Kazan za pečenje rakije

Ložište je komplet NOVO pravljeno...
Na Kazanu sam popravljao mešalicu, uopšte nije valjala, i gore sam lemio gde se šrafi lula, bilo odvaljeno...
Uradio i na ova 3 mesta šrafove, na obruču, za fiksiranje...
Naravno, i Tabarka je napravljena nova, već sam pisao negde....

Bravo !!! 👏
Recimo, da je približno mojih godina... 😃
A teška srca priznajem, pređoh polovicu 5. decenije....
Nekako, da se tako "odrazim", prebrzo prođe, BRE !!!
Stajao mi on, tako, devastiran, po šupama i nadstrešnicama, besposlen, deceniju i više, s'd se prisjetih da ga imam... 😎
Te riješih da ga osposobim i aktiviram čemu je i namijenjen....
Sutra mu je dan D, što bi "braća" Amerikanci rekli... 😝
Isprobali ga danas (zet i ja) , nasuli u njega čiste vode, pa prokuvali, da vidim đe pušta, ima tu i tamo, ništa što brašno neće zadihtovat'.... 👌
Jedva čekam sutrašnjicu, nisam se 'davno zabavlj'o ovim "poslom"... 👋

Patoku ostavljam za likere raznih vrsta... 😝
Ne brini, znam šta radim, imao sam samo 15 godina kad me pokojni ćaća ostavio samog da prvi put bez ikoga pečem rakiju...
A to je bilo , pa, u prošlome , 20. veku !!! 😃
Poenta cele priče je, da sam osposobio, već otpisani kazan za rakiju, i opet ga uposlio posle mnogo godina... 👋

Patoka po definiciji je treci tok u procesu prepeka i sadrzi dosta metanola i ona se nikako ne pije.
E sad ili ti ne valja defiicija patoke sto bi bila bolja verzija nego da je ovo prvo napisano.

Patoku ostavljam za likere raznih vrsta... 😝
Ne brini, znam šta radim, imao sam samo 15 godina kad me pokojni ćaća ostavio samog da prvi put bez ikoga pečem rakiju...
A to je bilo , pa, u prošlome , 20. veku !!! 😃
Poenta cele priče je, da sam osposobio, već otpisani kazan za rakiju, i opet ga uposlio posle mnogo godina... 👋
Jel od te patoke pravis orahovacu , visnjevacu , itd . Da budem precizniji u tu patoku stavis navedene stvari i pustis da vreme odradi svoje ?

Mi ta ženska pića pravimo sa prepečenicom od 18-19 gradi.Sa patokom koja ostane peru se stakla na mehanizaciji, riba i farbu.

Jel od te patoke pravis orahovacu , visnjevacu , itd . Da budem precizniji u tu patoku stavis navedene stvari i pustis da vreme odradi svoje ?
Patoka i prvenac se sastave iz vise kazana ako ih imas i to se ponovo prepece. Zove se treca destilacija. Ponovo se uzima samo srce rakije a za prvenac i patoku se pravi jos ostriji rez. Dobijena rakija smatra se nesto slabijeg kvaliteta i koristi se za likere uglavnom.

Da li neko ima kazan sa onim trecim delom, kao za destilaciju, sa neke kao tri kofice gde se odmah i prepek radi? Gledam malo po oglasima kazane, pa mi je taj zapao za oko....i jos nesto, kaze covek da mora da se zalemi, vari kako god na dva mesta cev....da li je to veci kvar kako sta? ne doznajem se, pekao jesam rakije ali uvek sa usluznim kazanom

Nazad
Vrh