dobrog'' kvaliteta creva dolazi do pucanja istog. Kod sistema sa gumenom kapom, creva su slobodna i ne moze da dodje do pucanja iz tog razloga.
 
Kod sistema sa gumenom kapom, creva su slobodna i ne moze da dodje do pucanja iz tog razloga.
Koliko crevo može da se uvrce ako zazor nije veliki? A ne može ni biti veliki zazor jer je onda pedala niska i traktor ne koči.
Pre dve godine sam pravio generalni remont kočnica na jednom 577 a pre neki dan zamenio dva puknuta creva na jednoj strani. A kod nas na starom tipu nisu menjana creva..... jaaako dugo. Po toj logici onda ni kočiona creva na automobilu ne bi trajala dugo.
Moje mišljenje i dosadašnje iskustvo je da ne zavisi od tipa poklopca kočnica koliko će trajati kočiona creva,nego od kvaliteta izrade. Što bi reko sale ratar,ali no.
 
Na autu je mnogo duze crevo i ako se uvrce to je vrlo malo, vise se savija. Nece pedala biti niska iako zazor nije dobro nastelovan mehanicki na klipu jer kad luftiras, ti uvek dodajes ulja koliiko fali u bocu a klip ima dosta hoda da izadje a da se ne rasklopi. Kako klip izlazi i ''razguriva'' ploce, tako se i uvrce a posto su creva kratka, uvrce i njih. Razmisli malo, ima logike.
 
Bubu,kada je zazor velik nema tog luftiranja koje će smanjiti zazor. Zašto? Zato što opruge i kugle rade svoj posao i vrate mehanizam u početni položaj i zazor je ponovo tu. Da je kočioni cilindar samokočiv kao npr na Ladi Samari onda je potpuno drugi divan. Ovako pedala će uvek biti mekana ukoliko zazor nije dobro podešen. Samo na kratko će biti tvrda dok nadrukaš pedalu,ali čim je pustiš i izbrojiš do 5 pa ponovo pritisneš pedala je mekana! Ali ajde i da nisam u pravu i da se creva uvrte (mada je to uvrtanje mereno u milimetrima malo) pa zbog toga pucaju,kako onda ne pucaju kad promeniš proizvođača creva a ista dužina isti mehanizam kočenja isti traktor? Već sam pisao i opet ću. Na našem imt-u (i na dosta koje znam) nisu čačkane kočnice jaaako dugo. Zašto? Zato što su se potrefili dobri delovi.
I još jedna stvar... Jeste na autu su dugačka creva napred a šta ćemo sa zadnjim trapom? Uzmimo za primer Golfa dvojku.... Kad je neko menjao zadnja kočiona creva? Ikad ili nikad? Ako su i menjana taj je možda došao do pola miliona pređenih km i to kakvih 500.000 km.... 20% lenije ostatak asfalt ali ko lenija. I nemoj mi reći da se na imt-u za dve tri godine više koriste kočnice nego što na autu trap uradi gore dole za pređenih nek je i 300.000km.....
Kvalitet creva je u pitanju i moje zapažanje je da creva na kojima piše SAE nešto.... nisu ni za k. A ona koja su no nejm još i traju.
 
Ima naravno i do kvaliteta, u to ne zalazim. Kod nas su kocnice nekad radile, nekad ne. Bilo je cesto i da blokiraju ali se ja nisam zabavljao tom tematikom jer od kad sam kupio zeleni traktor, ove crvene veoma retko teram. Prvi 577 koji dodje na red za pretres, bice mu ugradjene mehanicke kocnice jer ne zelim da razmisljam o ulju i crevima. Primera radi, na mom zelenom traktoru su takodje mehanicke kocnice, slican sistem kao kod Rusa i taj sistem radi posao mnogo bolje od ove hidraulike koja i nije preko potrebna na traktorima.
 
Kod mene na Starom MF65 su mehanicke kocnice i za diskove i dobose(ima i njih).
Ja takodje smatram da je mehanika optimalnija, narocito zsto jer nema nikakvog serva pa tako hidraulika ima isti prenosni odnos kao i mehanika..
 
Nazad
Vrh