Kočnice na traktorima

Jel može neko da mi pomogne, na IMT 539 deluxe iz čini mi se 1985 kad razdvojim kočnice vidim da leva radi odlično, može da se dozira pritisak a može i da stane u mestu tj blokira, pedala hvata iznad pola pa ide skoro do dole (ne previše) a desna mi hvata već pri vrhu i ne može ni do pola da dođe pedala, ali koliko god je stisnuo nije to to...tako da kad su mi spojene kočnice, slabo koči jer leva ne ode dovoljno na dole zbog desne :)

Šta mi je činiti? Vidim spominjete neki petljač?

Misliš na "rezervoar" za vazduh? To ima sa leve strane ispod sedišta...čak mi se čini da na desnu kad stisnem šišti tj beži vazduh, al onda bi propadala a ne ovako .. ?

Zato i pitam, jer je za desnu kočnicu vezan ventil koji služi za kočenje prikolice, pa zato i pedala uvek teže ide nego leva, a slabije koči. To što ti osećaš da je visoka, to je u stvari otpor tog ventila.

Znači normalno je da je desna takva?
Pošto ne koristim prikolice, ponekad špiditer običan koji nema kočnicu, da li mogu da skinem taj ventil ili kako već da namestim da je i desna kao leva?
Glupo mi je da desna "trpi" zbog leve, a još gluplje da kočim samo levom...što u principu radim kad nisam natovaren, na ravnom, kad orem i to...

Možeš i da otkačiš ventil, ali onda treba da napraviš novu šipku, kao što je na levoj strani, jer ventil ima klackalicu. Kad pogledaš, biće ti jasno.

OK hvala, gde se nalazi taj ventil? Da ispratim od papučica creva?

OK, javiću vam ako se ne snađem nešto ::svaka cast::

Zar menjač nije ispod ručice menjača? Verovatno je kao na kolima tu samo ručica a menjač drugde pa spojeno polugama?

edit: aaaa znam znam, znam gde se doliva i proverava ulje menjača pa ću ga tako naći :D

Nije vam baš u potpunosti tačna dijagnoza.
Prilikom kočenja ne trljaju se ravnomerno gurtne na oba dva točka. Imaš sa unutrašnje strane zadnjeg točka na metalni deo mali prorez koi je pokriven poklopcem skloniga uguraj šravciger unutra gde imaš zubčanik i moraš to okretati ili levo ili desno dabi taj točak u vezi kočenja razlabavio ili poboljšao kočenje. Prosto zar ne.

Misliš štelovanje paknova? Traktor koči ovako već godinama tj od kad ja znam da ga vozim a tome ima 15 godina :D

Da, da na to mislim, jer sam i ja tako kočio i nervirao se mnogo godina pakne su ti kvalitetne zato ih imaš i kočiš toliko godina bez zamene.

Neka prvo otkači ventil, pa onda po potrebi neka podesi da pedale budu jednake visine.

Hvala narode, probaću oba, mislim da ću se snaći, sledeći put kad odem do Vinče ću pogledati pa vam javljam rezultate :ppozdrav:

Golub je napisao(la):
Nije vam baš u potpunosti tačna dijagnoza.
Prilikom kočenja ne trljaju se ravnomerno gurtne na oba dva točka. Imaš sa unutrašnje strane zadnjeg točka na metalni deo mali prorez koi je pokriven poklopcem skloniga uguraj šravciger unutra gde imaš zubčanik i moraš to okretati ili levo ili desno dabi taj točak u vezi kočenja razlabavio ili poboljšao kočenje. Prosto zar ne.
Bolje ne pisati nista nego ovako pisati. :sta: Smatras li da te stvarno ovaj covek razumeo i da si dobro objasnio coveku koji se ocigledno slabo razume... :nono:

oktopod je napisao(la):
Jel može neko da mi pomogne, na IMT 539 deluxe iz čini mi se 1985 kad razdvojim kočnice vidim da leva radi odlično, može da se dozira pritisak a može i da stane u mestu tj blokira, pedala hvata iznad pola pa ide skoro do dole (ne previše) a desna mi hvata već pri vrhu i ne može ni do pola da dođe pedala, ali koliko god je stisnuo nije to to...tako da kad su mi spojene kočnice, slabo koči jer leva ne ode dovoljno na dole zbog desne :)
zorancile je napisao(la):
oktopod je napisao(la):
OK hvala, gde se nalazi taj ventil? Da ispratim od papučica creva?
Da, sa desne strane je na menjaču.

Video sam na traktoru da od pedala kočnice tu negde otprilike idu creva ka pozadi, jedno ide na neku slavinu koja mi se čini da je kod mene otvorena, da li to može biti problem?

Konkretno, ta slavina pretpostavljam da je otvorena kada je ručica u pravcu creva a zatvorena kad je gurneš ka spolja pod 45 stepeni? Kod mene je gurnuta ka sedištu pod samo 10 stepeni uglom recimo jer udara u karoseriju pa pretpostavljam da je u stvari otvorena i da vazduh tuda beži pa treba da je okrenem ka spolja, od sedišta pod 45 stepeni?
Jel može neko da pogleda kod sebe, IMT 539 je u pitanju..nisam mogao da probam, skinuo sam akumulator.

Pa ti reče:

zorancile je napisao(la):
Zato i pitam, jer je za desnu kočnicu vezan ventil koji služi za kočenje prikolice, pa zato i pedala uvek teže ide nego leva, a slabije koči. To što ti osećaš da je visoka, to je u stvari otpor tog ventila.

Zato pomislih da je to to što i sam sad kažeš :D

Nisi me izgleda razumeo. Desna pedala kočnice povlači preko šipke ventil koji služi za vazdušno kočenje prikolice. Do tog ventila dolazi crevo sa vazduhom pod pritiskom od boce, a od njega izlazi crevo nazad na koje se kači crevo od prikolice. Na kraju tog creva je slavina kojom se isključi i rastereti pritisak vazduha u vreme dok kačiš prikolicu.
Kako god da stoji ta slavina na kraju creva nema uticaja na kočenje traktora.

Nazad
Vrh